ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο efood – Τράπεζα Πειραιώς: Στη Βουλή η αποκάλυψη του Documento για την αμαρτωλή ιστορία…

Η αποκάλυψη της κρυφής συνεργασίας μεταξύ efood και Τράπεζας Πειραιώς τέθηκε για συζήτηση στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σκάνδαλο efood – Τράπεζα Πειραιώς: Στη Βουλή η αποκάλυψη του Documento για την αμαρτωλή ιστορία…

Σκάνδαλο efood – Τράπεζα Πειραιώς: Η παράνομη συνεργασία των δύο μέσω της είσπραξης έναντι τρίτων λαμβάνει μέρος από το 2018.

Το σκάνδαλο «efood – Τράπεζα Πειραιώς» αποκάλυψε αποκλειστικά στο Documento η δημοσιογράφος Σοφία Αναστασίου.

Μετά την αποκάλυψη ήρθαν εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ με όπλο στα χέρια του τα στοιχεία από τις αποκαλύψεις του Documento κατέθεσε ερώτηση στον Χρήστο Σταϊκούρα για την πρωτοφανή παράνομη συνεργασία μεταξύ της εταιρίας διανομής και της τράπεζας.

Όπως γράφει στο Documento o Άγγελος Προβολισιάνος, με πρωτοβουλία του Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα.

Να θυμίσουμε ότι το efood κατηγορείται ότι δεν έχει συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία PSD II η οποία βρίσκεται σε ισχύ στην Ελλάδα από το 2018. Έτσι, προχωρά σε παράνομες εισπράξεις έναντι τρίτων οι οποίες δεν βρίσκονται σε κανέναν τιμολόγιο και τις καταχωρεί σε λογαριασμό εκατομμυρίων που διατηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο νόμος για αυτή την παραβατική συμπεριφορά προβλέπει αυστηρότατες ποινές. Ωστόσο, παρόλο που το θέμα είναι γνωστό στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και τρία χρόνια

Αναλυτικά οι ερωτήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τέθηκαν στη Βουλή

«Στις 27 Σεπτέμβρη 2021 διαβάσαμε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα (https://www.documentonews.gr/article/megalo–y–skandalo–efood–kai–peiraios/), άρθρο με τον τίτλο: “Μεγάλο(υ) σκάνδαλο efood και Πειραιώς”. Στο δημοσίευμα γίνονται αποκαλύψεις οι οποίες, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχουν ήδη ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εταιρεία efood δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή πλατφόρμα, που παρέχει υπηρεσίες προβολής και διασύνδεσης μεταξύ των συμβαλλόμενων επιχειρήσεων και των πιθανών πελατών-καταναλωτών των προϊόντων τους. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας: «Tο efood είναι η #1 υπηρεσία delivery στην Ελλάδα μέσω της οποίας μπορεί κανείς να παραγγείλει από 15.000 καταστήματα σε 90 πόλεις της Ελλάδας. Από τα καλύτερα καταστήματα της πόλης για φαγητό και καφέ, μέχρι τα καθημερινά σου ψώνια και τα απαραίτητα από μανάβικα, ιχθυοπωλεία, mini market, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, bar και φούρνους».

Από το 2018, οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 4537/2018 για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών», πλατφόρμες, όπως η efood, οφείλουν είτε να αποκτούν άδεια υπηρεσιών πληρωμών, είτε να συμβάλλονται με εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Σκοποί της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι:

α. οι συνεργαζόμενοι – συμβεβλημένοι επιχειρηματίες να έχουν εξασφαλισμένα τα λεφτά τους, ακόμη και αν η πλατφόρμα πτωχεύσει και

β. να εξασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές δεν αποτελούν «πλυντήριο» για τη διακίνηση μαύρου χρήματος (μέσω της αυστηρής ταυτοποίησης των συναλλασσόμενων, η οποία “στεγανοποιεί” στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαδικασία των συναλλαγών).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η efood από τον Μάιο του 2018 μέχρι και σήμερα, ούτε συνεργάζεται με κάποιο ίδρυμα πληρωμών, ούτε έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Παρόλα αυτά, λειτουργεί κανονικά και εισπράττει καθημερινά χρήματα για λογαριασμό των πελατών της, τα οποία (σύμφωνα και πάλι με τις πηγές του δημοσιεύματος) παρακρατεί μέχρι και 45 μέρες, μέσω των λογαριασμών που τηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως δε αναφέρει σε άλλο σημείο η αρθρογράφος, «η εταιρεία δεν έχει ευθυγραμμιστεί ούτε με τον κανονισμό για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML – Anti–Money Laundering), ο οποίος αντανακλάται στην υπηρεσία «Συστηθείτε» (KYC – Know Your Customer). Η υπηρεσία αποτελεί έναν ηλεκτρονικό φάκελο όπου εμπεριέχονται στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, εισοδήματος και επαγγελματικής δραστηριότητας. Το χειρότερο; Όλα αυτά είναι γνωστά και καταγεγραμμένα από τη μητρική εταιρεία».

Επειδή το σχετικό δημοσίευμα στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία της μητρικής εταιρείας της efood, τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ετήσια έκθεση του 2020.

Επειδή με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν γνωρίζουμε αν έχουν εναρμονιστεί με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Επειδή τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα είναι κρίσιμα και ενέχουν με σαφήνεια στοιχεία οικονομικού σκανδάλου με πολλές προεκτάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε ελέγχους, για να διαπιστώσει αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα;

2. Προτίθεται να ζητήσει ελέγχους για το σύνολο των επιχειρήσεων – πλατφορμών που λειτουργούν στη χώρα μας και να φροντίσει για την ασφάλεια των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και να αποτρέψει τη δημιουργία κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος; »

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σκάνδαλο efood – Τράπεζα Πειραιώς: Στη Βουλή η αποκάλυψη του Documento για την αμαρτωλή ιστορία…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.