ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σκορποχώρι» η κυβέρνηση μετά το «αντάρτικο» Κικίλια: Ο Μητσοτάκης τον άφησε έξω από τη νέα σύσκεψη – Ο λαός πληρώνει το επιτελικό μπάχαλο

Κυβέρνηση: «Διακοσμητικός» και ανεπιθύμητος ο Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο - Κλήθηκαν 15 υπουργοί, υφυπουργοί, ο Αγοραστός και στελέχη του στρατού
«Σκορποχώρι» η κυβέρνηση μετά το «αντάρτικο» Κικίλια: Ο Μητσοτάκης τον άφησε έξω από τη νέα σύσκεψη – Ο λαός πληρώνει το επιτελικό μπάχαλο

Δυόμισι μήνες μόλις έχουν περάσει από την επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, και ήδη το Μαξίμου βρίσκεται σε συνθήκες διάλυσης, «αλληλοκαρφωμάτων» και εσωστρέφειας. Η κυβέρνηση έκανε το χειρότερο ξεκίνημα που θα μπορούσε να κάνει στη νέα της τετραετία.

Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα από τις εκλογές του Ιουνίου, το ένα υπουργικό φιάσκο διαδέχεται το άλλο. Πρώτα είχαμε την απομάκρυνση Μηταράκη, μετά είχαμε τον βαθύ «ύπνο» του Γιάννη Οικονόμου που άφησε έναν στρατό από χούλιγκανς δολοφόνους να αλωνίζει στη χώρα, μετά είχαμε το ολοκαύτωμα της μισής Ελλάδας και τα αφύλαχτα στρατόπεδα που ανατινάζονταν, έπειτα είχαμε τη δολοφονία του Αντώνη στο Blue Horizon που οδήγησε στην παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και ως κερασάκι στην τούρτα του επιτελικού μπάχαλου, είχαμε το πρωτοφανές φιάσκο στη διαχείριση της κακοκαιρίας Daniel, που εξελίχθηκε σε ασύλληπτη καταστροφή για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία.

Ο τελευταίος υπουργός που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα είναι ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος άφησε πίσω του καμένη γη στην περίοδο της πανδημίας ως υπουργός Υγείας, και συνέχισε να λειτουργεί ως «τροχονόμος» των καταστροφών και των θανάτων ως υπουργός ΜΗ Προστασίας του Πολίτη.

Εδώ και μέρες ήταν γνωστό στο παρασκήνιο της πολιτικής «πιάτσας» ότι ο Βασίλης Κικίλιας αποτελεί ξένο σώμα για το Μητσοτακικό περιβάλλον, ωστόσο ακούγεται ότι το… υπερατλαντικό «βύσμα» του πρώην μπασκετμπολίστα είναι τόσο γερό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρεθεί σε αδιέξοδο προσώρας.

Και αυτό φάνηκε σε υπερθετικό βαθμό, όταν ο Βασίλης Κικίλιας όχι μόνο δεν υπέκυψε στην πίεση του Μαξίμου για να οδηγηθεί σε παραίτηση, άλλα ο ίδιος πέρασε στην αντεπίθεση «καρφώνοντας» υπουργικά στελέχη αφού εκτόξευσε πυρά προς τον προκάτοχό του και νέο υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη με την αναφορά ότι η απορρόφηση από το Πρόγραμμα «Αιγίς» δεν ξεπερνούσε το 1% όταν ανέλαβε το υπουργείο. Είπε ακόμη δε ότι δεν υπάρχουν ραντάρ και πως το 112, που έφτιαξε ο συνυποψήφιός του στην Α΄ Αθήνας Κυριάκος Πιερρακάκης, χρειάζεται αναβάθμιση.

Εν ολίγοις ο Βασίλης Κικίλιας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό που μέχρι πρότινος ήταν πανίσχυρος σε εσωκομματικό επίπεδο, άλλα πλέον φαίνεται να πέφτει στην ανυποληψία όσων των υποστηρίζουν εντός και εκτός συνόρων.

Το θέμα είναι ότι για όλες αυτές τις ενδοκυβερνητικές καραμπόλες που γίνονται στο Μαξίμου, τον λογαριασμό τον πληρώνει ο ελληνικός λαός. Η τραγική διαχείριση της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel και η παράλυση του κρατικού μηχανισμού, δείχνει ότι η κυβέρνηση μόνο ως «διακοσμητικό» έχει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Και τις συνέπειες τις βλέπουμε όλοι μας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πνέει τα μένεα κατά του Βασίλη Κικίλια, γιατί η συμπεριφορά του υπουργού αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την «αυτοκρατορία» αλαζονείας και την κατάπνιξη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που εδώ και 4μισι χρόνια έχει επιβάλλει ο πρωθυπουργός. Αν ο πρωθυπουργός δώσει τίτλους τέλους στη σύντομη θητεία του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα φανεί ότι και ο ίδιος είχε ευθύνη για τις καταστροφές και τους θανάτους από την κακοκαιρία Daniel. Αν κρατήσει τον κ. Κικίλια στη θέση του, η συσπείρωση της ΝΔ θα καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Όμως η συγκεκριμένη χρονική στιγμή κρίνεται ως ακατάλληλη για να φανούν προς τον λαό τα μεγάλα «ρήγματα» που έχουν δημιουργηθεί εντός της ΝΔ. Έτσι ο πρωθυπουργός δεν τολμά να απομακρύνει τον Βασίλη Κικίλια ακόμα, άλλα δείχνει σε όλους τους τόνους ότι είναι ανεπιθύμητος.

Χαρακτηριστικό της ολικής ρήξης που έχει υπάρξει μεταξύ των δύο πολιτικών είναι ότι ο Βασίλης Κικίλιας για μια ακόμα φορά αποκλείστηκε από τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν 15 άτομα, ανάμεσά τους 8 υπουργοί και υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και στελέχη της πυροσβεστικής και του στρατού.

Για την ιστορία, αυτοί που καλέστηκαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν:

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής Α’ Στρατιάς αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Σκορποχώρι» η κυβέρνηση μετά το «αντάρτικο» Κικίλια: Ο Μητσοτάκης τον άφησε έξω από τη νέα σύσκεψη – Ο λαός πληρώνει το επιτελικό μπάχαλο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.