ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σορίν Ματέι: H… υπόθεση «εφιάλτης» που κατέληξε σε τραγωδία

Σαν Σήμερα πριν από 23 χρόνια, η ελληνική κοινωνία, έζησε την υπόθεση του Σορίν Ματέι, που τελικά είχε αποτέλεσμα, τον θάνατο της ομήρου και τον τραυματισμό πολλών άλλων ανθρώπων.
Σορίν Ματέι: H… υπόθεση «εφιάλτης» που κατέληξε σε τραγωδία

Σαν Σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από την υπόθεση ομηρίας, με πρωταγωνιστή τον Σορίν Ματέι.

Ο Σορίν Ματέι που ήταν τότε από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύτηκε σε διαμέρισμα στην Αθήνα, μαζί με μία φίλη του.

Παρόλα αυτά κατάφερε να διαφύγει από την ελληνική αστυνομία και πήγε σε ένα άλλο διαμέρισμα, όπου κράτησε ομήρους τα μέλη μίας οικογένειας, έχοντας στην κατοχή του, μία χειροβομβίδα.

Η ΕΛ.ΑΣ εκείνη την στιγμή πήρε την απόφαση να κάνει έφοδο, με τον κακοποιό, να πυροδοτεί την χειροβομβίδα. Αποτέλεσμα της πράξης του αυτής, ήταν να τραυματιστούν πολλά άτομα.

Ο ίδιος, η όμηρος Αμαλία Γκινάκη, ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο και ρήξη αριστερού τυμπάνου.

Ακόμη ο υπαρχηγός της αστυνομίας και μετέπειτα αρχηγός αυτής, υποστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό με σοβαρά τραύματα στο αριστερό μάτι.

Τέλος ο Βασίλειος Τσιατούρας, προϊστάμενος του εκεί τμήματος και μετέπειτα αρχηγός της αστυνομίας, ο Γιώργος Mαρκόπουλος, αστυνόμος της Ασφάλειας με ελαφρά τραύματα και ο Γιώργος Παλιούρας, οδηγός του Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του οποίου ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι.

Η Αμαλία Γκινάκη ήταν αυτή που τραυματίστηκε πιο σοβαρά, διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου και έφυγε από την ζωή στις 9 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα ο Σορίν Ματέι είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και είχε συνδεθεί με τον Νίκο Ευαγγελάτο, που ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής, του δελτίου ειδήσεων.

Τελικά μίλησε μαζί του για τέσσερις ώρες περίπου, ενώ στην συζήτηση μετείχαν ακόμη ο διευθυντής ειδήσεων Σταμάτης Μαλέλης και ο διευθυντής της αστυνομίας Αθηνών, Θεόδωρος Παπαφίλης.

Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις ο Ματέι είχε ζητήσει 500.000 χιλιάδες δραχμές.

Μετά τον τραυματισμό του ο κακοποιός πέρασε δυο ημέρες στο Γενικό Κρατικό, όπου οι γιατροί τον κρατούσαν σε καταστολή. Στην συνέχεια ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, έκρινε πως δεν διατρέχει κίνδυνο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Εκεί βρήκε τον θάνατο την 26η Οκτωβρίου. Με τον εκεί γιατρό υπηρεσίας Ιωάννη Κούτρα, να λέει πως η ποσότητα του κατασταλτικού φαρμάκου που του χορηγήθηκε είναι για… ελέφαντες.

Ενώ ο ιατροδικαστής Μάριος Μητσάκης, γνωστοποίησε πως ο θάνατος του, προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Από αυτή την υπόθεση ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, όπου αρχικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Όμως το εφετείο τον αθώωσε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σορίν Ματέι: H… υπόθεση «εφιάλτης» που κατέληξε σε τραγωδία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.