ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωτήρης Βασιλείου στο Sportime: «Τα εμβόλια πρέπει να πάνε στους γιατρούς»

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια - Τι λέει ο Σωτήρης Βασιλείου στο Sportime
Σωτήρης Βασιλείου στο Sportime: «Τα εμβόλια πρέπει να πάνε στους γιατρούς»

Σωτήρης Βασιλείου: Ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Πέλλας παραχώρησε συνέντευξη στο Sportime. Τι λέει για τα εμβόλια.

Τα εμβόλια πρέπει να πάνε στους ειδικούς γιατρούς της πρώτης γραμμής, υποστηρίζει.

«Δεν υπάρχουν γιατροί που τα ξέρουν όλα. Για τους γιατρούς που τα ξέρουν όλα μάλλον οι ασθενείς πρέπει να αλλάξουν γιατρό», τόνισε ο κ. Βασιλείου ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία του 19ου αιώνα στη Ρωσία, της οποίας τα συμπτώματα έμοιαζαν με αυτά του κορονοϊού. Ποια ήταν τότε η πορεία της πανδημίας;

Τι είπε ο γιατρός για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, πότε θεωρεί πως είναι αναγκαίος και για ποιους.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου μεγάλο ρόλο στον χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των Ελλήνων έπαιξε το γεγονός πως τα εμβόλια «δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένα».

Την ίδια ώρα, όπως είπε «κάποιες πρακτικές της κυβέρνησης απομάκρυναν κάποιο κόσμο με πιο σοβαρό απ’ όλα μία δοκιμασία δωροδοκίας κυρίως των νέων με το γνωστό 150αρικο».

Ο κ. Βασιλείου θεωρεί πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είχε αντίθετα αποτελέσματα αφού όπως είπε «φαίνεται πως κυρίως εμείς οι Έλληνες αντιδρούμε άσχημα όταν κάποιος μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι».

«Πιστεύω αν αφήνονταν στην κρίση του κόσμου αν κάνει ή όχι εμβόλιο θα είχαμε πιο ψηλά ποσοστά εμβολιασμών, καθώς και αν είχαμε πιο πολλές επιλογές εμβολίων. Να ήταν ελεύθερη η πρόσβαση και η επιλογή του κόσμου στα εμβόλια», τόνισε.

«Το πιο σημαντικό είναι η απώλεια αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Είναι κομβικό σημείο και συνέβαλε αποφασιστικά να μην ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμών», συμπλήρωσε.

 

Τα μονοκλωνικά σώζουν κόσμο

Ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Πέλλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις «εγκεκριμένες θεραπείες που έχουμε τώρα και μπορούν να σώσουν πολύ κόσμο, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο τομέα της Υγείας, με φόντο τις αναστολές εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Βασιλείου τόνισε πως «πριν την αναστολή των εργαζομένων δουλεύαμε στο όριο». «Φανταστείτε τώρα που έχουν φύγει 5.000 άνθρωποι υγειονομικοί», συμπλήρωσε.

«Ακόμα και να αντικατασταθούν, ένας εργαζόμενος θα έρθει σε έναν καινούργιο χρόνο εργασίας. Πόσο χρόνο θέλει να προσαρμοστεί; Υπάρχουν θέσεις κλειδιά που δεν αναπληρώνονται. Πώς θα αναπληρώσεις τον επικεφαλής μιας μονάδας; Φέρνοντας έναν επικουρικό; Φαντάζεστε τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, πολλά από αυτά κρύβονται κιόλας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλίου, «τώρα ψηλαφούμε τις βραχυπρόθεσμες παρενέργειες και θα δούμε τις μακροχρόνιες ίσως μετά από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια». «Είναι ένα εμβόλιο που έγινε μέσα σε μήνες ενώ τα κανονικά εμβόλια μπορεί να χρειαστούν μία πενταετία ή και περισσότερο», είπε στο Sportime.

 

Γιατί θεωρεί ότι ο κόσμος πλην των νοσησάντων είναι ακάλυπτος

O Σωτήρης Βασιλείου αναφέρθηκε και στη «μικρή διάρκεια δράσης του εμβολίου».

«Έχει ενημερωθεί γι αυτό ο ιατρικός κόσμος από τις ίδιες τις εταιρείες. Δεν ξέρω γιατί δεν ενημέρωσαν οι ιθύνοντες τον κόσμο. Άνθρωποι που εμβολιάστηκαν στην αρχή του χρόνου πλέον πρέπει να θεωρούνται ανεμβολίαστοι και ακάλυπτοι», τόνισε.

«Αν υποθέσουμε τώρα ότι ο FDA δεν έδωσε άδεια για τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό, καταλαβαίνουμε ότι όλος ο κόσμος πλέον, πλην των νοσησάντων, είναι ακάλυπτος. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτός ο ρατσισμός στους μη εμβολιασμένους, ιδίως από κάποιους εμβολιασμένους. Κανένας μα κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων. Αυτό είναι το πιο προκλητικό», σημείωσε.

 

Η ιστορία των πανδημιών και το παράδειγμα της Ρωσίας του 19ου αιώνα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Βασιλείου στην ασιατική γρίπη που χτύπησε την Ρωσία τον 19ο αιώνα.

«Αναφέρεται ότι στα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε πανδημία που εικάζεται ότι ήταν κορονοϊός (σ.σ. αναφέρεται ιστορικά ως ασιατική γρίπη), με παρόμοια συμπτώματα με τώρα που ξεκίνησε από την Ρωσία (σ.σ. Αγία Πετρούπολη) και πέθανε πάρα πολύς κόσμος. Μπορεί να έφτασαν οι νεκροί και το ένα εκατ. τότε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, «αυτή η πανδημία ακολούθησε τρία με τέσσερα πανδημικά κύματα, εξασθένησε και μετά έγινε ενδημικός και προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα».

«Αν ακολουθήσει και στην περίπτωσή μας ο κορονοϊός αυτή την πορεία, πιθανώς στο μέλλον να μη χρειάζεται ούτε καν εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, όπως είπε «αυτό είναι η τελευταία δήλωση ενός Γερμανού ιολόγου, το Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος διευθύνει ένα ινστιτούτο ιολογίας στο Βερολίνο». «Πιθανολογεί αυτή την εξέλιξη και μάλιστα λέει ότι πιθανώς η Βρετανία να μπαίνει σε φάση ενδημίας», ανέφερε.

«Αν αυτό συμβαίνει είμαστε και κάπως τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Αλλά πρέπει να το δούμε κιόλας αν ισχύει», τόνισε ο Σωτήρης Βασιλείου.

 

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια

«Και οι θεραπείες και τα προληπτικά μέτρα που προτείνουμε στον κόσμο εξατομικεύονται. Αν ήταν ένα υγιές παιδί και μου έλεγε να κάνω το εμβόλιο θα του έλεγα ότι κάνει λάθος. Αν ήταν ένα παιδί που έχει υποκείμενα νοσήματα ή ένας ενήλικας με υποκείμενα νοσήματα ή ένας ηλικιωμένος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα θα του έλεγα ότι ορθώς πράττει και κάνει το εμβόλιο», σημείωσε σε άλλο σημείο της συζήτησής μας ο κ. Βασιλείου.

«Ακόμα και αυτά τα τέσσερα εμβόλια τα οποία δεν είναι επαρκώς ερευνημένα, ούτε και στην μέθοδο παρασκευής του εμβολίου, μέσα στο κύμα της πανδημίας και τον θανατηφόρο πρώτο ιό της Γιουχάν, ήταν το μόνο εφικτό μέτρο που είχαμε», υπογράμμισε.

«Εκείνοι που έπρεπε να τα κάνουν (σ.σ. τότε) τα εμβόλια, ορθώς τα έκαναν.  Ένα υγιές παιδί δεν θα το άφηνα να κάνει το εμβόλιο.  Προσωπικά, με τις γνώσεις που έχω αποκομίσει μέχρι στιγμής, από τις απόψεις που έχω πάρει από αξιόλογους ειδικούς και επιστήμονες, να αναφέρουμε τον Λικ Μοντανιέ, ο οποίος είναι νομπελίστας ιολόγος, θα έλεγα ότι είναι έγκλημα (σ.σ. ο εμβολιασμός υγιούς παιδιού)», σημείωσε.

 

«Μην μας επηρεάζουν οι… συστημικοί δημοσιογράφοι»

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης στις… πιέσεις που δέχονται οι γιατροί, σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Έχουμε την αίσθηση ότι έχουν φτιάξει ένα καρτέλ διακίνησης εμβολίων. Σαν επιστήμονες έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Η επιστημονική μας ευθυκρισία δεν πρέπει να επηρεάζεται από φωνές συστημικών δημοσιογράφων, ούτε και από απειλές πολιτικών. Πρέπει η κρίση μας να μείνει ελεύθερη από αυτούς τους επηρεασμούς», είπε.

«Τα εμβόλια πρέπει να πάνε στους ειδικούς γιατρούς της πρώτης γραμμής. Για τα παιδιά στους παιδιάτρους, στους νεφρολόγους για τους νεφρολογικούς ασθενείς κτλ. Πρέπει να διαχειριστούν από τους γιατρούς. Αν δώσω εγώ κάτι και έχω επίγνωση ότι θα κάνει παρενέργεια το σκεύασμα που δίνω, θα το σκεφτώ δέκα φορές» κατέληξε.

https://youtu.be/jqGxegK2wPg

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σωτήρης Βασιλείου στο Sportime: «Τα εμβόλια πρέπει να πάνε στους γιατρούς»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.