ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σούπερ Μάρκετ: ΒΟΜΒΑ – Βάζουν όριο για αγορές σε αλεύρι και ηλιέλαιο

Η κυβέρνηση έδωσε διορία 48 ωρών στις επιχειρήσεις για να καταγράψουν τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα
Σούπερ Μάρκετ: ΒΟΜΒΑ – Βάζουν όριο για αγορές σε αλεύρι και ηλιέλαιο

Με στόχο να μην υπάρξουν ελλείψεις και κατά συνέπεια ανατιμήσεις και αυξήσεις, κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βάζουν πλαφόν στις αγορές βασικών ειδών διατροφής. Όπως για παράδειγμα το αλεύρι και το ηλιέλαιο. Ενδεικτικά το eshop της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει  βάλει πλαφόν στα δύο αυτά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση η οποία χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο ως προληπτικό, έχει εφαρμοστεί ως τώρα σε ηλεκτρονικά καταστήματα σούπερ μάρκετ, ωστόσο λίαν συντόμως αναμένεται να εφαρμοστεί και στα φυσικά.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως ήδη μια μεγάλη αλυσίδα έχει άρχισε να εφαρμόζει το μέτρο στα φυσικά της καταστήματα, προς το παρόν, μόνο για το ηλιέλαιο. Συγκεκριμένα επιτρέπει στους πελάτες της να προμηθευτούν μέχρι τέσσερα τεμάχια σε συσκευασία τους ενός ή των δύο λίτρων και ένα τεμάχιο στην πεντάλιτρη συσκευασία.

Επίσης, σε άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ υπάρχει πλαφόν αγορών στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με συνέπεια οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μέχρι τρία τεμάχια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη συγκεκριμένη αλυσίδα και με το ηλιέλαιο, καθώς επιτρέπονται οι αγορές μέχρι τριών συσκευασιών.

Ομοίως ηλεκτρονικό κατάστημα άλλου σούπερ μάρκετ, επιτρέπεται η αγορά μέχρι 4 συσκευασιών ηλιελαίου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως: «Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ. Δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά».

Από την πλευρά  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι τα άλευρα και το ηλιέλαιο που ήδη με έχουν καταγράψει μια φρενήρη πορεία θα μπουν στο “μικροσκόπιο” μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών: «Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα».

Από το βήμα της Βουλής όπου μίλησε ο Υπουργός, τόνισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας προϊόντων.

Τέλος να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση έδωσε διορία 48 ωρών στις επιχειρήσεις για να καταγράψουν τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, που διαθέτουν.

Μέσω ειδικής πλατφόρμας, θα ελέγχονται ουσιαστικά τα αποθέματα σε σιτηρά και αλεύρι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ήδη ελλείψεις και ανατιμήσεις και στόχος είναι να ελεγχθεί και να μπει «φρένο» στο φαινόμενο αυτό.

Δείτε παρακάτω το πλαφόν στα συγκεκριμένα προϊόντα στο e-shop του ΑΒ

Διαβάστε επίσης: 

Masterchef: Ποιος «λάδωσε» τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο;

Ήλιος επόμενα επεισόδια: Η Αθηνά φεύγει με το μωρό!

Σασμός επόμενα επεισόδια: Ανατροπή στη δολοφονία του Στεφανή

Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια: Η Αρετή χτυπά την Εύα!

Τα Νεοκλασικά: Σταματά η προβολή τους!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σούπερ Μάρκετ: ΒΟΜΒΑ – Βάζουν όριο για αγορές σε αλεύρι και ηλιέλαιο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.