ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταύρος Τσιώλης: «Έφυγε» ο σκηνοθέτης που αγάπησε τις γυναίκες

Σταύρος Τσιώλης: Ο σκηνοθέτης που λάτρεψε τις γυναίκες πέθανε σε ηλικία 82 ετών!
Σταύρος Τσιώλης: «’Εφυγε» ο σκηνοθέτης που αγάπησε τις γυναίκες

Σταύρος Τσιώλης: Ο σκηνοθέτης που λάτρεψε τις γυναίκες πέθανε σε ηλικία 82 ετών!

Λίγο μετά τις 06:00, τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου του 2019 ο Σταύρος Τσιώλης «έφυγε» από τη ζωή. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook.

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση.

Ποιος ήταν ο Σταύρος Τσιώλης


Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.
Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968.

Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985, ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).

Φιλμογραφία

Ως σκηνοθέτης ο Σταύρος Τσιώλης δούλεψε τις παρακάτω ταινίες:

  • Ο μικρός δραπέτης (1969)
    Πανικός (1969)
    Ζούγκλα των πόλεων (1970)
    Κατάχρησις εξουσίας (1971)
    Μια τόσο μακρινή απουσία (1985)
    Σχετικά με το Βασίλη (1986)
    Ακατανίκητοι εραστές (1988)
    Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
    Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε (1992)
    Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1996)
    Φτάσαμεε! (2004)

Θεατρικά
Τα έργα του για το θέατρο έχουν καταγραφεί στο βιβλίο «Θεατρικά» και είναι:

  • «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» (2006)
    «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» (2011)
    «Η πόρτα» ή «Ο σωρός των φασολιών» (2012)
    «Η δημοπρασία»
    «Η γυναίκα του αστροναύτη»

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ