ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγαστικά δάνεια: Πόσο ανεβαίνει η δόση με την αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ – Παραδείγματα

Στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων (κατά 0,75%) μέσα σε 4 μήνες προχώρησε η ΕΚΤ οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες
Στεγαστικά δάνεια: Πόσο ανεβαίνει η δόση με την αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ – Παραδείγματα

Στεγαστικά δάνεια: Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνονται περαιτέρω τα επιτόκια της κατά 0,75% κι έτσι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων πλέον διαμορφώνεται στο 1,5% ενώ των δανείων στο 2%.

Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων μέσα σε τέσσερις μήνες που προχωρά η ΕΚΤ με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να οδηγούνται σε απόγνωση. Κι αυτό καθώς βλέπουν σχεδόν κάθε μήνα πια την δόση του δανείου τους να αυξάνεται και πλέον σε ετήσια βάση η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα είναι με 2,5 περίπου επιπλέον δόσεις.

Το σερί των αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την απάντηση στην εκτίναξη του πληθωρισμού ο οποίος κινείται πλέον στην Ευρώπη στο 10%.

Στεγαστικά δάνεια: Τα παραδείγματα

Το κανάλι Mega Channel παραθέτει παρακάτω παραδείγματα με τις δόσεις που θα πληρώνουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο μετά την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ  για τα επιτόκια.

Αναλυτικά:

Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με επιτόκιο 3,5% και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια: 

  • Η δόση μέχρι σήμερα ήταν περίπου 586 ευρώ.
  • Με την αύξηση του 0,75% η νέα δόση θα είναι πλέον περίπου 625 ευρώ.
  • Δηλαδή η μηνιαία επιβάρυνση για τον δανειολήπτη θα είναι περίπου 40 ευρώ και η ετήσια θα ανέρχεται στα 474 ευρώ

Για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια:

  • Η τρέχουσα δόση είναι 760 ευρώ.
  • Με την αύξηση του 0,75%, πλέον η δόση ανεβαίνει στα 818 ευρώ.
  • Δηλαδή η μηνιαία επιβάρυνση φθάνει στα 58 ευρώ και η ετήσια σκαρφαλώνει στα 695 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το «πακέτο» της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη εκρηκτικό και τώρα και με την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια τα πράγματα δυσκολεύουν για τους περισσότερους καταναλωτές.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ από το Μega Channel

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στεγαστικά δάνεια: Πόσο ανεβαίνει η δόση με την αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ – Παραδείγματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.