ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη δίνη του πληθωρισμού χάνεται ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, άλλα ο πρωθυπουργός ακόμα πανηγυρίζει!

Έως και 28% κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης καταγράφει έκθεση της ΓΣΕΕ - Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης... twittάρει την αύξηση - ασπιρίνη των 50 ευρώ μηνιαίως.
Στη δίνη του πληθωρισμού χάνεται ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, άλλα ο πρωθυπουργός ακόμα πανηγυρίζει!

Πανηγυρισμούς πάνω από τα ερείπια της φτωχοποίησης των εργαζομένων κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμα και σήμερα επαίρεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ με απτά νούμερα αποκαλύπτει πως ο μισθός εξανεμίζεται λόγω του σαρώματος του πληθωρισμού.

Το μέγεθος ενός εφιαλτικού και διογκούμενου προβλήματος αποτύπωσε η Ετήσια Έκθεση του 2022 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Εκεί καταγράφεται μια τρομακτική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της συνεχιζόμενης (και εν πολλοίς ανεξέλεγκτης) έκρηξης των ανατιμήσεων.

Μπορεί ο κατώτατος μισθός να αυξήθηκε κατά 9,7% το 2022, όμως τον Απρίλιο η απώλεια της αγοραστικής δύναμης έφτασε το 18% για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, και εκτοξεύτηκε στο 28% (!) για όσους εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης. Εν ολίγοις ο εργαζόμενος έχει διπλάσια ή και τριπλάσια «χασούρα», από το υποτιθέμενο «κέρδος» των 50 ευρώ τον μήνα!

Όμως αυτή η άκρως ανησυχητική διαπίστωση της ΓΣΕΕ, δεν εμπόδισε καθόλου τον πρωθυπουργό να συνεχίσει να προωθεί το απατηλό αφήγημα του, κάνοντας μάλιστα ανάρτηση… πανηγυρισμού στο Twitter, που μιλά για την «επιτυχία» ενός «ακόμη μισθού τον χρόνο»!

Τη στιγμή που η ακρίβεια σε καύσιμα, ρεύμα, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, έχει μετατραπεί σε μια κανονική αφαίμαξη για τους μισθωτούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες του λαού, κάνει προεκλογική «σημαία» μια μικρή αύξηση που εξανεμίζεται πριν καν φανεί στην τσέπη των πολιτών.

Η φτωχοποίηση εξαπλώνεται ραγδαία στις τάξεις των εργαζομένων, και η κυβέρνηση μετατρέπει σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, μια «ελεημοσύνη» που πέφτει και χάνεται στη ρουφήχτρα του πληθωρισμού. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην φτώχεια, αφού η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη μετά την Βουλγαρία.

Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας καλπάζουν, και σύμφωνα με εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός καταγράφει ένα σοκαριστικό άλμα κατά 10,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 9,1% που ήταν ο εναρμονισμένος δείκτης τον Απρίλιο. Σε τραγικά ποσοστά βρίσκεται και η εργασιακή απασχόληση, αφού σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο είναι μόλις 57,2%!

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή καυσίμων σε σχέση με τον βασικό μισθό στην ΕΕ, η εξασφάλιση των απαραίτητων από το σούπερ μάρκετ έχει γίνει άθλος για τα νοικοκυριά, και η κυβέρνηση… πανηγυρίζει με τεχνοκρατικά «καθρεφτάκια» που παρουσιάζονται ως ευεργεσία στους «ιθαγενείς»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στη δίνη του πληθωρισμού χάνεται ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, άλλα ο πρωθυπουργός ακόμα πανηγυρίζει!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.