ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία – σοκ από FIFA σύμφωνα με εκπομπή του OPEN: Πενταπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στους ποδοσφαιριστές!

Η εκπομπή «Δίκη στο OPEN» έκανε λόγο για πενταπλασιασμό των θανάτων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών το 2021. Ποια είναι η αιτία;
Στοιχεία – σοκ από FIFA σύμφωνα με εκπομπή του OPEN: Πενταπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στους ποδοσφαιριστές!

Γενικευμένη ανησυχία προκαλούν οι αιφνίδιοι θάνατοι που παρατηρούνται στον χώρο του αθλητισμού, και συγκεκριμένα στον χώρο του ποδοσφαίρου σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Η Δίκη στο OPEN» του τηλεοπτικού καναλιού OPEN. Όπως καταγράφεται σε σχετική λίστα της FIFA, οι αιφνίδιοι θάνατοι ποδοσφαιριστών μέσα στα γήπεδα που σημειώθηκαν εντός του 2021 παρουσιάζουν υπέρ – πενταπλασιασμό (!) σε σχέση με το μέσο όρο θανάτων της τελευταίας δεκαετίας.

Συγκεκριμένα η εν λόγω λίστα κατέγραψε 108 θανάτους επαγγελματιών σε διεθνές επίπεδο!

Οι αιφνίδιοι θάνατοι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μπορεί ως ένα μικρό βαθμό να δικαιολογούνται από ελλιπείς ελέγχους και ανεπαρκή ιατρική στήριξη (αν και οι ερασιτεχνικές υποδομές των περισσότερων δυτικών χωρών βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ότι στην Ελλάδα). Όμως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι ιατρικοί έλεγχοι (υποτίθεται πως) είναι αυστηροί και οι υποδομές είναι τέτοιες που δεν θα έπρεπε να αφήνουν περιθώρια για ένα τέτοιο ανησυχητικό φαινόμενο.

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά και πρέπει να απαντηθούν. Τι προκάλεσε τον υπέρ – πενταπλασιασμό των αιφνίδιων θανάτων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, μέσα σε μια χρονιά εντός της πανδημίας; Η υπόθεση πως οι θάνατοι σχετίζονται με το ντόπινγκ, δεν φαίνεται αρκούντως πειστική, διότι θα πρέπει να δοθεί εξήγηση στο γιατί εκτινάχθηκε μέσα σε ένα χρόνο η χρήση αναβολικών και γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε ευρέως αντιληπτό στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το επιβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα είναι μια άλλη δικαιολογία, που ενώ όντως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πάλι δεν φαίνεται αρκετό να δώσει μια τέτοια θεαματική αύξηση αιφνίδιων θανάτων. Άλλωστε η επιβάρυνση των ποδοσφαιριστών δεν έγινε… ξαφνικά το 2021, άλλα υφίσταται ιδιαίτερα τα τελευταία 5-6 χρόνια για λόγους εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου.

Κάποιες άλλες υποθέσεις μιλούν για το σύνδρομο «Long – Post Covid» που μπορεί να επηρεάζει τον – καταπονημένο από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις – οργανισμό ενός ποδοσφαιριστή που έχει νοσήσει με κορονοϊό στο παρελθόν. Και τέλος υπάρχει και η υπόθεση μοιραίων παρενεργειών από τα εμβόλια που έλαβαν άδεια κυκλοφορίας υπό όρους από τα τέλη του 2020 και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (και γενικότερα του αθλητισμού) το 2021.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες οφείλουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για ένα τόσο σοβαρό φαινόμενο που υποδηλώνει «έκρηξη» κάποιας – άγνωστης ως τώρα – αιτίας που οδηγεί στον αιφνίδιο θάνατο. Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, άλλα και κάθε εθνική Ομοσπονδία ξεχωριστά, οφείλει άμεσα να βρει απαντήσεις ώστε να προστατευτεί η ζωή και η υγεία του κάθε αθλητή.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στοιχεία – σοκ από FIFA σύμφωνα με εκπομπή του OPEN: Πενταπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στους ποδοσφαιριστές!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.