ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ισπανία καταργείται ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα – Στην Ελλάδα έχουμε «καλάθια» της συμφοράς και υπουργικές σέλφι

Στην Ισπανία ο Σάντσεθ καταργεί τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, «παγώνει» τα ενοίκια, σταματά τις εξώσεις - Στην Ελλάδα επικρατούν μέτρα κοροϊδίας
Στην Ισπανία καταργείται ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα – Στην Ελλάδα έχουμε «καλάθια» της συμφοράς και υπουργικές σέλφι

Ισπανία – Μέτρα: Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πράττει τίποτα το ουσιαστικό για να «φρενάρει» την γιγάντωση του πληθωρισμού και την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εν μέσω της κρίσης ακρίβειας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται μέτρα που προσφέρουν πραγματική ανακούφιση από τις πληθωριστικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι αρκετή μία και μόνο ματιά στα μέτρα στήριξης που αποφασίζονται ακόμα και σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας που συντελείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα διάφορα «pass» που σπρώχνουν τους Έλληνες στην επαιτεία και τα «καλάθια» που δήθεν πολεμούν την ακρίβεια με… προσφορές.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, λαμβάνει σειρά από νέα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βοηθούν με ουσιαστικό τρόπο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών στα τρόφιμα.

Μερικά από τα βασικότερα μέτρα είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, άλλα και το πάγωμα των ενοικίων και των εξώσεων. Σύμφωνα με την El Pais, τα μέτρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Στην Ελλάδα η κατάργηση ή η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα αποτελεί όνειρο… χειμερινής νυκτός, με κυβερνητικά στελέχη να χρησιμοποιούν συνεχώς το αφήγημα πως αν μειωθεί η φορολογία θα απειληθεί η… δημοσιονομική σταθερότητα.

Εντωμεταξύ ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα στην Ελλάδα με τους συντελεστές να βρίσκονται στο 13% και 24%, είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και συγκρίνονται μόνο με ΦΠΑ που υπάρχουν σε Σουηδία και Δανία, χώρες δηλαδή με τριπλάσιους κατώτατους μισθούς. Ακόμα, η Ιταλία έχει 4% φόρο στα βασικά τρόφιμα, η Γαλλία 5,5% και η Γερμανία 7%.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρόκειται να διατηρήσει τη μείωση του φόρου στο ρεύμα από το 10% στο 5% για άλλους έξι μήνες και επιπλέον θα παράσχει νέα επιταγή ενίσχυσης 200 ευρώ για πολίτες με εισοδήματα κάτω των 27.000 ευρώ ετησίως. Η επιταγή αυτή  θα ωφελήσει 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με την Ισπανική κυβέρνηση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι τα τρία πακέτα μέτρων που έχουν εγκριθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, θα κοστίσουν συνολικά 45 δισ. ευρώ και στόχο έχουν «να προστατευθούν τα μεσαία και εργατικά στρώματα δεδομένης της αύξησης του κόστους ζωής, της ενέργειας και των τροφίμων». Το τελευταίο πακέτο μέτρων κοστίζει 10 δισ. ευρώ.

Βλέποντας τα σημαντικά μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνονται στην Ισπανία, καταλαβαίνει κανείς πώς νοιώθει ο μέσος Έλληνας πολίτης για τα κυβερνητικά «πασαλείμματα» που εφαρμόζονται στην χώρα μας και πλασάρονται ως δήθεν μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας.

Κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφουγκράζονται τα προβλήματα του κόσμου και στην Ελλάδα οι πολίτες παρακολουθούν τα ανέξοδα επικοινωνιακά σόου που στήνονται μπροστά στις κάμερες, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να περιφέρεται στα ράφια καταστημάτων για να πείσει την κοινή γνώμη πως νικήθηκε η ακρίβεια με μερικές προσφορές σε καρτελάκια. Καμία κουβέντα δεν γίνεται για μείωση του ΦΠΑ ούτε καν στα βασικά τρόφιμα, ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εξακολουθούν να τινάζονται στον αέρα κάθε μήνα.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση

  • Μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά)
  • Μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ
  • Μείωση κατά 30% των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς στις περιοχές όπου η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση τη συμπληρώνουν έως και 50%
  • Παράταση για έξι μήνες της μείωσης του φόρου ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάγωμα της μέγιστης τιμής του βουτανίου
  • Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του ορίου 2% στην ετήσια ενημέρωση ενοικίου
  • Εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά
  • Απαγόρευση για όλο το 2023 περικοπής βασικών προμηθειών και παράταση του κοινωνικού μπόνους
  • Διατηρείται η κατά 15% αύξηση του κατώτατου ζωτικού εισοδήματος και των μη ανταποδοτικών συντάξεων
  • 300 εκατομμύρια σε άμεση ενίσχυση στους αγρότες , για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων
  • Έκπτωση καυσίμων για επαγγελματίες οδικές μεταφορές, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και ψαράδες
  • Επέκταση της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο για επαγγελματικές οδικές μεταφορές. Θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα
  • Για τους αγρότες άμεση ενίσχυση έως 20 λεπτά το λίτρο, μέσω επιστροφής του ειδικού φόρου υδρογονανθράκων. Έχει κόστος 240 εκατ. ευρώ
  • 120 εκατ. σε άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς
  • Υποστήριξη για τη βιομηχανία εντάσεως αερίου: νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τον κλάδο της κεραμικής και άλλους υποτομείς. Επιπλέον, 3,1 δισεκατ. δημόσιες επενδύσεις μέσω του νέου προγράμματος για βιομηχανική απανθρακοποίηση.
  • Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως στην αναπροσαρμογή του 8,5% των συντάξεων το 2023 , σύμφωνα με την αύξηση του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στην Ισπανία καταργείται ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα – Στην Ελλάδα έχουμε «καλάθια» της συμφοράς και υπουργικές σέλφι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.