ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και δεύτερος νεκρός – Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός

02:10  Ένα βρέφος 6 μηνών, νεκρό από τις αναθυμιάσεις και μία 14χρονη είναι τα τελευταία θύματα στην χωρίς προηγούμενο τραγωδία στην Ανατολική Αττική, την ώρα που έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος άλλων δύο ανθρώπων και εκφράζονται φόβοι για άλλους τέσσερις νεκρούς. Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στην θάλασσα από τους γονείς του, όταν έπιασε φωτιά το...
Και δεύτερος νεκρός – Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός

02:10  Ένα βρέφος 6 μηνών, νεκρό από τις αναθυμιάσεις και μία 14χρονη είναι τα τελευταία θύματα στην χωρίς προηγούμενο τραγωδία στην Ανατολική Αττική, την ώρα που έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος άλλων δύο ανθρώπων και εκφράζονται φόβοι για άλλους τέσσερις νεκρούς.

Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στην θάλασσα από τους γονείς του, όταν έπιασε φωτιά το σπίτι τους, όμως δεν άντεξε τις αναθυμιάσεις και κατέληξε.

Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.

Την ίδια ώρα πάνω από 50 είναι οι άνθρωποι που έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα, με τους 11 από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Πηγές του ΕΚΑΒ κάνουν λόγω για αρκετά περισσότερους νεκρούς, αφού δεν έχει γίνει ακόμα επίσημος απολογισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου βρέθηκε, καθώς επέστρεψε εσπευσμένα από το ταξίδι του στην Βοσνία, αφού συσκέφτηκε με τις αρμόδιες αρχές, στη συνέχεια έκανε λόγο για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου, χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη στιγμή για την Αττική και μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα.

Νωρίτερα το Sportime έγραφε:

Την ύπαρξη απανθρακωμένου ανθρώπου στον Νέο Βουτζά επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς το βράδυ της Δευτέρας (23/7). Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει και δεύτερος νεκρός, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν πως αγνοούνται δέκα τουρίστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε βάρκα από το λιμανάκι στο Mάτι για να σωθούν από τις φλόγες που έχουν ξεσπάσει. Το λιμενικό διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό τους.

Όλη η Αττική τυλίγεται στις φλόγες από το μεσημέρι της Δευτέρας (23/07), με τρία μέτωπα που έχουν ξεσπάσει. Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκονται σπίτια και μαγαζιά, ενώ απειλούνται και άλλες κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, έξι άτομα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία. Σε ετοιμότητα θα είναι για τυχόν άλλους τραυματίες από τις πυρκαγιές τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.
Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή της Κινέτας. Τρεις οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σπίτια και μαγαζιά καταστράφηκαν. Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, αλλά και στον προαστιακό, αφού οι φλόγες έφτασαν στον δρόμο.
Λίγες ώρες αργότερα, εκδηλώθηκε στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής νέα πυρκαγιά. Η φωτιά μετατοπίστηκε σε Πεντέλη, Νέο Βουτζά και Μάτι. Τα μέτωπα σε αυτές τις περιοχές είναι ανεξέλεγκτα. Σπίτια τυλίγονται στις φλόγες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην παραλία στο Μάτι, ενώ η φωτιά έχει φτάσει μέχρι την παραλία της Ραφήνας.
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν νεκροί. Στο Μάτι, είδα με τα μάτια μου περισσότερα από 100 σπίτια και 200 οχήματα να καίγονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος θα επιχειρήσουν να απεγκλωβίσουν λουόμενους στην παραλία στο Μάτι. Μία επιχείρηση που είναι αρκετά δύσκολη λόγω των δυνατών ανέμων. Σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Αττικής.
Παράλληλα, έχουν εκκενωθεί οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, αλλά και οι στρατιωτικές του Ζούμπερι.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξέσπασε τρίτη πυρκαγιά, στον Κάλαμο, ο οποίος ακόμη παλεύει να συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Η φωτιά βρίσκεται ανησυχητικά κοντά σε σπίτια στην περιοχή Πανόραμα. Την ίδια ώρα οι φλόγες κινούνται από τους Αγίους Αποστόλους προς την περιοχή Αγκώνα.
Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Μια δύσκολη και ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για όλη την Ελλάδα με επίκεντρο το λεκανοπέδιο Αττικής όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές σε κυρίως μεικτή ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Αρκετές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ωστόσο λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης έντασης των ανέμων ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 Α/Φ CANADAIR και 5 Ε/Π. Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

γ. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- Άγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας υπάρχουν 6 εγκαυματίες. Οι 4 βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και θα διακομιστούν στο ΚΑΤ ενώ οι άλλοι 2 με ιδιωτικό μέσο πήγαν σε ιδιωτική κλινική και εν συνεχεία διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Τυχόν άλλες διακομιδές θα γίνουν στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.

Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση».

Φωτιά στην Κινέτα: Συγκλονιστικό βίντεο από την Εθνική! Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον καιρό

Μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα [vid]

Μεγάλη φωτιά και στα Χανιά!

Φωτιά στην Κινέτα: Συγκλονιστικό βίντεο από την Εθνική! Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον καιρό

Νέο μέτωπο φωτιάς στην Πεντέλη!

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Και δεύτερος νεκρός – Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.