ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο τραπέζι υγειονομικό «μπλόκο» στα σούπερ μάρκετ – Τρομοκράτηση ακόμα και για τον «άρτον τον επιούσιον»!

H κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα μιλούν για τεστ ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Θα φτάσουμε στην έσχατη κατάντια να επιβληθεί υγειονομικό χαράτσι ακόμα και για ένα πιάτο φαγητό;
Στο τραπέζι υγειονομικό «μπλόκο» στα σούπερ μάρκετ – Τρομοκράτηση ακόμα και για τον «άρτον τον επιούσιον»!

Τις τελευταίες ημέρες όλο και φουντώνει η συζήτηση γύρω από το «μπλόκο» που ενδέχεται να καθιερωθεί στα σούπερ μάρκετ, με υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Είναι αυτονόητο πως σε μια δημοκρατία, το να εξορίζεις ανθρώπους από την εστίαση και τη διασκέδαση και να τους κάνεις τη κοινωνική ζωή ανυπόφορη, αποτελεί αίσχος για θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Συντάγματος.

Όμως το να φτάνεις να χρησιμοποιείς καταναγκασμό (ή έστω ψυχολογικό πόλεμο) ακόμα και για τον «άρτον τον επιούσιον», κονιορτοποιεί κάθε λογική πολιτισμένου κράτους. Φανερώνει την πιο απάνθρωπη, την πιο βάρβαρη, την πιο ωμή εκδοχή ενός παραπαίοντος κράτους, που φλερτάρει άγρια με τον απόλυτο ολοκληρωτισμό.

Η απειλή για τα σούπερ μάρκετ μένει επάνω στο τραπέζι

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση που του έγινε, να απάντησε πως «δεν μπορούμε να στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», άλλα μικρή σημασία έχει αυτό. Γιατί δεν στάθηκε στην ανηθικότητα του μέτρου, άλλα στο το ότι είναι… δύσκολο να εφαρμοστεί.

Δεν ήταν το πρόβλημα του δηλαδή ότι ξεφτιλίζεται συθέμελα η δημοκρατική αξία, υποχρεώνοντας τον πολίτη να πληρώνει χαράτσι για rapid, μόνο και μόνο για να επιβιώσει. Άλλα το ότι «θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής»!

Και ασφαλώς ένας ακόμα αποτρεπτικός λόγος για μπλόκο στα σούπερ μάρκετ, είναι πως θα δυσαρεστηθούν πολύ οι αλυσίδες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές. Αυτό βέβαια δεν το είπε ο κ. Γεωργιάδης, άλλα είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση απεχθάνεται να δυσαρεστεί τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όμως στη λογική της μονίμως αιωρούμενης απειλής (του ψυχολογικού πολέμου δλδ), ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως το μέτρο των σούπερ μάρκετ «ασφαλώς και εξετάζεται, άλλα υπάρχουν προβλήματα. Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου».

Μονίμως το «ανάθεμα» στους ανεμβολίαστους

Ακόμα και αν αυτό το αδιανόητο μέτρο δεν εφαρμοστεί ποτέ, αρκεί το γεγονός πως βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και αναπαράγεται συνεχώς από κυβερνητικούς και δημοσιογράφους, για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της ηθικής εξαθλίωσης του συστήματος.

Ένα σύστημα που προτιμά να υποδαυλίζει τον αλληλοσπαραγμό, παρά να αναλαμβάνει ευθύνες για τα τραγικά λάθη που μας οδήγησαν σε παραπάνω από 16.000 νεκρούς. Όταν ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε για τα παράπονα των φορέων της εστίασης, είπε πως: «η στεναχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση που αναγκαστικά θέσπισε τα μέτρα λόγω πανδημίας, άλλα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται».

Μη τα ρίχνετε σε εμάς, λέει ο Άδωνις. Αυτοί φταίνε. Οι συμπολίτες σας. Με αυτούς να τα βάλετε. Αυτοί σας έφεραν μείωση πελατολογίου 60%. Όχι εμείς με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα μας. Εμείς που επιβάλλαμε τεστ για τους υπαίθριους χώρους όπου οι πιθανότητες μετάδοσης είναι απειροελάχιστες. Εμείς που σας κλείσαμε τα μαγαζιά για μήνες με τα υπερβολικά lockdown.

Ασφαλώς είναι αστειότητα πως οι ανεμβολίαστοι φταίνε που υπάρχει ακόμα πανδημία στην Ελλάδα. Αφού σε καμία χώρα (όσο υψηλό να είναι το ποσοστό εμβολιασμού) δεν έχει εκλείψει. Η Ολλανδία οδηγείται σε  lockdown, με ποσοστό 84,4% πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων και 72,1% στο γενικό πληθυσμό.

Σε έναν λαό που έχει πληρώσει με ποταμούς αίματος το μικρόβιο του διχασμού, η κυβέρνηση επιλέγει να στρέψει τους μισούς πολίτες εναντίον των άλλων μισών, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σούπερ Μάρκετ: Υγειονομικά «διόδια», για ένα πιάτο φαγητό;

Δεν φτάνει που οι πολίτες ήδη… τρέμουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν μια έκρηξη ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και βλέπουν το καλάθι να γεμίζει όλο και λιγότερο. Δεν φτάνει που έχουν κυβερνητικούς να τους δείχνουν με το δάχτυλο για να πέσει όλο το ανάθεμα πάνω τους. Έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την απειλή υγειονομικών διοδίων, για να ψωνίσουν τα προς το ζην.

Να φτάσουμε στην έσχατη κατάντια, άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική άνεση να διαθέσουν ούτε 10 ευρώ για τεστ, να ψωνίζουν δια αντιπροσώπων. Και την ίδια στιγμή να ενθαρρύνεται ο συνωστισμός σε club, εστιατόρια, γυμναστήρια, κινηματογράφους, χωρίς να γίνεται κανένα τεστ. Χωρίς να ασχολείται κανείς με τη διασπορά στους κλειστούς χώρους εμβολιασμένων.

Αντί για στοχευμένες λύσεις, τεντώνουν κι άλλο το σκοινί

Κοντεύουμε δυο χρόνια που μας ταλαιπωρεί ο κορονοϊός, και ακόμα η κυβέρνηση δεν λέει να χωνέψει πως τα τιμωρητικά μέτρα δεν λειτουργούν και μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνουν. Ο έλεγχος στα σούπερ μάρκετ είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας αποτυχημένης διαχείρισης. Τεντώνουν συνεχώς το σκοινί με όλο και πιο απάνθρωπα μέτρα και την ίδια στιγμή συνεχίζουν να κρατούν το ΕΣΥ σε διάλυση, δημιουργώντας τεχνητή πίεση.

Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις και επαναφορά των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, να ανοίξουν απενεργοποιημένες ΜΕΘ και να επιτάξουν ιδιωτικές κλινικές χωρίς όρους, κάνουν παζαρέματα με τους κλινικάρχες για να βολεύονται οι ημέτεροι.

Και ο απλός λαός πορεύεται με ένα μενού τρομοκρατίας που εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στο τραπέζι υγειονομικό «μπλόκο» στα σούπερ μάρκετ – Τρομοκράτηση ακόμα και για τον «άρτον τον επιούσιον»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.