ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον «αυτόματο» η υγεία των παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία – Μόνο 10 ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

Συνθήκες ολικής κατάρρευσης επικρατούν στα παιδιατρικά τμήματα που λειτουργούν στην Βόρεια Ελλάδα - Μόλις 10 ΜΕΘ Παίδων για 3 εκατομμύρια κατοίκους
Στον «αυτόματο» η υγεία των παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία – Μόνο 10 ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

Δημόσια υγεία – Βόρεια Ελλάδα: Η δημόσια υγεία της Θεσσαλονίκης βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στα «βαλτόνερα» της αδιαφορίας της κυβέρνησης, με την κατάσταση να είναι εφιαλτική στα νοσοκομεία. Σε μια κρίσιμη εποχή που οι ιώσεις «θερίζουν» και οι ελλείψεις στα φάρμακα παραμένουν σημαντικές, οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα μεγάλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας ολοκληρώνουν το έργο της καταστροφής.

Ο δε Θάνος Πλεύρης συνεχίζει να υπηρετεί το αστραφτερό αφήγημα της «αριστείας» πάνω από το μαύρο τοπίο της υγείας, ενώ ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε υπουργός… ράντζων και «μπαλωμάτων» στην λειτουργία ενός διαλυμένου ΕΣΥ, που υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας άλλα και η υποστελέχωση των παιδιατριατικών τμημάτων δημιουργούν συνθήκες «ασφυξίας» στην ιατρική φροντίδα χιλιάδων παιδιών στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό της αποκαρδιωτικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Αντιδρώντας απέναντι στην τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία έχει «καταδικαστεί» η βόρεια Ελλάδα, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) πραγματοποίησε παρέμβαση το πρωί της Τρίτης (24/1) έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, αναδεικνύοντας με στοιχεία τις συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή αυτής της παρέμβασης στάθηκαν τα θλιβερά και ντροπιαστικά περιστατικά με διακομιδές παιδιών σε ΜΕΘ της Αθήνας και της Πάτρας, διότι δεν υπήρχαν κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, o πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «δεν προέκυψε από το πουθενά αυτό, είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο το σύστημα υγείας. Ωθούνται μάλιστα σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα που δεν έχει σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών».

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις παιδιατρικές κλινικές είναι δυσθεώρητες, με την ΕΝΙΘ να αποκαλύπτει πως στο Ιπποκράτειο στις 37 οργανικές θέσεις παιδιάτρων υπάρχουν 11 κενά, για τα οποία έχουν προσληφθεί επικουρικοί που εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας.

Επιπλέον, οι παιδοκαρδιολόγοι τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, αφού υπάρχουν μόνο στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου. Όπως σχολιάζει η ΕΝΙΘ, «χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές».

Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις ελάχιστες ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Ένα πραγματικά αδιανόητο στοιχείο είναι πως για μια γεωγραφική περιοχή που καλύπτει όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν μόλις τρείς (!) Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.), με τις δύο να είναι στο Ιπποκράτειο και μια ακόμα να βρίσκεται στο Παπαγεωργίου. Ακόμη πιο σοκαριστικό το γεγονός ότι ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα που μετράει 3 εκατομμύρια κατοίκους διαθέτει μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ Παίδων (!), οι οποίες λειτουργούν στο Ιπποκράτειο.

Τραγική κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων με σοβαρότατες ελλείψεις στην νοσοκομειακή φροντίδα (λειτουργούν μόνο 18 κλίνες για όλη τη βόρεια Ελλάδα) άλλα και στις εξειδικευμένες δομές, όπως του αυτισμού.

«Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο έλλειψης τέτοιων δομών, που δεκάδες παιδιά παραμένουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά από εισαγγελικές εντολές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ιδρυματισμού με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκινητική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη», τονίζει η ΕΝΙΘ.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση παρουσιάζει την επικοινωνιακή εικόνα πως δήθεν… κόπτεται για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όταν είναι να βάλει «χέρι» στον διαχειριστικό έλεγχο ιδιωτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και την ίδια στιγμή έχει παρατήσει την παιδοψυχιατρική φροντίδα της βόρειας Ελλάδας στον «αυτόματο πιλότο», οδηγώντας ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίασματα της χώρας σε υγειονομική και κοινωνική καταστροφή…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στον «αυτόματο» η υγεία των παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία – Μόνο 10 ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.