ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον οίκο του Θεού και ενώπιον νεκρού, κάποιοι προτίμησαν να κάτσουν… σταυροπόδι

Στο ύστατο χαίρε για τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί διάλεξαν το... σταυροπόδι για να «τιμήσουν» τον νεκρό.
Στον οίκο του Θεού και ενώπιον νεκρού, κάποιοι προτίμησαν να κάτσουν… σταυροπόδι

Θλίψη και μόνο θλίψη προκάλεσε η χθεσινή εικόνα πολιτικών αρχηγών (συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά) να κάθονται… σταυροπόδι μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών, για να αποτίσουν… φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η γλώσσα του σώματος λέει πάντα πολλά. Και στην περίπτωση αυτή, τα είπε όλα. Οι πολιτικοί αρχηγοί με την άκοσμη στάση τους, δεν έδειξαν σεβασμό ούτε στον Ιερό Ναό ούτε στον νεκρό που υποτίθεται πως είχαν πάει εκεί για να αποχαιρετήσουν. Γιατί τι σεβασμό αποπνέει το να κάθεσαι μέσα σε μια εκκλησία, μπροστά στη σωρό ενός κεκοιμημένου σαν να βρίσκεσαι σε καφενείο και να περιμένεις να σου έρθει ο… freddo;

Είτε πιστεύεις στον Θεό – είτε όχι, όταν μπαίνεις σε έναν χώρο λατρείας είναι αυτονόητο πως τον σέβεσαι. Αν θες να λέγεσαι πολιτισμένος άνθρωπος και αν σε ενδιαφέρουν οι βασικοί κανόνες ευπρέπειας. Μπαίνεις σε ιερό καθαγιασμένο χώρο, δεν μπαίνεις στο εκλογικό σου περίπτερο για καφέ και ψιλοκουβεντούλα. Δεν νοείται να κάθεται κάποιος σταυροπόδι μέσα σε μια εκκλησία και πόσο μάλλον μπροστά από ένα φέρετρο.

Οι κανόνες ευπρέπειας δεν είναι αλά καρτ, μόνο για όταν συναντάς ηγέτες ξένων κρατών ή όταν στέκεσαι κλαρίνο ακόμα και σε ρόλο «κομπάρσου» σε κάποιο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ή είσαι ευγενής παντού ή δεν είσαι και υποκρίνεσαι.

Έχεις θεσμική θέση. Τα μάτια είναι στραμμένα επάνω σου. Δίνεις παράδειγμα. Είσαι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είσαι ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είσαι αρχηγός κόμματος της Βουλής. Πας να δώσεις το ύστατο χαίρε προς τον Μίκη Θεοδωράκη και αντί να τιμήσεις τον νεκρό ακόμα και με τη στάση σου, δίνεις εικόνα ανθρώπου που πλήττει από βαρεμάρα, που βρίσκεται εκεί για να βγάλει μια υποχρέωση.

Αντί να τιμήσουν τον θεσμικό ρόλο τους και να φροντίσουν να διδάξουν ήθος, δίδαξαν τη σωστή στάση που πρέπει να έχει κάποιος όταν κάθεται σε ένα καφενείο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στον οίκο του Θεού και ενώπιον νεκρού, κάποιοι προτίμησαν να κάτσουν… σταυροπόδι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.