ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρατιωτικοί: Οργισμένο ξέσπασμα για την απλήρωτη εργασία – «Δεν είμαστε ”χαμάληδες” της κυβέρνησης»

Οι στρατιωτικοί «βράζουν» από την εκμετάλλευση της κυβέρνησης. Καταγγέλλουν απλήρωτη εργασία, δωρεάν υπερωρίες και υπηρεσίες άσχετες με το επάγγελμα.
Στρατιωτικοί: Οργισμένο ξέσπασμα για την απλήρωτη εργασία – «Δεν είμαστε ”χαμάληδες” της κυβέρνησης»

Στρατιωτικοί: Σε ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα αγανάκτησης κατά των αποφάσεων Μητσοτάκη προχώρησε το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, στηλιτεύοντας την πολιτική του πρωθυπουργού να εκμεταλλεύεται όλο και πιο ανάλγητα τον στρατό για να κλείνει όλες τις «τρύπες» του (ανύπαρκτου) επιτελικού κράτους.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως οι στρατιωτικοί (πέρα από όλα τα άλλα πρόσθετα καθήκοντα) θα εκτελούν και εργασίες πυρασφάλειας μέσα στα δάση. Μια υπηρεσία που μάλιστα θα επιβάλλεται στους στρατιωτικούς ως έξτρα δωρεάν (!) υπερωριακή εργασία.

Σε ένα έγγραφο – καταπέλτη προς τον πρωθυπουργό, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) εκφράζει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών που ενώ δεν λαμβάνουν τις αμοιβές που δικαιούνται (για τη νυκτερινή τους εργασία, για την υπερωριακή τους απασχόληση, για την εργασία τους κατά τα Σαββατοκύριακα και αργίες,  για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου κλπ), η κυβέρνηση τους επιβαρύνει με ακόμα μία δωρεάν «αγγαρεία»!

Μάλιστα στο έγγραφο διαμαρτυρίας οι στρατιωτικοί ζητούν να απεμπλακούν από τις υπηρεσίες πυρασφάλειας, περιπολίας δασών και μεταναστευτικού, και από κάθε άλλη δράση που δεν συνάδει με την αποστολή τους.

Ο εξευτελιστικός τρόπος που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση προς τους στρατιωτικούς ήταν επόμενο να προκαλέσει έκρηξη οργής. Είδαμε τους στρατιωτικούς να μπαίνουν στη μάχη κατά των καταστροφικών πυρκαγιών πέρυσι, να στήνουν σκηνές σε σεισμόπληκτους, να συνδράμουν σε πλημμύρες, άλλα να βγάζουν «το φίδι απ’ την τρύπα» και στην αποκλεισμένη Αττική Οδό και να μοιράζουν μέχρι και… κρουασάν στους πολίτες. Δηλαδή ο στρατός του κράτους να παρέχει βοήθεια στο φιάσκο μιας ιδιωτικής εταιρείας!

Πρόσθετος φόρτος εργασίας για υπηρεσίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν αρμόζουν στον ελληνικό στρατό και μάλιστα χωρίς τις ανάλογες απολαβές! Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους στρατιωτικούς σε «μπαλαντέρ» για όλες τις δουλειές, προκειμένου να αποφύγει μια  εκτεταμένη ενίσχυση του επιτελικού κράτους. Συμπεριφέρεται ταπεινωτικά στους στρατιωτικούς που τους μεταχειρίζεται σαν «υπηρετικό προσωπικό» και την ίδια στιγμή αφήνει «τρύπες» στα Σώματα Ασφαλείας, αφού χιλιάδες είναι οι αναγκαίες προσλήψεις στην Πυροσβεστική που συνεχίζουν να μην γίνονται!

Είναι αναμφισβήτητο πως οι στρατιωτικοί της χώρας ασφαλώς θα είχαν όλη την διάθεση να βοηθήσουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που αντιμετωπίζει κατά καιρούς η χώρα. Και η δασοπροστασία είναι μια σημαντική υπηρεσία, για την οποία διαχρονικά πρόσφερε την βοήθεια του ο Ελληνικός Στρατός. Άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνεται υπό τα πλαίσια μιας συνεχόμενης κοροϊδίας και εκμετάλλευσης.

Κατά βάση όμως, ο Στρατός πρέπει να απολαμβάνει πάντα τον σεβασμό της πολιτικής ηγεσίας, και να ασχολείται απερίσπαστος με τα φυσικά καθήκοντά του, δηλαδή την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Και όχι να γίνεται δεξαμενή ένστολων «εργατών» που σπεύδουν να ξελασπώσουν κάθε κακώς κείμενο της κυβέρνησης, και μάλιστα υπό συνθήκες εργασιακής «γαλέρας».

Η επιστολή της ΠΟΕΣ αναλυτικά: 

«Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο σχετικό έγγραφό μας, με το οποίο, ως θεσμικοί εκπρόσωποι των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών, ζητήσαμε από τον πολιτικό μας προϊστάμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, την άμεση απεμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού από την πυρασφάλεια των δασών και το μεταναστευτικό, διαβάζουμε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι σε σύσκεψη εργασίας που συμμετείχατε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σημαντική αύξηση της επίγειας παρατήρησης με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και ποιος εισηγήθηκε την περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πυρασφάλεια των δασών με εκπομπή περισσότερων και αμιγώς στρατιωτικών περιπόλων, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτός που το έπραξε δεν είναι σίγουρα συνάδελφος στρατιωτικός, αλλά πρόσωπο το οποίο σαφέστατα πρέπει να έχει πλήρη άγνοια του ρόλου και της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων και επιθυμεί την ολοκληρωτική εξουθένωση του στρατιωτικού προσωπικού, προσθέτοντας περισσότερο βάρος στις πλάτες του!

Σας προειδοποιούμε κύριε πρωθυπουργέ και δεν αποτελεί απειλή, αλλά μεταφορά του κλίματος που επικρατεί στο στρατιωτικό προσωπικό, ότι αν συνεχιστεί η ίδια τακτική αντιμετώπισης, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η αγανάκτησή του θα ξεπεράσει τα όρια. Οι ένστολες πορείες διαμαρτυρίας των ετών 2012 – 2013, θα φαντάζουν περίπατο μπροστά σε αυτά που έρχονται.

  • Πληρωθεί, αναδρομικά, από το έτος 2017 και μετά, η νυκτερινή εργασία των συναδέλφων μας.
  • Εκδοθεί η κοινή Υπουργική απόφαση μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις αποζημίωσης της νυκτερινής εργασίας μας, οι οποίοι (όροι και προϋποθέσεις) δεν θα είναι επ’ ουδενί υποδεέστερες των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Αναγνωριστεί η υπερωριακή μας εργασία, με ταυτόχρονη αποζημίωσή της και παροχή αδιάθετων (ρεπό).
  • Αναγνωριστεί η πενθήμερη εργασία μας, με ταυτόχρονη αποζημίωση και παροχή αδιάθετων (ρεπό) σε περίπτωση υπέρβασης.
  • Απεμπλακούν οι συνάδελφοί μας από πυρασφάλεια, δασοπερίπολα, μεταναστευτικό και κάθε άλλη δράση αποτελεί πάρεργο και εκτός αποστολής.
  • Αποζημιωθούν, πλήρως και ολοκληρωτικώς όλες οι υπηρεσίες (με προσωπικό, υλικά και μέσα) που παρείχαν μέχρι και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε λοιπούς κρατικούς φορείς εξ αδυναμίας της αποστολής τους, όσο και ιδιωτικοί φορείς (ίδετε ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.).

Στους κ.κ. ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ και Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, στους οποίους κοινοποιείται, ωσαύτως, το παρόν γνωρίζεται η έντονη αγανάκτηση και δυσφορία του προσωπικού, το οποίο επιφυλάσσεται, δια ημών, για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Ως Ομοσπονδία, πιστεύουμε ότι η έτερη συναφής Ομοσπονδία ΠΟΜΕΝΣ, στο κοινό όργανο στο οποίο συμμετέχει, όπως η ίδια διαλαλεί και διαφημίζει μαζί με τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν συμφώνησε στην περαιτέρω ως άνω εμπλοκή των συναδέλφων που εκπροσωπεί και την απεμπλοκή των αστυνομικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων, τα καθήκοντα των οποίων είναι αμιγώς αυτά που καλούνται να εκτελέσουν οι Έλληνες στρατιωτικοί συνάδελφοί τους».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στρατιωτικοί: Οργισμένο ξέσπασμα για την απλήρωτη εργασία – «Δεν είμαστε ”χαμάληδες” της κυβέρνησης»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.