ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρατός: Αυτά αλλάζουν στη θητεία το 2024!

Έρχονται αλλαγές και ο Στρατός δε θα είναι ίδιος μετά το 2024!
Στρατός: Αυτά αλλάζουν στη θητεία το 2024!

Στρατός: Αλλαγές αναμένεται να έχουμε στη στρατιωτική θητεία, μετά τα όσα αποκάλυψε αρκετά αιφνίδια ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας μίλησε για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο όπως αυτό που έχει η Φινλανδία, σύμφωνα με το «Βήμα την Κυριακής».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα το σύστημα αυτό, προσφέρει μία «εναλλακτική» στρατιωτική υπηρεσία, στην οποία ο στρατιώτης, αποκτά και μία ειδικότητα.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι άγνωστο και στην Ελλάδα, αφού οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται την «ειδικότητα αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι», με βασικές ειδικότητες αυτές του οδηγού βαρέας σχήματος, του τυφεκιοφόρου, του αρχηγού πληρώματος, του γραφέα κ.τ.λ.

Από εδώ και πέρα λοιπόν και στο νέο σύστημα στρατιωτικής εκπαίδευσης εισάγεται η «πιστοποίηση που αποκτηθείσα εν τω στρατεύμα της, το οποίο θα έχει ισχύ πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης.

Η λογική είναι να μην αποτελεί η στρατιωτική θητεία μία παύση σε όσα κάνει ο στρατιώτης εκτός αυτής και να τον εφοδιάζει με γνώσεις και δεξιότητες, που θα του είναι χρήσιμες και στην πολιτική του ζωή.

Ωστόσο μέσα στις εξαγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κάποια δήλωση για αύξηση ή μείωση της θητείας.

Μάλιστα το σχέδιο που έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να παρέχεται και πιστοποίηση μίας σειράς σειρά επαγγελμάτων, ενώ θα υπάρχει και χορήγηση tablets για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για ημερήσια αποζημίωση.

Στρατός: Απολυτήριο με πιστοποιητικό!

Όπως σας αναφέραμε, στόχος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παρέχουν ένα πιστό ποιητικό ειδικότητας, το οποίο θα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Μια σειρά από πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης περιμένουν τους στρατευμένους από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Την ίδια στιγμή οι Φινλανδοί όμως έχουν προβλέψει και κάτι ακόμη. Πέραν το επαγγελματικής πιστοποίησης που χορηγούν στους κληρωτούς, αντιλαμβάνονται τη θητεία αμειβόμενη υπηρεσία.

Έτσι, κληρωτός Φινλανδός στρατιώτης αμείβεται με 5,2 ευρώ ημερησίως εάν κάνει θητεία 6 μηνών. Εάν αποφασίσει να κάνει θητεία 9 μηνών πάει στα 8 ευρώ ημερησίως και αν υπηρετήσει 12 μήνες φτάνει στα 12,10 ευρώ την ημέρα.

Θυμηθείτε και παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ INTERWETTEN! 21+

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στρατός: Αυτά αλλάζουν στη θητεία το 2024!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.