ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 600 ευρώ για το ρεύμα μπορεί να είναι και 18: Τα σκοτεινά σημεία της παροχής – «πυροτέχνημα»

Ασάφειες, παραλήψεις, αδικίες και «θολά» σημεία εμπεριέχονται στις αποζημιώσεις για το ρεύμα που ανακοίνωσε εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα 600 ευρώ για το ρεύμα μπορεί να είναι και 18: Τα σκοτεινά σημεία της παροχής – «πυροτέχνημα»

To διάγγελμα με… προεκλογικό άρωμα που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάστηκε σαν ένα «γενναίο πρόγραμμα στήριξης». Είναι όμως έτσι; Ενώ οποιαδήποτε ελάφρυνση προς τον χειμαζόμενο λαό αναμφισβήτητα κρίνεται ευπρόσδεκτη, το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακρίβεια στο ρεύμα μοιάζει περισσότερο σαν επικοινωνιακό τέχνασμα και λιγότερο σαν ουσιαστική ενίσχυση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πολυδιαφημισμένο επίδομα ρεύματος των 600 ευρώ μπορεί να φαντάζει ως μια σοβαρή κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση καταλαβαίνει κανείς πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Τα 600 ευρώ ξεκινούν από τα… 18!

Η αποζημίωση δεν είναι οριζόντια, δηλαδή δεν πρόκειται για 600 ευρώ προς όλους, άλλα στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα επίδομα που ξεκινά από τα… 18 ευρώ και υπό ακραίες προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ως τα 600 ευρώ. Άρα αποδεικνύεται άνθρακας αυτός ο «θησαυρός» και μάλιστα ακόμα και αυτό το κλιμακωτό επίδομα, δεν θα δοθεί σε όλους τους καταναλωτές!

Αντί να δοθούν ουσιαστικές και οριζόντιες ενισχύσεις, ως συνήθως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μία ακόμη πλατφόρμα αιτήσεων (όπως έκανε και με τα καύσιμα), όπου εκεί θα μπουν νέα γραφειοκρατικά εμπόδια και προϋποθέσεις σε αγκύλες.

Στην εν λόγω πλατφόρμα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν οι ιδιοκτήτες ώστε να λάβουν την αποζημίωση – από 18 ως 600 ευρώ – για λογαριασμούς ρεύματος ΜΟΝΟ πρώτης και κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 ως 21 Μαΐου 2022.

Άρα οι ληστρικές χρεώσεις που έχουν χρεωθεί σε δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες παραμένουν χωρίς την παραμικρή αποζημίωση. Η ρήτρα δηλαδή αναγνωρίζεται ως καταχρηστική όσον αφορά τις κύριες κατοικίες και ως… κανονική όσον αφορά τις δευτερεύουσες και εξοχικές!

Θα αφαιρεθούν και οι εκπτώσεις από τα αναδρομικά

Πάμε όμως και παρακάτω, όπου το «ξεδιάλεγμα» γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Τα αναδρομικά αφορούν νοικοκυριά με ΣΥΝΟΛΙΚΟ δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 που δεν έχουν λάβει ως τώρα εκπτώσεις από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας. Σε περίπτωση που έχουν δοθεί τέτοιες ελαφρύνσεις, θα αφαιρούνται από το ποσό των αναδρομικών!

Δηλαδή, εάν πχ. έχει πληρωθεί σε ρήτρα ποσό 1000 ευρώ και για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαίου 2022, έχει δοθεί επιδότηση 400 ευρώ, θα επιστραφεί το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή… 360 ευρώ. Επίσης για την αποζημίωση δεν θα ληφθεί υπόψη η περίοδος κατανάλωσης άλλα η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Επιχειρήσεις, φοιτητές, φουσκωμένα κοινόχρηστα, μένουν εκτός

Στις αδικίες των μέτρων στήριξης προστίθενται και οι φοιτητές που δεν θα πάρουν επίδομα αν δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη, άλλα και οι ένοικοι πολυκατοικιών όσον αφορά τα επιβαρυμένα κοινόχρηστα, για τα οποία δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση.

Τέλος στους μεγάλους αδικημένους ανήκουν και οι επιχειρήσεις, αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα αναδρομικά στο ρεύμα αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι τους επαγγελματίες!

Έχοντας λοιπόν μια πρώτη συνοπτική εικόνα των ελαφρύνσεων, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται κυρίως για μέτρα – ασπιρίνες, που μάλιστα κρύβουν πολλές «παγίδες» και προϋποθέσεις, ενώ το πνεύμα τους είναι εντελώς αντιφατικό, εφόσον η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής αλλού αναγνωρίζεται ως αδικία και αλλού συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα 600 ευρώ για το ρεύμα μπορεί να είναι και 18: Τα σκοτεινά σημεία της παροχής – «πυροτέχνημα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.