ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Βίλια ξανακαίγονται: Για οκτώ μέρες βασανίζονται οι κάτοικοι με φωτιές και ένα ανίκανο επιτελικό κράτος

Τα Βίλια ξανά στις φλόγες. Εκκενώθηκαν τα Βίλια και ο οικισμός του Προφήτη Ηλία όπου κάηκαν και σπίτια.
Τα Βίλια ξανακαίγονται: Για οκτώ μέρες βασανίζονται οι κάτοικοι με φωτιές και ένα ανίκανο επιτελικό κράτος

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της απίστευτης ανικανότητας του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές ή να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν νέες επιτυχημένες απόπειρες εμπρησμού σε μια περιοχή που έχει πληγεί από την πύρινη λαίλαπα. Δεν έφτασε το ότι τα Βίλια καίγονταν επί 8 μέρες, σήμερα προέκυψαν δύο νέα μέτωπα, και οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια του οικισμού του Προφήτη Ηλία. Η πυρκαγιά κατακαίει πυκνό δάσος με μέτωπο που φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο. Και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Δεν ξέρουμε αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ακόμα με τη μάνικα στο χέρι και συνδράμει στη νέα πυρκαγιά ή αν αναλογίστηκε κατά πόσο είναι σωστό να εμπαίζει έναν ολόκληρο λαό με τέτοιες δηλώσεις. Η κυβέρνηση πάντως, κατά τη συνήθη τακτική σβήνει τις φωτιές με… sms από το 112 και εντολές για εκκενώσεις σε Βίλια και Προφήτη, και το μεγάλο δράμα στην περιοχή συνεχίζεται, με τους κατοίκους της περιοχής να αγανακτούν για τη μηδενική πρόληψη και την αναξιότητα του κρατικού μηχανισμού.

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να καταγγείλει για άλλη μια φορά εμπρησμό, καθώς όπως ισχυρίστηκε, ξέσπασαν φωτιές σε δύο σημεία, σε απόσταση 300 μέτρων η μία από την άλλη. Επίσης και ο Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, μίλησε και αυτός για σενάριο εμπρησμού.

Το θέμα είναι πως τον τελευταίο καιρό, βρίσκουν εύκολο το να αποδίδουν κάθε νέα πυρκαγιά σε εμπρησμό, άλλα στην πράξη δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Ο Έλληνας πολίτης παραμένει εντελώς απροστάτευτος στις ορέξεις κάθε επίδοξου εμπρηστή, και σοβαρές εξηγήσεις για τις πυρκαγιές που έχουν σαρώσει τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, δεν έχουν δοθεί.

Από την άλλη, ο πρόεδρος των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, είχε μια άλλη προσέγγιση για τα όσα συμβαίνουν στα Βίλια, καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχουν αντιπυρικοί δρόμοι ώστε να γίνει αποτελεσματική κατάσβεση. «Είναι βέβαιο πως έχουν βαλθεί να μας κάψουνε» δήλωσε ο πρόεδρος των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε πρόσβαση στο δάσος και δεν έχουμε αντιπυρικούς δρόμους».

Βέβαια ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να ισχυριζόταν στις αρχές του καλοκαιριού πως οι αρχές ήταν πανέτοιμες για να αντιμετωπίσουν όσες προκλήσεις θα προέκυπταν το καλοκαίρι, άλλα τα 1.200.000 στρέμματα που έχουν γίνει σεληνιακό τοπίο ως τώρα, αποδεικνύουν πως ο κ. Χαρδαλιάς και το επιτελικό κράτος δεν ήταν έτοιμοι ούτε για εμπρησμό στο… Πεδίον του Άρεως.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα Βίλια ξανακαίγονται: Για οκτώ μέρες βασανίζονται οι κάτοικοι με φωτιές και ένα ανίκανο επιτελικό κράτος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.