ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταύτιση Κομισιόν με τις προτάσεις Μητσοτάκη: Λήξη πιστοποιητικών στους 9 μήνες για ταξίδια εντός ΕΕ!

Σε απόλυτη ταύτιση με τις προτάσεις Μητσοτάκη, η Κομισιόν ζητά περεταίρω μείωση στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 9 μήνες.
Ταύτιση Κομισιόν με τις προτάσεις Μητσοτάκη: Λήξη πιστοποιητικών στους 9 μήνες για ταξίδια εντός ΕΕ!

Σε απόλυτη ταύτιση με την πρόταση Μητσοτάκη για απαγόρευση ταξιδιών σε ευρωπαίους πολίτες που δεν έχουν κάνει την 3η δόση, βρίσκεται η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφίγγει τον κλοιό των «προνομίων» που δίνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, θα προτείνει χρονικό όριο εννέα μηνών (αντί για 12 που είναι τώρα) της ισχύος τους για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για «προτεραιοποίηση» των εμβολιασμένων ταξιδιωτών. Κινήσεις που σαφέστατα σκοπεύουν στη δημιουργία πίεσης για να κάνουν οι πολίτες την 3η δόση.

Την ώρα που ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ομολόγησε πως υπάρχουν έτοιμες 8-9 εγκεκριμένες θεραπείες στην Ε.Ε. άλλα δεν αγοράζονται μαζικά γιατί… προηγούνται τα εμβόλια, αρχίζει να διαγράφεται ένα σκηνικό που η… ημερομηνία λήξης «δικαιωμάτων» ολοένα και κονταίνει, και οι επόμενες δόσεις εμβολίων όλο και πυκνώνουν.

Τη κατεύθυνση για χρονικό πλαίσιο εννιαμήνου παραδέχθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, δηλώνοντας πως:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ECDC και για να επιτρέψουμε στα κράτη – μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους, και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικά φάρμακα, προτείνουμε μια περίοδο ισχύος 9 μηνών για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά της Ε.Ε. για την Covid».

Ενώ πρόσθεσε πως αν και έχει εμβολιαστεί «πάνω από το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε., αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν προστατεύονται. Για να ταξιδέψουν όλοι και να ζήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, πρέπει να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, επειγόντως».

«Παράσημο» για τον Κ. Μητσάκη η προθυμία της Κομισιόν

Βλέπουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να παραμένει στους λιγότερο πρόθυμους ευρωπαίους ηγέτες στο να ενισχύει τη δημόσια υγεία της χώρας του, άλλα πρωτοστατεί στο να εισηγείται μέτρα μεγαλύτερης στέρησης ελευθεριών, όχι μόνο για τον λαό του άλλα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δήλωνε περήφανος γιατί ήταν από τους πρώτους που εισηγήθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και τώρα προσθέτει ακόμα ένα «παράσημο» στη συλλογή του, με τη προθυμία της Κομισιόν να ασπαστεί νέα μέτρα που ισοπεδώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Και βέβαια πέρα από την ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μόνιμος πρόδρομος χειρότερων μέτρων ζήτησε με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να απαγορευτεί η δυνατότητα να ταξιδεύουν οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Έχοντας καταντήσει την Ελλάδα ως μια χώρα εξαρτημένη από τις εισαγωγές, τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τα σκληρά μέτρα που ζητά από την Ε.Ε., κάνει ό, τι μπορεί για να μη διαταραχθεί η τουριστική περίοδος. Ακόμα και εισηγούμενος μέτρα που εξανεμίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πέρα όμως από τους ασφυκτικούς περιορισμούς δικαιωμάτων που επιβάλλονται σε μη εμβολιασμένους, βλέπουμε πως αρχίζει να δομείται ένα πλαίσιο καταναγκασμού και σε εμβολιασμένους (με δύο δόσεις) πολίτες, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης ακόμα και τη δυνατότητα να ταξιδεύει κάποιος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ταύτιση Κομισιόν με τις προτάσεις Μητσοτάκη: Λήξη πιστοποιητικών στους 9 μήνες για ταξίδια εντός ΕΕ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.