ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταυτότητα και δίπλωμα σε μια εφαρμογή – Ο Πιερρακάκης συνεχίζει να προάγει το «σκανάρισμα» των πολιτών

Από 27 Ιουλίου η σχετική εφαρμογή. Ο Πιερρακάκης στρώνει το έδαφος για τον ενιαίο αριθμό που θα μετατρέψει τους πολίτες σε κωδικούς που θα σκανάρονται «για την ευκολία τους».
Ταυτότητα και δίπλωμα σε μια εφαρμογή – Ο Πιερρακάκης συνεχίζει να προάγει το «σκανάρισμα» των πολιτών

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η νέα πραγματικότητα που έφερε η πανδημία, με τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα (άχρηστα τελικώς) ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, απέδειξε πως στη πλειοψηφία του ο κόσμος έγινε ανεκτικός με το να δέχεται να τον σκανάρουν παντού, σαν προϊόν του… σούπερ μάρκετ.

Αυτό αποδείχθηκε μια καλή «πρόβα τζενεράλε» και για την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Πιερρακάκη που από την αρχή της υπουργικής θητείας του επιδιώκει συστηματικά να ψηφιοποιήσει κάθε πολιτικό έγγραφο με το πρόσχημα της «ευκολίας». Έτσι κατατέθηκε σήμερα η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά που θα ενσωματώνει σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα.

Έτσι οι… εκπαιδευμένοι πολίτες, από εκεί που είχαν εξοικειωθεί με την ψηφιακή εφαρμογή «Covid Free GR Wallet» ως υγειονομικό πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, τώρα οδεύουν προς την χρήση ενός νέου ψηφιακού «πορτοφολιού» που μέσω μιας εφαρμογής (app) που θα κατεβαίνει από το Google Play και το App Store, θα έχουν στο κινητό την αστυνομική ταυτότητα τους και το δίπλωμα οδήγησης. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ξεκίνησε να πλασάρει το ψηφιακό «μαρκάρισμα» με υγειονομική πιστοποίηση και αφού είδε ανταπόκριση, επεκτάθηκε σε πολιτική πιστοποίηση.

Με το πρόσχημα πως οι πολίτες δεν θα έχουν ανάγκη να κουβαλούν την ταυτότητα και το δίπλωμα (λες και ήταν κάτι το… ανυπόφορο και δύσκολο) ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει πως από τις 27 Ιουλίου η ταυτότητα και το δίπλωμα παίρνουν ψηφιακή μορφή για όσους το επιθυμούν.

Παράλληλα ξεκίνησε και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες όλης της Ελλάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προϊδεάζει πως το μέτρο πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της εργασίας.

Πρόκειται για μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται έγκαιρα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία, ώστε να προετοιμαστεί το κατάλληλο έδαφος για την καθιέρωση του Ενιαίου Αριθμού του Πολίτη, που θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ, ΑΔΤ και ΑΦΜ.

Επί της ουσίας ο κ. Πιερρακάκης μοιράζει ψηφιακά… πορτοφόλια για να υποδεχθούν το μέτρο που θα καταστήσει τους πολίτες – απρόσωπους αριθμούς, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας τάξης πραγμάτων.

Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν κινητό ή δεν θέλουν να κουβαλούν το κινητό μαζί τους; Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν επαφή με την χρήση τεχνολογίας; Γιατί θα πρέπει το κινητό να γίνει αναγκαστικό «αξεσουάρ» για να αποδείξεις ποιος είσαι; Για ποιο λόγο πρέπει σώνει και καλά να αποσυρθεί η κλασσική χάρτινη – πλαστικοποιημένη ταυτότητα που για δεκαετίες εξυπηρετούσε άριστα τις ανάγκες πιστοποίησης του κάθε πολίτη;

Είναι βέβαιο πως περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν αυτές οι βεβιασμένες επιλογές που δεν μοιάζουν καθόλου αθώες. Κάθε υποψιασμένος πολίτης γνωρίζει πως το επόμενο στάδιο μετά τα «apps», είναι τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ (και πάλι με το πρόσχημα της ευκολίας και της ασφάλειας), κάτι που άλλωστε έπεσε στο τραπέζι και στην περίοδο της πανδημίας, ως μέθοδος για να σκανάρεται το ιστορικό εμβολιασμού των πολιτών. Όσα μέτρα ψηφιοποίησης λαμβάνονται σήμερα, οδηγούν αλυσιδωτά στο περιβόητο χάραγμα, το έσχατο στάδιο της υποδούλωσης του ανθρώπου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ταυτότητα και δίπλωμα σε μια εφαρμογή – Ο Πιερρακάκης συνεχίζει να προάγει το «σκανάρισμα» των πολιτών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.