ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταλιμπάν: Απειλούν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κανείς δεν μπορεί αν εγγυηθεί ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από τις εποχές του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα καταστραφεί.
Ταλιμπάν: Απειλούν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την χώρα του Αφγανιστάν και οι αγριότητες τους αποτελούν μεγάλη απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Ο επί δεκαετίες υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν  δήλωσε στη συνάντηση του με την Λίνα Μενδώνη ότι «Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τα χιλιάδες αντικείμενα του Μουσείου της Καμπούλ, αλλά ούτε και για τον θησαυρό της Βακτριανής, που είχε φέρει στο φως ο Έλληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης». Χαμένα πιθανόν θα πάνε και τα 750.000 ευρώ που η χώρα μας είχε για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ, αλλά και η επίσκεψη το 2002 αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΑ στο μουσείο, για τις ανάγκες συντήρησης και έκθεσης των πολύτιμων συλλογών του.

Το συγκεκριμένο μουσείο, κάποτε συμπεριλαμβάνοντας στα καλύτερα του κόσμου, φιλοξενώντας πλήθος ελληνιστικών ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων και από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πρώτη εποχή των Ταλιμπάν ήταν καταστροφική και έχει επιδειχτεί στην Κεντρική Ασία και την μέση ανατολή επανειλημμένα με καταστροφές μνημείων. Χαρακτηριστική είναι η καταστροφή δύο τεράστιων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν.

Σε κίνδυνο προφανώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακόμη και ο «χρυσός θησαυρός» (Tillya Tepe), που διασώθηκε από την προηγούμενη περίοδο των Ταλιμπάν, που αποτελείται από 20.500 ευρήματα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι σαφώς ελληνιστικής προέλευσης.

Η κληρονομιά του Μέγα Αλέξανδρου

Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν κατέκτησε την περιοχή δεν εκδιώχθηκε ποτέ και μάλιστα για αιώνες μετά τον θάνατό του, στο Αφγανιστάν άνθησαν ελληνοβακτριανά βασίλεια, με το τελευταίο μάλιστα εξ αυτών να… πέφτει το 10 μ.Χ.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, τα ελληνοβακτριανά βασίλεια αποτέλεσαν τη βάση της ανάπτυξης ενός πολύ ιδιαίτερου πολιτισμού, που έφτασε μέχρι και την Ιαπωνία, με εμφανή τα σημάδια της πολιτιστικής επιρροής του Ελληνισμού επί του βουδισμού, που άφησαν σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή. Αλλωστε, η ίδια η Κανταχάρ είναι η εις Αραχωσία Αλεξάνδρεια, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το πόδι του Δία που βρίσκεται στο μουσείο του Αφγανιστάν και κανείς δεν ξέρει αν θα το ξαναδούμε:

 

Διαβάστε Επίσης:

Ο Έλληνας κατάσκοπος που έδωσε χρήμα και δύναμη στους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ!

Η βαριά υπόθεση Σεμέδο και ο Ολυμπιακός

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ταλιμπάν: Απειλούν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.