ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξίδι με πλοίο: Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται από 15 Ιουλίου

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως ο κορονοϊός δεν επιτρέπει ούτε φέτος να είμαστε ξένοιαστοι.
Ταξίδι με πλοίο: Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται από 15 Ιουλίου

Ταξίδι με πλοίο: Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως ο κορονοϊός δεν επιτρέπει ούτε φέτος να είμαστε ξένοιαστοι.

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν από την Πέμπτη τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία.

Αυτό εξάλλου είχε αποφασιστεί στη διάρκεια σύσκεψης του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη με την ηγεσία του Λιμενικού.

Συνεπώς, οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση.

Η εξέταση θα πρέπει να έχει γίνει είτε με τη μέθοδο PCR, η οποία έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε  με rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν.

Επίσης, οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19), καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Aπό τα ανωτέρω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009), ενώ για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο Covid-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

 

Οι εξαιρέσεις

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου self test.

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια self test, είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος – Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο – Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, τη Λευκάδα, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου – Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα – Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή – Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια self test έως και 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου self test έως και 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

 

Διαβάστε ακόμη:

Το «έξυπνο» deal που συζητούν ΠΑΟΚ και Πάρμα

Κορονοϊός: Ξανά πάνω από 2.500 τα κρούσματα – Οι νέοι αριθμοί

MasterChef: Η απίθανη πατέντα που έχει κάνει ο Διονύσης στο εστιατόριο που δουλεύει!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ταξίδι με πλοίο: Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται από 15 Ιουλίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.