ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Αδιανόητη καθυστέρηση στην έρευνα – 8 μήνες μετά, πήγαν να πάρουν δείγμα από το έδαφος στο σημείο σύγκρουσης!

Ανεξήγητες καθυστερήσεις στην έρευνα για τα Τέμπη - Οργή των συγγενών των θυμάτων που καταγγέλλουν κωλυσιεργία και «πραξικοπηματική λειτουργία» των Αρχών
Τέμπη: Αδιανόητη καθυστέρηση στην έρευνα – 8 μήνες μετά, πήγαν να πάρουν δείγμα από το έδαφος στο σημείο σύγκρουσης!

Τέμπη: Σε μια Ελλάδα όπου το κράτος Δικαίου ολοένα και συρρικνώνεται (σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις), κάποιες υποθέσεις που μοιάζουν «βολικές» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ερευνώνται σε ταχύτατο χρόνο και κάποιες άλλες «σέρνονται» για μήνες. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπου σημαντικές έρευνες που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε μερικές εβδομάδες, για κάποιο ακατανόητο λόγο παίρνουν πολλούς μήνες.

Αυτή η ανεξήγητη κωλυσιεργία έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά στην κοινωνία, άλλα πάνω απ’ όλα έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους συγγενείς των θυμάτων που μιλούν ξεκάθαρα πλέον για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε έξι, αλλά οκτώ ολόκληροι μήνες χρειάστηκε να περάσουν για να ληφθούν επιτέλους δείγματα από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, για να ερευνηθεί τι προκάλεσε τη μεγάλη πύρινη «μπάλα» έκρηξης και τη φονική φωτιά που προκλήθηκε αμέσως μετά και σκόρπισε τον θάνατο στα μπροστινά βαγόνια του Intercity 62.

Εκσκαπτικό μηχάνημα έσκαψε στο σημείο προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τον εισαγγελέα να λάβουν δείγματα του εδάφους, ενώ δείγματα θα ληφθούν και από τα απομεινάρια των βαγονιών. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι το σημείο της σύγκρουσης των τρένων είχε πλημμυρίσει από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, ενώ ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκλεκτός της κυβέρνησης Κώστας Αγοραστός λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα είχε ισοπεδώσει άρον – άρον με μηχανήματα το χώρο, χωρίς καμία λογικοφανή εξήγηση.

Αυτό που οι αρμόδιες Αρχές χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρους μήνες για να πράξουν, οι εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων το έχουν πράξει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Στα δείγματα που έλαβαν οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες και μετά από ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανιχνεύτηκε μεταξύ άλλων και η ουσία ξυλόλιο, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από τα υπάρχοντα υλικά- στοιχεία των αμαξοστοιχιών.

Πρόκειται για μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά της μοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται ακόμα και στη νοθεία καυσίμων. Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει το ακαριαίο κύμα φωτιάς που ξέσπασε στα μπροστινά βαγόνια, αν συνυπολογίσει κανείς ότι περίπου τα μισά θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας βρέθηκαν απανθρακωμένα, αυτό ενισχύει την υποψία για ύπαρξη κάποιας εξαιρετικά εύφλεκτης ύλης που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης και επιβίωσης στους επιβάτες.

Το ξαναλέμε γιατί φαντάζει αδιανόητο, oκτώ ολόκληροι μήνες χρειάστηκαν ώστε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι αρμόδιοι να κάνουν το πρώτο βήμα έρευνας για να απαντηθεί το κυριότερο και πιο βασικό ερώτημα: τι προκάλεσε την έκρηξη! Κάτι που θα έπρεπε να γίνει μέσα στις πρώτες 10 μέρες μετά την τραγωδία! Παρά τις καταγγελίες και τα σχετικά υπομνήματα των εκπροσώπων των οικογενειών που μιλούν για εξωφρενική ολιγωρία των Αρχών, μόλις χθες ελήφθησαν τα πρώτα δείγματα που φυσικά δεν αποκλείεται να έχουν αλλοιωθεί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλη αυτή η αλλοπρόσαλλη διαχείριση στην έρευνα του δυστυχήματος δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας και μεγάλου προβληματισμού για την αμεροληψία των ερευνών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των οικογενειών κάνουν λόγο για «πραξικοπηματική λειτουργία».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τέμπη: Αδιανόητη καθυστέρηση στην έρευνα – 8 μήνες μετά, πήγαν να πάρουν δείγμα από το έδαφος στο σημείο σύγκρουσης!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.