ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Έλεγε πως τα εμβόλια είναι ήδη επικαιροποιημένα για μεταλλάξεις – Παυλάκης και Παγώνη τα περιμένουν το φθινόπωρο!

Παραπληροφόρηση από τον Θ. Πλεύρη; Ο υπουργός Υγείας πριν λίγες μέρες διαβεβαίωνε πως τα εμβόλια είναι ήδη τροποποιημένα - Γ. Παυλάκης και Μ. Παγώνη τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Θ. Πλεύρης: Έλεγε πως τα εμβόλια είναι ήδη επικαιροποιημένα για μεταλλάξεις – Παυλάκης και Παγώνη τα περιμένουν το φθινόπωρο!

Επικαιροποιημένα ή όχι τα εμβόλια; Μια σοβαρή παραπληροφόρηση του κόσμου, φαίνεται πως αποκαλύπτεται από πρόσφατα λεγόμενα του Θάνου Πλεύρη, σχετικά με το αν τα εμβόλια καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, ή αν απλά προαναγγέλλονται νέες δόσεις χωρίς να υπάρχει καν επιστημονικό υπόβαθρο στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν – και αυτό μαθαίνουμε από τις επιστημονικές κοινότητες- ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα είναι και το τροποποιημένο, γιατί τα εμβόλια συνεχώς τροποποιούνται βάσει των μεταλλάξεων. Πάντοτε μας παραδίδουν οι εταιρείες το πιο εξελιγμένο εμβόλιο που υπάρχει.

Το αν αυτό τώρα θα αφορά το γενικό πληθυσμό, θα αφορά στοχευμένες ομάδες, ή θα είναι για όλο τον κόσμο, είναι κάτι που περιμένουμε να το αποσαφηνίσουμε».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη που έγιναν πριν από έξι ημέρες στο Mega και αφορούσαν το θέμα του εμβολιασμού, προεξοφλώντας από τις αρχές Ιουνίου πως σε τρείς μήνες θα πάμε στην 4η δόση. Ο κ. Πλεύρης μιλά σαφέστατα για συνεχώς «τροποποιημένα εμβόλια», δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν εδώ και μήνες, επικαιροποιούνται, ακολουθώντας τις τρέχουσες μεταλλάξεις.

Μόλις χθες όμως, ο γιατρός-ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως τον χειμώνα θα υπάρξει και πάλι ανάγκη νέας δόσης εμβολίου, και τόνισε πως υπάρχει «ελπίδα να έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια» ως τότε. Το ίδιο υποστήριξε και η καλεσμένη στην ίδια εκπομπή, Ματίνα Παγώνη, η οποία δήλωσε πως «ελπίζουμε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε καλά αποτελέσματα, αναπροσαρμοσμένα στην ουσία, τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ».

Και εδώ προκύπτει μια σοβαρή αναντιστοιχία που – αναγκαστικά – είτε εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Θάνο Πλεύρη, είτε εκθέτει τους ειδικούς επιστήμονες. Και μάλλον είναι κάπως δύσκολο να συμβαίνει το δεύτερο.

Ο υπουργός Υγείας προλείανε το έδαφος για έναν ακόμα γύρο… δόσεων, και καθησύχασε τον ελληνικό λαό, λέγοντας πως τα εμβόλια ενημερώνονται συνεχώς. Οι επιστήμονες δηλώνουν πως ελπίζουν, να κατασκευαστούν αναπροσαρμοσμένα εμβόλια μέχρι το φθινόπωρο. Ασφαλώς δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο!

Ποια από τις δυο πλευρές λοιπόν χρησιμοποιεί… «fake news» και γιατί; Ένας πολιτικός – δικηγόρος που βρίσκεται στον θώκο του υπουργείου Υγείας ή οι επιστήμονες της υγείας;

Είναι δυνατόν ο υπουργός Υγείας μιας χώρας να μεταφέρει τέτοιες τεράστιες ανακρίβειες προς το κοινό που τον ακούει; Είναι ο εμβολιασμός ενός ανθρώπου τόσο πρόχειρο και ευτελές θέμα, που μπορεί να ακούγεται «ό,τι να ‘ναι» και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη; Έγινε ο εμβολιασμός υπόθεση εμπορικής ρουτίνας και πείθουμε τον κόσμο λέγοντας ό,τι θέλουμε;

Και αν ακόμα υποθέσουμε πως ο κ. Πλεύρης παραπληροφορήθηκε από τους συνεργάτες του και άθελα του ισχυρίστηκε κάτι που είναι ανυπόστατο. Είναι δυνατόν να εκτοξεύονται τέτοια επιστημονικά… «μαργαριτάρια» χωρίς κανένα έλεγχο; Να παραπληροφορείται ο πολίτης για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς καν να ανασκευάζει ο υπουργός τα λεγόμενα του;

Το ότι αυτό που ισχυρίζεται ο Θάνος Πλεύρης δεν συμβαδίζει με την αλήθεια, το φανερώνει και η ίδια η κοινή λογική. Αν τα υπάρχοντα σκευάσματα ήταν τροποποιημένα βάσει των μεταλλάξεων, τότε δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα να διασωληνώνονται περισσότεροι (πλήρως) εμβολιασμένοι απ’ ότι ανεμβολίαστοι.

Έχοντας μπροστά μας έναν χειμώνα που η κυβέρνηση προκαταβάλλει πως θα χρειαστούν νέοι εμβολιασμοί, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το να αντιμετωπίζεται τόσο ευτελώς το θέμα του εμβολιασμού, και να λέγονται τέτοιες αδιανόητες παραπλανητικές δηλώσεις.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θ. Πλεύρης: Έλεγε πως τα εμβόλια είναι ήδη επικαιροποιημένα για μεταλλάξεις – Παυλάκης και Παγώνη τα περιμένουν το φθινόπωρο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.