ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνος Πλεύρης: Άλλα αντ’ άλλων για την υπερβάλλουσα θνητότητα – «Έως το 2021 τα πηγαίναμε καλά»!

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε σα να μην έχει ιδέα για το που οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι, παρουσιάζοντας μια σειρά από αντιφατικά επιχειρήματα.
Θάνος Πλεύρης: Άλλα αντ’ άλλων για την υπερβάλλουσα θνητότητα – «Έως το 2021 τα πηγαίναμε καλά»!

Υψηλές γνώσεις πολιτικής… «μαγειρικής» επέδειξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ για να του τεθούν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα τρέχοντα θέματα υγείας.

Όταν η συζήτηση έφτασε στην αυξημένη θνητότητα που παρουσιάζει η χώρα μας, o Θάνος Πλεύρης μη θέλοντας να παραδεχθεί την τραγική ανεπάρκεια του, πραγματικά έδωσε ένα ρεσιτάλ στρεβλής πληροφόρησης και αντιφατικών στοιχείων. Ενώ μάλιστα δεν παρέλειψε να δηλώσει πως είναι ένθερμος υποστηρικτής της υποχρεωτικότητας και του εξαναγκασμού μέσω εκβιασμών.

«Αυτή τη στιγμή και η αυξημένη θνητότητα, με τα στοιχεία που έβγαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι και το τέλος του 2021, η χώρα παρέμενε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στην υπερβάλλουσα θνητότητα. Ναι είχαμε αυξημένους θανάτους στο κομμάτι Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου, εκείνο το τρίμηνο που είχαμε τους πολλούς θανάτους και άλλη μια απόδειξη αυτών που λέμε είναι ότι σήμερα με τα ίδια κρούσματα που είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έχουμε 80 – 90% λιγότερες απώλειες ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Και αυτά γίνανε και με την υποχρεωτικότητα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας όχι μόνο δεν βγάζουν κανένα νόημα άλλα και δεν εξηγούν απολύτως τίποτα για την ουσία του θέματος της υπερβάλλουσας θνητότητας. Ενώ αναγνώρισε μεν το πρόβλημα, προσπέρασε γρήγορα το θέμα της αυξημένης θνητότητας κατά τους πρώτους μήνες του 2022, σα να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν και οδηγούν σε αυτή! Σα να ήταν ένα τυχαίο γεγονός που δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης!

Καμία απάντηση για το πώς «έφυγαν» πάνω από 16.000 άνθρωποι πριν προλάβουν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, λόγω του άρρωστου συστήματος Υγείας. Καμία παραδοχή πως τα αχρείαστα και αναποτελεσματικά lockdown που επέβαλλε η κυβέρνηση, οδήγησαν σε παραμέληση της υγείας χιλιάδων πολιτών, που σήμερα μεταφράζεται σε θανάτους, παθήσεις και γενικευμένη νοσηρότητα. Καμία αναφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που θέρισαν χιλιάδες ζωές, μέσα σε «φρακαρισμένα» νοσοκομεία που γέμιζαν – πολύ απλά – διότι δεν στηρίχθηκε καθόλου η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τι «ξέχασε» ο Θάνος Πλεύρης

Ο Θάνος Πλεύρης φαίνεται πως συνειδητά εστιάζει σε συγκεκριμένα στοιχεία και αποσιωπεί άλλα κατά πως τον βολεύει. Μιλάει για υπερβάλλουσα θνητότητα μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, ενώ το φαινόμενο εξακολουθούσε να συμβαίνει και στους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα όχι μόνο παρουσιάζει αυξημένους θανάτους, άλλα καταγράφει μαύρο ρεκόρ στην ΕΕ στο ποσοστό αύξησης των θανάτων.

Ο κ. Πλεύρης «ξέχασε» την έκθεση – κόλαφο της Eurostat η οποία κατέγραψε στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό αύξησης της υπερβάλλουσας θνητότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον μήνα Απρίλιο, με ποσοστιαία αύξηση κατά 28% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2016 – 2019. Ο πληθυσμός της Ελλάδας παρότι είναι εμβολιασμένος κατά 71,2%, βλέπει αύξηση θανάτων κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προ – κορονοϊού εποχή!

Βλέποντας το ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ο οποίος τον φετινό Απρίλιο βρισκόταν στο 10%), ουσιαστικά μιλάμε για σχεδόν τριπλάσια νούμερα υπερβάλλουσας θνητότητας. Παρόλα αυτά ο Θάνος Πλεύρης μας υπενθυμίζει τον… μέσο όρο του 2021!

Όσον αφορά το ότι έχουμε μειωμένες απώλειες από Covid με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Πλεύρης θα έπρεπε να εξηγήσει στον κόσμο για ποιον λόγο οι διασωληνωμένοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι πολλές φορές ξεπερνούν σε ποσοστό τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει πως έχει σημαντική αποτελεσματικότητα ο εμβολιασμός, ειδικά με τις νέες μεταλλάξεις; Προφανώς και όχι.

Ο κύριος λόγος που οι θάνατοι είναι λιγότεροι σε σχέση με τις αρχές του χρόνου δεν είναι ο εμβολιασμός (που άλλωστε δεν υπάρχουν στοιχεία πως αντιμετωπίζει τις νέες μεταλλάξεις), άλλα είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο κορονοϊός έως τώρα «μας έχει κάνει τη χάρη» να παρουσιάζει μεταλλάξεις μεγαλύτερης μεταδοτικότητας άλλα μικρότερης θνησιμότητας.

Η ουσία της υπόθεσης είναι πως δεν μπορεί να προκύψει μια αύξηση 28% σε θανάτους, χωρίς συγκεκριμένες αφορμές που την πυροδοτούν. Και σε αυτό ο κ. Πλεύρης δεν έδωσε καμία απάντηση. Δεν μας λέει τι φταίει, άλλα περισσότερο σπεύδει να προκαταβάλει τι δεν φταίει, για να υπερασπιστεί την αποτυχημένη πολιτική του. Για τον Θάνο Πλεύρη σίγουρα δεν φταίνε τα εμβόλια και η υποχρεωτικότητα.

Οι πολίτες ασφαλώς δεν πείθονται από τέτοιες εξώφθαλμες αντιφάσεις και μια τέτοια τραγική έλλειψη επιχειρημάτων. Τα ερωτήματα παραμένουν και ζητούν απαντήσεις. Που αποδίδονται οι ευθύνες για τους αυξημένους θανάτους;

Ευθύνονται τα παρατεταμένα lockdown που δημιούργησαν συνθήκες παραμελημένης υγείας; Ευθύνονται οι εμβολιασμοί; Ευθύνεται το τσακισμένο δημόσιο σύστημα υγείας; Μήπως είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός όλων των παραπάνω;

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θάνος Πλεύρης: Άλλα αντ’ άλλων για την υπερβάλλουσα θνητότητα – «Έως το 2021 τα πηγαίναμε καλά»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.