ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνος Πλεύρης: Αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ, νέα κυβερνητικά deal με τους κλινικάρχες από φθινόπωρο

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε εκτός μάχης τους ιδιώτες όσο ο ιός ήταν πιο επικίνδυνος, και τώρα μπαίνουν στο «παιχνίδι» των απλών κλινών Covid.
Θάνος Πλεύρης: Αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ, νέα κυβερνητικά deal με τους κλινικάρχες από φθινόπωρο

Την επίτευξη νέων κυβερνητικών deal με τους κλινικάρχες προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ ομολόγησε πως από φθινόπωρο σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να εξασφαλίζει τη μικρότερη ζημία και το μεγαλύτερο κέρδος για τις ιδιωτικές κλινικές, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Δεν μπορεί να ξεχαστεί η εμμονή της κυβέρνησης για πολλούς κρίσιμους μήνες, να μην επιτάσσει τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών (ενώ στις δημόσιες είχε δημιουργηθεί ‘’έμφραγμα’’) και στο τέλος να αποφασίζει να βάλει τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν μόνο «καθαρά» – non Covid περιστατικά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να δώσει μια εντύπωση οργάνωσης και ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας ενόψει φθινοπώρου όπου ενδέχεται να υπάρξει ένα νέο πανδημικό κύμα. Οι νέες μεταλλάξεις δείχνουν την τάση να μην δημιουργούν σοβαρές νοσήσεις που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, οπότε ολοένα και αυξάνεται η χρησιμότητα των απλών κλινών Covid.

Πάνω σε αυτό το θέμα ο κ. Πλεύρης είπε ότι υπάρχουν έτοιμα «μοντέλα ενεργοποίησης για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ» και έτσι «από το Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές – και ιδιωτικές» για να διαχειριστούν τα κρούσματα. Ουσιαστικά δηλαδή ο Θάνος Πλεύρης ομολογεί πως από το φθινόπωρο θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αφού προτιμάται να συνεχιστεί η κερδοφορία των κλινικαρχών, παρά να ενισχυθεί το προσωπικό και οι υποδομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να αποδεικνύεται «χρυσορυχείο» για τον τζίρο των ιδιωτών στον χώρο της υγείας, και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ούτε οι παραπάνω από 30.000 νεκροί από κορονοϊό δεν έπεισαν την κυβέρνηση να αλλάξει την τραγική διαχείριση της πανδημίας, και να επενδύσει επιτέλους σε ένα κραταιό, λειτουργικό και αυτάρκες ΕΣΥ. Το ότι οι ιδιωτικές ΜΕΘ με προκλητικό τρόπο αφέθηκαν έξω από τη μάχη κατά της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης το απέδωσε στο ότι δεν είχαν την… τεχνογνωσία (!), λέγοντας συγκεκριμένα πως «τη Δέλτα δεν μπορούσαν να την διαχειριστούν γιατί (εμείς) είχαμε τεχνογνωσία»!

Ασφαλώς η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ από ένα υποτιθέμενο ζήτημα «τεχνογνωσίας», που άλλωστε πολύ εύκολα θα μπορούσε να υπάρχει στις ιδιωτικές δομές. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση φρόντισε με κάθε τρόπο να μην διαταράξει την πελατεία των κλινικαρχών και έτσι δεν προχώρησε σε δέσμευση των ΜΕΘ, για να μην υπάρξει μείωση των υπόλοιπων «πελατών» λόγω του φόβου μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα στις ιδιωτικές δομές.

Πλέον όμως οι μεταλλάξεις (έως τώρα) ακολουθούν μια φθίνουσα μορφή νοσηρότητας, η «πελατεία» δεν κινδυνεύει και έτσι οι ιδιωτικές κλινικές προσαρμόζουν την κερδοφορία τους στα νέα δεδομένα, με το υπουργείο Υγείας να τους προσφέρει συμμετοχή στο επικερδές «πάρτι» με απλές κλίνες. Έτσι, η ίδια ακριβώς θεραπεία που θα γινόταν στα δημόσια νοσοκομεία, θα γίνεται και στα ιδιωτικά με χορήγηση αντιικών φαρμάκων, για τα οποία «κάνουμε μεγάλες παραγγελίες» όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης. Και κάπως έτσι η δημόσια Υγεία παραμένει υποβαθμισμένη, χωρίς δομές και με την χρεία ράντζων, και οι ιδιώτες καλύπτουν το τεχνητό κενό που συνεχώς αφήνει η κυβέρνηση.

Τα δε επικοινωνιακά «τρικ» κυριαρχούν ακόμα στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας για να μην βγαίνουν ζημιωμένα τα εκάστοτε αφηγήματα της κυβέρνησης.  Όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΔΥ σταμάτησε τις καθημερινές ενημερώσεις για τα κρούσματα και τους θανάτους, και τις μετέτρεψε σε εβδομαδιαίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται κανείς… κομπιουτεράκι για να υπολογίσει την πορεία της πανδημίας. Όταν ο Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, εκείνος απάντησε πως «οι ενημερώσεις γίνονται κανονικά»…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θάνος Πλεύρης: Αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ, νέα κυβερνητικά deal με τους κλινικάρχες από φθινόπωρο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.