ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέρμανση: Οι αναλύσεις έδειξαν ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να είναι φθηνά ζεστό το σπίτι

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θέρμανση και την ιδανική θερμοκρασία εντός σπιτιού
Θέρμανση: Οι αναλύσεις έδειξαν ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να είναι φθηνά ζεστό το σπίτι

Ο χειμώνας έχει μπει, όμως, πολλά νοικοκυριά διστάζουν να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση λόγω της κρίσης του κόστους ζωής και των αυξανόμενων λογαριασμών που αφορούν στην ενέργεια.

Ωστόσο, είναι συχνά απαραίτητο κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι σωλήνες δεν παγώνουν, δεν αναπτύσσεται μούχλα και δεν αρρωσταίνουν τα μέλη του νοικοκυριού.

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν μοιραστεί τις σκέψεις τους σχετικά με το πόσο ζεστό πρέπει να είναι ένα σπίτι και ποια θερμοκρασία θεωρείται πολύ κρύα.

Ο Άντι Κερ, Ιδρυτής της BOXT, δήλωσε: «Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μεταξύ 18 και 20 βαθμών. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να είναι δελεαστικό να ανεβάσετε τον θερμοστάτη. Αλλά ο πειραματισμός με διαφορετικές θερμοκρασίες δύναται να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο.

Αντί να ρυθμίζετε μία θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της ημέρας και της νύχτας, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει πιο άνετους στο σπίτι και επίσης να μειώσετε τη χρήση ενέργειας. Οι έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ιδιαίτερα εύκολο στον προγραμματισμό».

Ο ειδικός σημείωσε ότι είναι «μύθος» ότι αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή όλη την ημέρα, θα εξοικονομηθούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας, επειδή ο λέβητας θα χρησιμοποιεί συνεχώς ενέργεια.

Αντίθετα, πρότεινε: «Είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό και φθηνότερο να ρυθμίζετε τον λέβητά σας, ώστε να ανάβει μόνο όταν χρειάζεστε ζεστό νερό ή θέρμανση και να ρυθμίζετε μόνο τον θερμοστάτη σας στη θερμοκρασία που θέλετε να είναι το σπίτι σας. Αν ενεργοποιήσετε περισσότερο τον θερμοστάτη, το σύστημα δεν θα ζεσταθεί πιο γρήγορα, τουναντίον θα συνεχίσει να καίει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φτάσει σε αυτήν την υψηλότερη θερμοκρασία.

Η συνεχής καύση καυσίμου για τη θέρμανση του σπιτιού σας δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη χρήση ενέργειας αλλά και την απώλειά της. Σε ένα τυπικό σπίτι, η απώλεια θερμότητας μπορεί να είναι αρκετά σημαντική σε σύγκριση με τη θερμότητα που του δίνετε μέσω του λέβητα και των καλοριφέρ σας. Πάντως, αν το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο, η απώλεια θερμότητας δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Όταν μιλάμε για χειμερινούς μήνες, τα νοικοκυριά πρέπει να προσέχουν σε ποια θερμοκρασία ρυθμίζουν τη θέρμανση τους. Καθώς ο καιρός χαλάει, υπάρχει πιθανότητα το νερό στο σύστημα του λέβητα να παγώσει εάν δεν χρησιμοποιείται καθόλου, «προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο σύστημα θέρμανσης».

Ο Κερ είπε: «Συνιστάται γενικά να διατηρείτε τον θερμοστάτη ρυθμισμένο σε τουλάχιστον 10 βαθμούς, προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο παγώματος των σωλήνων σας».

Ο Ντέιβιντ Λούκμαν, διευθύνων σύμβουλος της North West Heating Solutions, υποστήριξε ότι εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, αλλά ότι υπάρχουν ορισμένες θερμοκρασίες που πρέπει να αποφεύγονται.

Συγκεκριμένα είπε: «Η τέλεια θερμοκρασία δωματίου είναι διαφορετική για τον καθένα, έχει να κάνει με τα επίπεδα άνεσης και τις προσωπικές προτιμήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σύγχρονα θερμαντικά σώματα είναι εξοπλισμένα με μεμονωμένους θερμοστάτες, οπότε οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα επιλογής».

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος σχηματισμού μούχλας σε περιοχές γύρω από τα παράθυρα, καθώς και στις οροφές. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει επιπλέον υγρασία στον αέρα, ο οποίος δεν έχει πού να πάει.

Ο Λούκμαν είπε: «Οι 12 βαθμοί εντός σπιτιού είναι πολύ χαμηλοί και μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας, η οποία μπορεί να βλάψει την ιδιοκτησία και την υγεία σου».

Ο Καρλ Χάκερμπι, ειδικός καθαρισμού από το Spare and Square συμφώνησε: «Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι νομίζετε, με ένα από αυτά να είναι η ανάπτυξη μούχλας και υγρασίας. Οπουδήποτε κάτω από τους 14 βαθμούς, η μούχλα και η υγρασία ευδοκιμούν, κάτι που σημαίνει ότι οι 12 βαθμοί είναι πολύ χαμηλοί όταν πρόκειται για την προστασία του σπιτιού και του νοικοκυριού σας από τη μούχλα.

Σε αυτή την περίπτωση, σχηματίζεται μούχλα, καθώς ο κρύος αέρας δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον. Η τέλεια θερμοκρασία για τους χώρους διαβίωσής μας είναι μεταξύ 18 και 21 βαθμών για την ελαχιστοποίηση της μούχλας, ενώ τα υπνοδωμάτιά μας θα πρέπει να είναι στους 18 βαθμούς για καλύτερο ύπνο».

Θυμηθείτε πρόσφατο ρεπορτάζ για τη θέρμανση

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θέρμανση: Οι αναλύσεις έδειξαν ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να είναι φθηνά ζεστό το σπίτι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.