ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος
Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Ελλάδα 2025. Θεσσαλονίκη. Οι δρόμοι της συμπρωτεύουσας (όπως και της Αθήνας) εξακολουθούν να είναι ένας «στίβος» μετ’ εμποδίων για τους ανάπηρους συμπολίτες μας. Σε μια χώρα που υποτίθεται ότι είναι… πολιτισμένη, βλέπεις παντού σπασμένα πεζοδρόμια, παρκαρισμένα οχήματα μπροστά σε ράμπες ή ακόμα χειρότερα ανύπαρκτες ράμπες εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Ένας ανάπηρος νέος, απηυδισμένος από το τείχος αδιαφορίας του κράτους για το δικαίωμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, αποφασίζει να προχωρήσει σε μια συμβολική πράξη που θα έπρεπε να ντροπιάσει όλους μας ανεξαιρέτως.

Ο Κωνσταντίνος Τσιφτσόπουλος, άνθρωπος με κινητική αναπηρία που μετακινείται στην πόλη με αναπηρικό καροτσάκι, παίρνει ένα πιστολέτο και πηγαίνει στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου με Παπαδοπούλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα αιτήματα να φτιαχτούν ράμπες σε εκείνο το σημείο, ώστε να εξασφαλιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της μετακίνησης του, όπως και των άλλων αναπήρων, ηλικιωμένων ή μητέρων που έχουν τα παιδιά τους σε καρότσι.

Ο Κωνσταντίνος φτάνει στο σημείο, κάθεται με δυσκολία στο οδόστρωμα και ξεκινά να σπάει τις πλάκες για να φτιάξει μόνος του μια ράμπα. Κάτι τόσο απλό για τον δήμο και συνάμα τόσο αντιφατικό για έναν απελπισμένο ανάπηρο δημότη.

Οι καταστηματάρχες βγαίνουν στο δρόμο και αγανακτούν με αυτήν την εικόνα της αδικίας. Βοηθούν τον Κωνσταντίνο, του φέρνουν κι άλλα εργαλεία και υλικά για να τον διευκολύνουν. Περαστικοί πεζοί και οδηγοί βλέπουν τη – γεμάτη νόημα – πράξη και συγκινούνται βαθύτατα. Στέκονται δίπλα του και τον ενισχύουν με απλές ανθρώπινες κουβέντες. Τον προστατεύουν με ομπρέλες γιατί βρέχει. Κουνούν το κεφάλι, παίρνοντας μια καλή γεύση της ακραίας ανισότητας που βιώνουν άνθρωποι οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Τελικά ο Κωνσταντίνος τελειώνει το σκάψιμο, στρώνει τσιμέντο και τελειώνει κατάκοπος την αυτοσχέδια ράμπα. Λέει ότι ελπίζει η πράξη του να αφυπνίσει τον δήμο. Η ιστοσελίδα Parallaxi φρόντισε να καλύψει την ακτιβιστική πράξη και σε λίγες ώρες έγινε viral στο διαδίκτυο. Την ακριβώς επόμενη μέρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιτέλους «ξύπνησε» και έστειλε συνεργείο να φτιάξει ξανά τη συγκεκριμένη ράμπα, και ακόμα μία στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Το δίδαγμα; Ότι είμαστε ακόμα πολλά χρόνια πίσω στην κουλτούρα προσβασιμότητας για όλους, και οι υπεύθυνοι ενεργοποιούνται μόνο όταν κάποιος τους χαλάσει τη «βιτρίνα». Εδώ και χρόνια υπήρχαν αιτήματα να φτιαχτούν τα συγκεκριμένα πεζοδρόμια, αλλά δεν γινόταν τίποτα. Εκατομμύρια πετιούνται σε δημοτικά έργα αμφίβολης χρησιμότητας, και την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται τα απολύτως βασικά. Το δικαίωμα στη απρόσκοπτη μετακίνηση, την ισότιμη ζωή στην πόλη. Στην Ελλάδα του 2025, φτάσαμε να παίρνουν το μυστρί οι ανάπηροι συμπολίτες μας. Πραγματικά, τι να πει κανείς…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

«Υπάρχουν κι άλλες χώρες που γίνονται τέτοια ατυχήματα, όπως η Ελβετία που είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα...», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντροπιαστική κίνηση της UEFA: Κατέβασε πανό με τον Κύπριο αγωνιστή Παλληκαρίδη που η Πάφος έχει στο σήμα της

Ντροπιαστική κίνηση της UEFA: Κατέβασε πανό με τον Κύπριο αγωνιστή Παλληκαρίδη που η Πάφος έχει στο σήμα της

Ενόχλησε UEFA και Τσέλσι ο εκτελεσμένος από τους Άγγλους Κύπριος ήρωας - Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι ύψωσαν ανενόχλητοι σημαία του ψευδοκράτους σε αγώνα της Γαλατά!

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άθλιοι εικονομάχοι: Οι χριστιανικές εικόνες σε δημόσια κτήρια «δικάζονται» από το ΕΔΑΔ ύστερα από προσφυγή της «Ένωσης Αθέων»!

Άθλιοι εικονομάχοι: Οι χριστιανικές εικόνες σε δημόσια κτήρια «δικάζονται» από το ΕΔΑΔ ύστερα από προσφυγή της «Ένωσης Αθέων»!

Με την ευθύνη της γραφικής «Ένωσης Αθέων» η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το δεδικασμένο που θα εξαλείψει τις χριστιανικές εικόνες σε όλη την Ευρώπη!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ευρω-«χαστούκι» για την καταστροφική συμφωνία με Mercosur: «Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την αξιολόγησή της από το Δικαστήριο της ΕΕ!

Ευρω-«χαστούκι» για την καταστροφική συμφωνία με Mercosur: «Μπλόκο» από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την αξιολόγησή της από το Δικαστήριο της ΕΕ!

Οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτών έπιασαν τόπο και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τη συμφωνία EE - Mercosur

Κοινωνία
Κοινωνία: Συγκλονίζει ο Τάκης Βαμβακίδης μετά την περιπέτεια υγείας που ξεπέρασε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμη μου»

Συγκλονίζει ο Τάκης Βαμβακίδης μετά την περιπέτεια υγείας που ξεπέρασε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμη μου»

«Όλα ξεκίνησαν 1 ημέρα πριν τη γιορτή της Μεγαλόχαρης - Έχω πάντα δίπλα στο κρεβάτι μου, μια εικονίτσα της Παναγίας Σουμελά»

Κοινωνία