ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη – Επανάσταση 1821: To γιγάντιο πανό για τα 200 χρόνια της (pics)

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ανέβηκε τεράστιο πανό, το πρωί της Τρίτης για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.
Θεσσαλονίκη – Επανάσταση 1821: To γιγάντιο πανό για τα 200 χρόνια της (pics)

Θεσσαλονίκη – Επανάσταση 1821: Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ανέβηκε τεράστιο πανό, το πρωί της Τρίτης για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.

Θεσσαλονίκη – Επανάσταση 1821: Όλος ο πλανήτης βάζει την Ελληνική σημαία σε μέρη και κτίρια «Παγκόσμια σύμβολα»!, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Έτσι και στην Θεσσαλονίκη ένα γιγάντιο πανό αναρτήθηκε το πρωί της Τρίτης στην πρόσοψη του Δημαρχείου της πόλης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση του έθνους μας από τον τουρκικό ζυγό.

Στο συγκεκριμένο πανό αναγράφεται η φράση του γνωστού συγγραφέα και επαναστάτη, Ρήγα Φεραίου: “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά “, ενώ συμβολικά μέσα από τις χρονολογίες 1821 έως σήμερα σχηματίζεται ένας σταυρός.

Μάλιστα, στους ιστούς του δημαρχείου έχουν τοποθετηθεί δύο σημαίες. Πρόκειται για τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων και τη σημαία που απεικονίζει τον αγωνιστή και μέλος της Φιλικής Εταιρίας κατά την επανάσταση του 1821, Εμμανουήλ Παππά.

Ζέρβας: Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν

«Ο Ρήγας Φεραίος είχε δώσει τη σπίθα: “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά” η σπίθα αυτή όπου υπήρχε ελληνισμός άναψε κι έγινε μια μεγάλη φωτιά, μια φωτιά ελευθερίας που προκάλεσε παντού στον κόσμο στην αρχή μια απορία, μετά ένα δέος και στο τέλος ένα σεβασμό. Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που η χώρα μας ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία. 200 χρόνια δημιουργίας, 200 χρόνια με δυσκολίες αλλά 200 χρόνια με επιτυχίες. Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσουν την Ελλάδα μας και να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Στη σκέψη όλων αυτών μπροστά σε κάθε δυσκολία μένουμε ενωμένοι, μένουμε αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι αυτών των ανθρώπων των αξιών Ελλήνων που φέραν τη πατρίδα μας σε αυτό το σημείο. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο δράσεων που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 11.00 το πρωί, θα προβληθεί η δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ζωντανεύοντας τους πίνακες». Για την υλοποίησή της έχουν επιλεγεί πέντε εμβληματικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: «Η Σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Eugène Delacroix, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Η Αυτοθυσία» του François – Émile de Lasanc και «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια» του Ary Scheffer. Οι εικόνες των έργων αυτών έχουν εκτυπωθεί σε banners μεγάλων διαστάσεων, μπροστά από τα οποία ηθοποιοί με την ίδια ένδυση αναπαριστούν την κεντρική μορφή κάθε έργου (tableaux vivants). Το project πλαισιώνεται με μουσική, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα και γραπτά της εποχής και θα παρουσιαστεί σε όλα τα ψηφιακά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην επιφάνεια του Λευκού Πύργου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα η ημερομηνία, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και η εικόνα Έλληνα Αγωνιστή.

Θεσσαλονίκη - Επανάσταση 1821

Θεσσαλονίκη - Επανάσταση 1821

Πηγή:  Thestival.gr

Ελληνική Αστυνομία: Mε κάμερες εξοπλίστηκαν οι άντρες της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ

ΟΠΑΠ Game Time ΜΠΑΣΚΕΤ: Τα μυστικά της Euroleague από τον Δημήτρη Καρύδα

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Επανάσταση 1821: To γιγάντιο πανό για τα 200 χρόνια της (pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.