ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Περιστατικό με νόσο Kawasaki στο Ιπποκράτειο

Ένα παιδί διαγνώστηκε με την ασθένεια, όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης
Θεσσαλονίκη: Περιστατικό με νόσο Kawasaki στο Ιπποκράτειο

Ένα περιστατικό με νόσο Kawasaki σημειώθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

«Έχουμε περιστατικά Kawasaki σε παιδιά στην Ελλάδα και μάλιστα προχθές στην εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη είχαμε ένα τυπικό περιστατικό που είχε έντονα στοιχεία φλεγμονής. Ήταν αρνητικό για τον Covid-19, χρονικά συσχετίζεται αλλά δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για αυτό», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως δήλωσε «έχουν παρατηρηθεί δεκάδες κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Λονδίνο, κάποια στη Νέα Υόρκη και διάσπαρτα σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό. Κάποια από τα παιδιά αυτά έπειτα από μοριακό έλεγχο βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια άλλα βρέθηκαν αρνητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Με αυτά τα συμπτώματα κάνεις δωρεάν το τεστ

Μετάδοση κορονοιού από τα παιδιά

Όπως ανέφερε ο κ. Ροηλίδης «ο συγκεκριμένος κορoνοιός είναι ένας καινούργιος ιός, δεν ξέρουμε όλες τις ιδιότητες του και τα χαρακτηριστικά του. Ξέρουμε π.χ. για τον ιό της γρίπης ότι μεταδίδεται πολύ συχνότερα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Και στις δύο περιπτώσεις, η νόσος είναι ελαφρύτερη στα παιδιά. Για τον κορoνοϊό δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για το πώς μεταδίδεται και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται στα παιδιά από ότι στους ενήλικες».

«Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μάλλον δεν γίνεται τόσο εύκολα η μετάδοση και άλλες υποστηρίζουν το αντίθετο. Σίγουρα στα παιδιά δεν υπάρχουν καλοί τρόποι υγιεινής οπότε μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, ωστόσο και πάλι περιμένουμε και θα δούμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Τι είναι η νόσος Κawasaki – Ποια τα συμπτώματα:

Νόσος Kawasaki ή σύνδρομο Kawasaki είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων με απαραίτητο σύμπτωμα το ψηλό πυρετό ο οποίος διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες. Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων χρόνων και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων. Κορίτσια και αγόρια έχουν την ίδια πιθανότητα να προσβληθούν.

Τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πιθανό να παρουσιάσει είναι τα ακόλουθα:

Τη δεύτερη με τρίτη μέρα του πυρετού παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών χωρίς όμως να τρέχει πύο (χωρίς να τσιμπλιάζουν) από τα μάτια).

Εξάνθημα εμφανίζεται στο σώμα του παιδιού και στα γεννητικά του όργανα.

Τα χείλη γίνονται έντονα κόκκινα και σου δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έβαλε κραγιόν.

Η γλώσσα φουσκώνει λίγο, παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια της μοιάζει με φράουλα (μοροειδής γλώσσα).

Ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και τον δυσκολεύει να καταπιεί.

Οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους.

Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάρροιες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Την δεύτερη βδομάδα της αρρώστιας το παιδί θα παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Περιστατικό με νόσο Kawasaki στο Ιπποκράτειο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.