ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας...
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Ημέρα μνήμης η Τρίτη για τη γενοκτονία των Ποντίων την οποία τίμησαν σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν συγκέντρωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην πόλη.

Στην οποία έλαβαν μέρος ολιγομελείς αντιπροσωπείες ποντιακών σωματείων και συλλόγων, λόγω των οδηγιών αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού ενώ τηρήθηκαν αποστάσεις και έγινε χρήση από τους παρευρισκόμενους και μέσων ατομικής προστασίας.

Οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων και προέβαλαν το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατατέθηκαν στεφάνια και ακούστηκαν, με τη συνοδεία της λύρας, ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια και μοιρολόγια του Πόντου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Κορονοϊός: Πέθανε 73χρονη στο ΝΙΜΤΣ – Στους 166 οι νεκροί

Χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την Ιστορία μας, τόνισε ο Θ. Καράογλου

«Τίποτε δεν ξεχάστηκε, ούτε θα ξεχαστεί» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε: «Όσα χρόνια και εάν περάσουν ο πόνος παραμένει αβάσταχτος …Εκατόν ένα χρόνια μετά οι 353.000 αθώες ψυχές δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά περιμένουν τη δικαίωση. Επιθυμούν την αποκατάσταση της αλήθειας».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, στους νεκρούς, στους εκτοπισμένους, στις 815 κοινότητες, στα 960 σχολεία, στις 1.130 εκκλησίες που καταστράφηκαν.

«Οι χιλιάδες νεκροί δεν ήταν παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου, όπως θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν, ή προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα, αλλά θύματα ενός «προμελετημένου σχεδίου, που αποσκοπούσε στον αφανισμό όλου του χριστιανικού πληθυσμού της ΝΑ Μικράς Ασίας» είπε ο κ. Καράογλου και συνέχισε: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα γεγονότα που κορυφώθηκαν στις 19 Μαΐου 1919 αποτέλεσαν το Ολοκαύτωμα πριν το Ολοκαύτωμα».

«Τα γεγονότα εκείνης της εποχής πρέπει να τα μαθαίνουμε στα παιδιά μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός και υπογράμμισε : «Αποτελεί ιερό μας καθήκον να συνεχίσουμε να ποτίσουμε τις ρίζες του ελληνισμού με το νερό της εθνικής αυτογνωσίας. Το να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας δεν είναι ρεβανσισμός. Είναι υποχρέωση.

Γιατί οι κοινωνίες με αποδυναμωμένη εθνική συνείδηση θέτουν σε κίνδυνο την ιστορική τους ύπαρξη… Αθάνατοι, οι 353.000 ήρωες του Πόντου».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.