Αυγοτάραχο: Το υψηλής διατροφικής αξίας πολύτιμο «χρυσάφι» του Μεσολογγίου που έχει κατακτήσει τις παγκόσμιες αγορές.

Ένα από τα προϊόντα - «θυσαυροί» της Ελλάδας, το χαβιάρι, παράγεται στο Μεσολόγγι.

Τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό, όταν ακούτε τη λέξη «χαβιάρι;» Σίγουρα πρόκειται για το τρόφιμο που έχει συνδεθεί τόσο άρρηκτα όσο κανένα με την έννοια της πολυτέλειας.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, όμως, είναι ότι υπάρχει και ελληνικό και εδώ και χρόνια μας κάνει υπερήφανους στο εξωτερικό!

Το αυγοτάραχο είναι φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία. Θεωρείται Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με διεθνή αναγνώριση και αποτελείται από ταριχευμένα αυγά τα οποία βρίσκονται στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας.

Έχει ξεχωριστή και βελούδινη γεύση και φίνο άρωμα. Θεωρείται πηγή ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς το λίπος του περιέχει ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω-3 που, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση.

Μπορείτε να το απολαύσετε με ψωμί και βούτυρο, σε ζυμαρικά ή αλλιώς σε δροσερές σαλάτες.

Η μεγαλύτερη παραγωγή αυγοτάραχου γίνεται στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν που έχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης).