Τι σημαίνουν ψήφος εμπιστοσύνης και πρόταση δυσπιστίας για την Κυβέρνηση; (vid)


    Sportime TeamΟι εξελίξεις στην Κυβέρνηση με Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ είναι καταιγιστικές και δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββαροκυριάκο να χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης.

Τι είναι όμως η ψήφος εμπιστοσύνης που ενδεχομένως να ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και τι σημαίνει πρόταση δυσπιστίας για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δύο φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τις τελευταία 48 ώρες; Πάμε να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής κι αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί το κοινοβουλευτικό μας σύστημα από άλλες παραλλαγές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Έτσι κάθε φορά που σχηματίζεται νέα Κυβέρνηση οφείλει να εμφανίζεται ενώπιον της βουλής και να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο μπορεί να κάνει όποτε άλλοτε θελήσει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αντίστοιχα από την ίδια τη Βουλή μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή να αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την Κυβέρνηση. Αυτή πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από 50 τουλάχιστον βουλευτές, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των βουλευτών και να αναφέρει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή και από τους 151.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Τι είναι τελικά η ψήφος εμπιστοσύνης;

Τι είναι τελικά η ψήφος εμπιστοσύνης και τι εστί πρόταση δυσπιστίας; Πότε ξεκίνησε η διαδικασία και πόσοι βουλευτές απαιτούνται; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις στο βίντεο που ακολουθεί…

Δημοσιεύτηκε από RISE TV στις Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.