ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ώρα που η Ελλάδα μοιράζει χαράτσια, η Σλοβακία δίνει λεφτά σε όσους εμβολιάζονται!

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση «καταπολεμά» την πανδημία με χαράτσια σε φτωχούς ηλικιωμένους, η Σλοβακία δίνει μετρητά ως θετικό κίνητρο εμβολιασμού.
Την ώρα που η Ελλάδα μοιράζει χαράτσια, η Σλοβακία δίνει λεφτά σε όσους εμβολιάζονται!

Την ώρα που η Ελλάδα γίνεται αρνητικό «παράδειγμα» στην Ε.Ε., κατέχοντας (μαζί με την Αυστρία) τα σκήπτρα απανθρωπιάς στον τρόπο μεταχείρισης της εμβολιαστικής εκστρατείας, η Σλοβακία ακολουθεί έναν εντελώς αντίθετο δρόμο.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει «πόλεμο» με τους ίδιους τους πολίτες, καθιερώνοντας χαράτσια που γονατίζουν τους ηλικιωμένους με χαμηλά εισοδήματα. Και σα να μην έφτανε αυτό για την εξουθένωση της τρίτης ηλικίας, θέτει σε εφαρμογή και νέο μέτρο. Το lockdown δηλαδή, για τους άνω των 60 αν παρέλθουν επτά μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και δεν έχουν κάνει την τρίτη.

Μετρητά για όσους εμβολιάζονται στη Σλοβακία

Παράλληλα, σε μια άλλη χώρα, τη Σλοβακία, ο πολίτης αντιμετωπίζεται με σεβασμό και το πρόγραμμα εμβολιασμού προωθείται με ανθρώπινες, ανταποδοτικές μεθόδους. Όχι με τακτικές και κεφαλικούς φόρους που θυμίζουν… τουρκοκρατία, άλλα με θετικά οικονομικά κίνητρα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε πως θα δίνονται μετρητά για όσους πολίτες εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού ή λαμβάνουν την τρίτη δόση.

Όσοι κάνουν την ενισχυτική δόση ως τα μέσα Ιανουαρίου θα λαμβάνουν 300 ευρώ, ενώ οι πολίτες άνω των 60 που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα εμβολιασμού εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, θα εισπράττουν το ποσό των 200 ευρώ.

Πρόκειται για μέτρο που προέκυψε μετά από πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης, και  το σλοβακικό κοινοβούλιο το ενέκρινε. Αρχικά υπήρχε η πρόθεση το κίνητρο να λειτουργήσει υπό μορφή voucher (για παροχές σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ), άλλα στη συνέχεια προτιμήθηκε η καταβολή των μετρητών.

Ελλάδα – Σλοβακία: Το ένα άκρο και το άλλο…

Διαφορά νοοτροπίας; Διαφορά πολιτικού πολιτισμού; Ή απλά ύπαρξη στοιχειώδους ανθρωπιάς; Τι εξηγεί την χαοτική διαφορά του τρόπου που μεταχειρίζεται την πανδημία η Σλοβακία σε σχέση με την Ελλάδα; Η Σλοβακία είναι μια χώρα που έχει μικρότερο ΑΕΠ από τη χώρα μας, κι όμως επέλεξε να χρησιμοποιήσει θετικά κίνητρα και όχι φορομπηχτικά, όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και αξίζει να αναφερθεί πως η Σλοβακία έχει πολύ χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από τη χώρα μας, κι όμως εφαρμόζονται ψύχραιμα και λελογισμένα μέτρα. Δεν παρουσιάζεται η φρενίτιδα και ο απολυταρχισμός που παρατηρούνται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη Σλοβακία  μόνο το 46,5% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο (στην Ελλάδα είναι 62,8%) και για τους άνω των 60, έχει εμβολιαστεί το 68%, ποσοστό που αποτελεί την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ.

Τελικά αποδεικνύεται πως ό, τι μέτρο εφαρμόζεται κατά της πανδημίας είναι – πρώτα απ’ όλα – θέμα ηθικής, πολιτικής βούλησης και σωστής διαχείρισης. Η ελληνική κυβέρνηση μοίρασε εκατομμύρια κρατικού χρήματος για (αχρείαστα) επιδόματα που προέκυψαν ως ανάγκη των (αχρείαστων) lockdown. Τα κρατικά ταμεία άδειασαν και η κυβέρνηση πλέον προτιμά να «επενδύει» σε χαράτσια «υπέρ ενίσχυσης» του διαλυμένου ΕΣΥ…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Την ώρα που η Ελλάδα μοιράζει χαράτσια, η Σλοβακία δίνει λεφτά σε όσους εμβολιάζονται!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.