ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «να τα εκατοστήσεις» δε θα είναι πια ευχή: Νέα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής

Το «να τα εκατοστήσεις» δε θα είναι πια ευχή. Σε αυτό φαίνεται πως εστιάζει νέα έρευνα, αναφορικά με τα χρόνια που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος.
Το «να τα εκατοστήσεις» δε θα είναι πια ευχή: Νέα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής

Το «να τα εκατοστήσεις» δε θα είναι πια ευχή. Σε αυτό φαίνεται πως εστιάζει νέα έρευνα, αναφορικά με τα χρόνια που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος.

Και όμως. Το «να τα εκατοστήσεις» δε θα είναι πια ευχή. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα φτάσουν περίπου μέχρι τα 85 χρόνια ζωής. Όμως, μια νέα επιστημονική έρευνα βάζουν το πήχη ακόμα ψηλότερα, αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής.

Είναι γνωστό ότι σε μέρη όπως η Οκινάουα, η Σαρδηνία και φυσικά η Ικαρία υπάρχουν υγιέστατοι αιωνόβιοι. Η γηραιότερη γυναίκα στην ιστορία είναι η Jeanne Calment, η Γαλλίδα που γεννήθηκε το 1875 και έζησε μέχρι τα 122 – όταν γεννήθηκε, το προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις 43 έτη, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στο The Conversation o Δρ Richard Faragher καθηγητής βιογεροντολογίας (της επιστήμης που μελετά τους μηχανισμούς γήρανσης) στο Πανεπιστήμιο του Brighton θέτει για μια ακόμη φορά το ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και αιώνες: πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Παρότι ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων μιας κοινωνίας είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί, ο υπολογισμός του προσδόκιμου ζωής είναι πολύ πιο δύσκολος. Προηγούμενες έρευνες έθεταν το όριο κοντά στα 140 χρόνια, αλλά πιο πρόσφατη μελέτη προσθέτει άλλα δέκα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Επομένως θα φτάνουμε τα 150!

Ο υπολογισμός του προσδόκιμου ζωής

Οι φόρμουλες για τον υπολογισμό του προσδόκιμου ζωής είναι αρκετές. Η παλαιότερη βασίζεται στην εξίσωση Gompertz. Πρόκειται για μια παρατήρηση, που έγινε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των ανθρώπων από ασθένειες αυξάνονται εκθετικά με την πάροδο του χρόνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα θανάτου – από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και λοιμώξεις – διπλασιάζεται κάθε οκτώ με εννέα χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο τύπος μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικοί παράγοντες (όπως το φύλο ή η ασθένεια) που επηρεάζουν τη μακροβιότητα ενός πληθυσμού. Σημειώνεται ότι η μέθοδος Gompertz χρησιμοποιείται ακόμη και για τον υπολογισμό των ασφαλίστρων υγείας. Γι ‘αυτό και στα ερωτηματολόγια των ασφαλιστικών εταιριών υπάρχουν ερωτήσεις. Για το εάν καπνίζετε, αν είστε παντρεμένοι και οτιδήποτε άλλο τους επιτρέπει να εκτιμήσουν το προσδόκιμο ζωής σας.

Μια άλλη προσέγγιση για την εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής είναι ο υπολογισμός του ρυθμού φθοράς των οργάνων σε σχέση με την ηλικία όπου τα όργανα απλά σταματούν να λειτουργούν. Για παράδειγμα, η οφθαλμική λειτουργία καθώς και η κατανάλωση οξυγόνου κατά την άσκηση ακολουθούν ένα μοτίβο μείωσης με την πάροδο των χρόνων. Με τους περισσότερους υπολογισμούς να δείχνουν ότι τα όργανα μας κατορθώνουν να λειτουργούν μέχρι να φτάσουμε τα 120 έτη.

Οι έρευνες αυτές ωστόσο, αποκαλύπτουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των ανθρώπων καθώς γερνούν. Για παράδειγμα η νεφρική λειτουργία ορισμένων ανθρώπων μειώνεται ταχέως με την ηλικία, ενώ σε άλλους αλλάζει ελάχιστα.

Σύμφωνα με μια νέα προσέγγιση ερευνητών από την Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ο πήχυς τίθεται ακόμη πιο ψηλά όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής – στα 150 χρόνια.

Περισσότερα στο ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Masterchef Τελικός: Η πρώτη ανάρτηση της Μαργαρίτας μετά τη μεγάλη νίκη

Survivor : Λύγισε στον αέρα η Ανθή Σαλαγκούδη

Ευγενία Σαμαρά: Δείτε πώς είναι σήμερα το κορίτσι του Ράδιο Αρβύλα

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το «να τα εκατοστήσεις» δε θα είναι πια ευχή: Νέα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.