Το Σχέδιο: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το πως κάηκε η Βόρεια Εύβοια – Οι μαρτυρίες των κατοίκων που προδίδουν την κρατική αδιαφορία.

Ένα ντοκιμαντέρ για το πως κάηκε η Βόρεια Εύβοια που συγκλονίζει - Μαρτυρίες πολιτών για την αδιαφορία του κράτους.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πέρσι στη Βόρεια Εύβοια που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, χιλιάδες κατοικίες και αυτοκίνητα και γενικότερα περιουσίες πολιτών. Οσα τραγικά έγιναν, καταγράφονται σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Σχέδιο»

Σε αυτό «αποτυπώνεται» το πώς ακριβώς κάηκε η Βόρεια Εύβοια και είναι βασισμένο και σε περιγραφές των κατοίκων του νησιού για το πως την άφησε στο… έλεος του Θεού η Κυβέρνηση

«Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους, ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την πυρόσβεση», περιγράφουν οι συντελεστές, στο κείμενο που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ «Το σχέδιο», το οποίο δημιουργήθηκε δια χειρός των Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της Εύβοιας που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται αλλά και την αδιαφορία που έδειξε το κράτος, αποτελούν γροθιά στο στομάχι.

«Εκεί είναι η φωτιά μην κάθεσαι εδώ» λέω στον πυροσβέστη και μου απαντά «γιατί να πάω αυτά θεωρούνται καμένα;» περιγράφει ένας από τους κατοίκους του νησιού.

«Τον ακούμε να μιλάει στον ασύρματο και να λέει δεν με αφήνουν οι πολίτες να φύγω. Και του λέει πες τους ότι δεν έχεις νερό. Εμείς είχαμε ανοιχτή την πόρτα και ακούγαμε» λέει ένας άλλο.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο», μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα , κατάφερε με μηδενικό άνεμο και “εντολές μη διακινδύνευσης” (που ισοδυναμεί με εντολές μη παρέμβασης), να κατακάψει περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης.