ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

Το ΣΤ’ Τμήμα έκρινε ότι οι περικοπές που έγιναν µε τον νόμο 4093/12, οδηγώντας στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος
Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσει το συμβούλιο της επικρατείας για τα κομμένα δώρα και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί πρόκειται να εξεταστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο ενώ θα κριθεί και το αν ισχύει αναδρομικά.

Πιο συγκεκριμένα το ΣΤ’ Τμήμα έκρινε ότι οι περικοπές που έγιναν µε τον νόμο 4093/12, οδηγώντας στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές, αν και αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, επισημαίνουν ότι «µε την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή των αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγομένων, ειδικότερα δε θεσπίζεται πλέον µε αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως είσαι σχετικά με τα επιδόματα εορτών και αδείας αναφέρουν πως «συνδέονται από τη φύση τους µε τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.