ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικός Μάκης Βορίδης: «Εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος» λέει ο πολιτικός που περίμενε καταστροφικές πλημμύρες ανά 400 χρόνια

«Γιατί να φτιάξουμε υποδομές για μία καταστροφή που θα ξαναγίνει σε 400 χρόνια;» έλεγε ο Μάκης Βορίδης και τελικά ο Βόλος ξαναπνίγηκε
Τραγικός Μάκης Βορίδης: «Εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος» λέει ο πολιτικός που περίμενε καταστροφικές πλημμύρες ανά 400 χρόνια

Μάκης Βορίδης: Είκοσι ημέρες πέρασαν από την σαρωτική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε Μαγνησία και Θεσσαλία. Τότε κάποια κυβερνητικά στελέχη, άλλα και «ειδικοί» που έβγαιναν στην τηλεόραση για να σώσουν το επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης, είχαν αρχίσει να κάνουν γελοίες εκτιμήσεις για το πότε θα εμφανιστεί ξανά παρόμοιο φαινόμενο σαν την κακοκαιρία Daniel, προφανώς για να δείξουν ότι το κράτος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσει.

Ο Μάκης Βορίδης είχε πει ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν κάθε… 400 χρόνια, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάθε 1000 και ένας καθηγητής Ανάλυσης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών είχε «τερματίσει» τις δηλώσεις γραφικότητας, λέγοντας ότι η επόμενη καταστροφή ανάλογη της Daniel θα συμβεί σε… 18.000 χρόνια.

Ο κ. Βορίδης συγκεκριμένα, είχε αναρωτηθεί τότε: «έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια; Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για κάτι το οποίο μέχρι χθες ξέραμε ότι είναι μία φορά στα 400 χρόνια; Εάν η απάντηση είναι “ναι”, αυτά έχουν άλλα κόστη». Ενώ είχε προσθέσει ακόμα ότι σε περίπτωση που οι δαπάνες για τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν υψηλές τότε ήταν πιθανό να του έλεγαν ότι «κάτι κακό κάνει» και ότι «δεν σέβεται τα χρήματα και ετοιμάζεται για κάτι που δεν υπάρχει».

Αυτό που «δεν υπάρχει» για τον Μάκη Βορίδη, δυστυχώς υπήρξε χθες το βράδυ για τον Βόλο, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η σκληρή πραγματικότητα πήρε όπως πάντα τον δικό της δρόμο, αδιαφορώντας για τα επικοινωνιακά παραμύθια της κυβέρνησης, η κακοκαιρία Elias βρήκε απροετοίμαστο ξανά τον Βόλο και προκάλεσε καταστροφή πάνω στην καταστροφή. Οι όποιες θεωρητικές «παρεμβάσεις» ανακοινώθηκαν ως μέτρα πρόληψης από την Πολιτεία, παρέμειναν στην αδιαφάνεια ως προς την εφαρμογή τους στο μεσοδιάστημα μεταξύ Daniel και Elias, και τελικά τα κυβερνητικά ευχολόγια τα παρέσυραν οι χείμαρροι που έπνιξαν την πρωτεύουσα της Μαγνησίας για άλλη μια φορά.

Τη στιγμή που ο Μάκης Βορίδης έχει την πολυτέλεια να αναρωτιέται αμέριμνος εάν η συμφορά συμβαίνει ανά 400 χρόνια και εάν πρέπει να γίνουν πιο σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, οι πολίτες του Βόλου και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί, αντιμετωπίζουν τον υδάτινο εφιάλτη ανά μερικές εβδομάδες.

Δεδομένου του ότι το έδαφος στων πληγεισών περιοχών είναι υπερ – κορεσμένο από νερό, δεν χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη επιστημονική διαπίστωση για να προβλέψει κανείς ότι ο Βόλος θα ξαναπνιγόταν, εάν βρισκόταν στον δρόμο μιας ισχυρής κακοκαιρίας. Μπήκαμε στο φθινόπωρο και οι δυνατές νεροποντές είναι απολύτως αναμενόμενες από εδώ και πέρα. Η κυβέρνηση, η πολιτεία και ο κρατικός μηχανισμός, γνώριζαν τις συνέπειες και όμως για άλλη μια φορά έμειναν θεατές της καταστροφής.

Και τι βγήκε να πει ο Μάκης Βορίδης μετά τη νέα καταστροφή του Βόλου, που εξέθεσε πλήρως τις αερολογίες του περί περιοδικότητας… 400 χρόνων; Βγήκε να πει συγγνώμη και έστω να ανασκευάσει τις «μπαρούφες»; Κάθε άλλο. Μη χάνοντας το ύφος χιλίων καρδιναλίων που πάντα χαρακτηρίζει τον κ. Βορίδη, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως είναι «εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος, υπό την έννοια ότι πάλι είχαμε πολύ εκτεταμένο καιρικό φαινόμενο. Οι πρώτες μετρήσεις, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, κάνουν λόγο για νερό μεγαλύτερο από τον Ιανό και μικρότερο από τον Daniel. Ήταν απόλυτα εστιασμένο στον Βόλο».

«Εντυπωσιακά άτυχος» ο Βόλος λοιπόν. Μία «ξερή» δήλωση που ρίχνει όλες τις ευθύνες στη «θεά – τύχη» και ξεμπέρδεψε ο κ. Βορίδης. Οι πολίτες του Βόλου είναι όντως εξαιρετικά άτυχοι, άλλα όχι επειδή τους βρήκε δεύτερη κακοκαιρία σε τρεις εβδομάδες, άλλα επειδή έχουν απέναντί τους μια αδιάφορη, ανίκανη και προκλητική κυβέρνηση που πρώτα τους αφήνει απροστάτευτους και μετά την καταστροφή τους εμπαίζει και από πάνω…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τραγικός Μάκης Βορίδης: «Εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος» λέει ο πολιτικός που περίμενε καταστροφικές πλημμύρες ανά 400 χρόνια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.