ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αγανακτισμένους πολίτες – Δεν το δείχνουν τα κανάλια

Μαζική είναι η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η οποία εκφράστηκε με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Τραγωδία στα Τέμπη: Μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αγανακτισμένους πολίτες – Δεν το δείχνουν τα κανάλια

Τραγωδία στα Τέμπη: Η οργή του ελληνικού λαού για το αποτρόπαιο συμβάν που συνέβη στα Τέμπη και που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 συνανθρώπους, ξεχειλίζει τα τελευταία 24ωρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και την Κυριακή (5/3), σε αρκετές πόλεις της Ελλάδα ο κόσμος βγήκε μαζικά και εξέφρασε την αγανάκτησή του, τονίζοντας ότι είναι μη αποδεκτό να συμβαίνουν τέτοια δυστυχήματα εν έτει 2023 και να χάνονται τόσες ζωές χωρίς σοβαρό λόγο.

Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων αυτών έλαβε χώρα φυσικά στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου χιλιάδες πολιτών έδωσαν βροντερό «παρών».

Όσον αφορά το συλλαλητήριο που έγινε στο στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών, χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες, οικογένειες με τα παιδιά τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και γυναικών.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σε όλες τις πόλεις, με όποιον τρόπο μπορούν, στους δρόμους, στις πλατείες, στις οθόνες, στους τοίχους, έχουν γίνει ένα πανελλαδικό ποτάμι. Όχι πια τόσο αυθόρμητο όσο νομίζουν οι «ισχυροί». Έχουν γνώση. Κανείς δεν έχει «φάει» το θεώρημα με το λάθος ενός και μόνο ανθρώπου. Κανείς δεν έχει πειστεί από την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα αδηφάγα συστημικά κανάλια, οι «μπροστινοί» δηλαδή των βασικότερων υπευθύνων για όλα τα δεινά της χώρας σε υγεία, δάση, δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα, δεν έχουν την ίδια θέρμη ως προς την κάλυψη αυτών των ενεργειών. Τουναντίον, επικεντρώνονται στα «επεισόδια και ρίψεις μολότοφ» (αλήθεια, δεν κουράστηκαν να έχουν τον ίδιο τίτλο;) που «αμαύρωσαν τη μεγαλειώδη πορεία».

Κι αυτά τα ξέρει προ πολλού ο κόσμος. Δεν ζει πια στα 80s’-90s’. Ξέρει πολύ καλά ποιοι ρίχνουν τις μολότοφ, ποιοι… αναγκάζονται να ρίξουν χημικά και, ω τι κρίμα, να διαλυθούν οι πορείες, οι οποίες σημειωτέον δεν έχουν στόχο την κυβέρνηση αυτή καθ’ εαυτήν, αλλά το συνολικό διεφθαρμένο, αδιάφορο και επικίνδυνο σύστημα που έχει στηθεί επί σειρά δεκαετιών.

 

Τραγωδία στα Τέμπη

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο διεκδικούν, εκτός από το να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει γνωστοποίησαν και μια σειρά άλλων αιτημάτων.

Τραγωδία στα Τέμπη: Αυτά είναι τα αιτήματα ώστε να μην επαναληφθεί άλλο τέτοιο δυστύχημα

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες οι ειδικότητες.
  • Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.
  • Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας δικτύου.
  • Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.
  • Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
  • Ασφαλή εργασία και μέτρα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων, ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.
  • Να επιχορηγηθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας σε κάθε συγκρότημα.
  • Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για το λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική κόστος οφέλους.

Από εκεί και πέρα η μεγάλη συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με δεκάδες μαύρα μπαλόνια να γεμίζουν τον ουρανό και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να δίνουν υπόσχεση συνέχισης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Τέλος να σημειώσουμε ότι νέο ραντεβού των Σωματείων και των μαζικών φορέων είναι η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας που έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η ΑΔΕΔΥ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τραγωδία στα Τέμπη: Μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αγανακτισμένους πολίτες – Δεν το δείχνουν τα κανάλια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.