ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Θα δίνουν δάνεια βάσει της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς με τη βοήθεια AI

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει και στο τραπεζικό σύστημα και θα προσαρμόζεται αναλόγως της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πελατών.
Τράπεζες: Θα δίνουν δάνεια βάσει της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς με τη βοήθεια AI

Τράπεζες: Η Finclude που ίδρυσαν μαζί Ιωάννα Στανεγλούδη και Γιάννης Γκιόκας, έφερε το credit score σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα κοινής πιστοληπτικής αξιολόγησης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Finclude των συνιδρυτών Ιωάννας Στανεγλούδη και Γιάννη Γκιόκα, έφερε το credit score σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα κοινής πιστοληπτικής αξιολόγησης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οπως αναφέρει η Real News και η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Χελιδώνη στόχος είναι α υπάρξει ένα κοινό ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα στην Ευρώπη που θα αξιολογεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης τη φερεγγυότητα με βάση τη συναλλακτική συμπεριοφορά του καταναλωτή και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα οικονομικής του συμπεριφοράς ώστε να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και της ευρύτερης αγοράς, αυτό της ασύμμετρης πληροφόρης, δύο Έλληνες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μιa fintech εταιρεία και να συστήσουν στην ευρωπαϊκή αφγορά το credit score.

Τράπεζες: Θα δίνουν δάνεια βάσει της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς με τη βοήθεια AI

Πρόκειται για μια καινοτομία startup, την Finclude, η οποία ιδρύθηκε από την Ιωάννα Στανεγλούδη και τον Γιάννη Γκιόκα το 2018 στην Ιρλανδία και αδειοδοτήθηκε τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο του PSD2, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που άνοιξε τα δεδομένα των φυσικών προσώπων τα οποία είχαν στην κατοχή τους οι τράπεζες σε αδειοδοτημένες εταιρείες.

Το credit score, ο γνωστός δείκτης που στην αγορά των ΗΠΑ χρησιμοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια, είναι ένα εργαλείο μέτρησης του πιστωτικού κινδύνου.
Μέσω της Finlclude , το credit score δεν βασίζεται μόνο στη συμπεριφορά του καταναλωτή σε σχέση με τα υπάρχοντα πιστωτικά προϊόντα, καθώς έχει αναπτυχθεί μία νέα ψηφιακή μέθοδος που βασίζεται στη συναλλακτική συμπεριφορά του καταναλωτή, όπως αυτή αποτυπώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων και κρατικούς λογαριασμούς του σε όλη την Ευρώπη.

Αναφορικά με τις υποδομές της Finclude η κυρία Στανεγλούδη αναφέρει ότι «για να μπορέσουμε να παίρνουμε δεδομένα, είμαστε συνδεδεμένοι με περισσότερο από 100 τραπεζικά ιδρύματα στις 12 χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με Βρετανία, Ιρλανδία και τα ευρωπαϊκά neobanks. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε αυτή την κάλυψη και να φτάσει στο 90% σε όλες αυτές τις χώρες».

Να σημειώσουμε τέλος, ότι μόνο στην Ελλάδα η startup έχει ήδη αξιολογήσει 15.000 καταναλωτές, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται κατά πολύ αν προστεθεί η παρουσία της και στις υπόλοιπες χώρες.

Η κυρια Στανεγλούδη προσθέτει πάνω σε αυτό: «Η αγορά στη δυτική ευρώπη και κυρίως σε Βρετανία και Γερμανία είναι πολύ πιο ώριμη στον τομέα αυτό. Ωστόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα. Γινονται βήματα, αλλά ως επί το πλείστον οι άνθρωπο φοβούνται την ηλεκτρονική τραπεζική και τη σύνδεση με τις τράπεζες, δεν τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους, ενώ τα δεδομένα και οι ψηφιακές λύσεις θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν»

 

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.