ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη

Ποιες δεισιδαιμονίες συνοδεύουν την Τρίτη και 13
Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη

Τρίτη και 13!Παρασκευή και 13..Γενικά με το 13 υπάρχει θέμα…Γιατί όμως – στην προκειμένη- θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13;;

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες, που καλά κρατούν εδώ και αιώνες χαρακτήρισαν την Τρίτη «καταραμένη ημέρα» και τον αριθμό 13 «κακορίζικο».

Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…Για τους Ελληνες η Τρίτη αποκαλείται «αποφράδα», καθώς ήταν ημέρα Τρίτη 29 Μαΐου 1453 οπότε και έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Κάτι που δεν έχει σχέση με την αλήθεια γιατί η δεισιδαιμονία για το απαίσιον της ημέρας αυτής είναι παλαιότερη», έχει αναφέρει ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης τονίζοντας πως:

«Μπορεί να βασίζεται σε επίδραση των πλανητών και, γενικότερα, σε αστρολογικές δοξασίες. Η Τρίτη πιστεύεται ότι κυριαρχείται από την επίδραση του Αρη, του θεού του πολέμου και σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες παίρνει το όνομά του – Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά. Απ’ την άλλη, η δεισιδαιμονία του αριθμού 13 είναι ευρύτατα διαδομένη. Το 13 θεωρείται ότι φέρει θανάτους και δυσμενείς εξελίξεις. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, υπάρχει η συνήθεια να μη μνημονεύεται 13ος όροφος σε πολλά κτίρια!».

Αποτέλεσμα εικόνας για τριτη και 13

Το 13 όμως θεωρείται γρουσούζικο από πολλά έθνη και λαούς καθώς πειράζει την αρμονία του 12, που θεωρείται τέλειος αριθμός.

Δώδεκα οι μαθητές του Ιησού, τα Ευαγγέλια, οι άθλοι του Ηρακλή, οι ολύμπιοι θεοί κλπ.

Λέγεται μάλιστα ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των 12 θεών του Ολύμπου.
Τέλος, το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και τα δημιουργήματα του Διαβόλου, ενώ στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου φέρει τον αριθμό 13.

Εν κατακλείδι η Τρίτη, έχει μία αρνητική χροιά γενικότερα και αυτό επειδή όταν θέλουμε να πούμε πως μία σειρά από άσχημα τελειώνει συνηθίζουμε να λέμε πως τρίτωσε το κακό!

Φάλαινα διασώθηκε από τους ντόπιους στις Φιλιππίνες

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.