ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριτοκοσμικές καταστάσεις με «ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία τις μέρες των εορτών – Ως και 8 ώρες αναμονή!

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιέγραψε συνθήκες απίστευτης ταλαιπωρίας σε παιδιατρικά νοσοκομεία στις μέρες των Χριστουγέννων.
Τριτοκοσμικές καταστάσεις με «ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία τις μέρες των εορτών – Ως και 8 ώρες αναμονή!

«Φρακάρισμα» στα παιδιατρικά νοσοκομεία: Αν μη τι άλλο, σε ημέρες του έτους που πυκνώνουν οι εορταστικές άδειες, φαίνονται σε όλο τους το «μεγαλείο» οι τεράστιες παθογένειες του ΕΣΥ, μετά και από την σαρωτική πολιτική που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Η έξαρση των εποχικών ιώσεων, οι ελλείψεις προσωπικού και η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια αντοχής των δομών υγείας. Μια καταρρέουσα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη δέχεται απότομα όλο το «κύμα» των αναγκών για θεραπευτική αντιμετώπιση, και ειδικά στις γιορτινές μέρες δημιουργούνται συνθήκες χάους.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που μεταφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, παραμονή των Χριστουγέννων, ανήμερα και την Δευτέρα 26/12 παρουσιάστηκε μια τραγική κατάσταση στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το Σάββατο 24/12 στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού η αναμονή για εξέταση ξεπερνούσε τις 8 ώρες! Όπως εξήγησε, εκείνη την ημέρα πέρασαν 700 παιδιά για να εξεταστούν από την παιδιατρική κλινική, αποτυπώνοντας έτσι το μέγεθος της ταλαιπωρίας (αλλά και της αγωνίας) που υπέστησαν εκατοντάδες οικογένειες μέχρι να εξυπηρετηθούν.

Μάλιστα υπήρξαν ακόμα και περιπτώσεις παιδιών που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν διότι έληξε η… εφημερία!

«Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας που ξεκίνησε την εφημερία του με τα παιδιά αυτά», αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ πρόσθεσε ότι ανήμερα των Χριστουγέννων και την Δευτέρα 26/12 η αναμονή ξεπερνούσε τις 5 ώρες στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

«Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.

Από αυτό το απίστευτο στοιχείο που παρέχει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτει πως από τα 700 παιδιά, τα 640 δεν θα έπρεπε καν να κάνουν τον κόπο να απευθυνθούν σε νοσοκομείο και να υποστούν τόσες ώρες ταλαιπωρίας, εάν και εφόσον λειτουργούσε πρωτοβάθμια περίθαλψη! Απόλυτα ενδεικτικό του πόσο κακορυθμισμένο, δυσλειτουργικό και αφιλόξενο έχει γίνει το σύστημα υγείας για την υγειονομική φροντίδα ακόμα και των μικρών παιδιών.

«Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Ούτε το «μάθημα» της πανδημίας, ούτε οι 35.000 θάνατοι, ούτε η ολική παράλυση του ΕΣΥ και τα τραγικά απότοκα της που «πληρώνουμε» σήμερα, δεν στάθηκαν αρκετά για την κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύστημα υγείας που να μην δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα μπάχαλου. Ο Θάνος Πλεύρης αυτόν τον καιρό ασχολείται περισσότερο με το… τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη και τα επικοινωνιακά σόου με τον αντικαπνιστικό νόμο, αντί να φροντίσει να διορθώσει αυτό το τριτοκοσμικό αίσχος του να περιμένουν άρρωστα παιδιά μέχρι και 8 ώρες για να εξεταστούν.

Για όσο δεν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία που να λειτουργούν προς όφελος του πολίτη (και όχι των κλινικαρχών) τέτοιου τύπου «εμφράγματα» στην περίθαλψη ασθενών όπως αυτό που περιέγραψε ο κ. Γιαννάκος θα λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά, μέχρι να φτάσει να γίνει ο απόλυτος και καθημερινός «κανόνας» για το σμπαραλιασμένο σύστημα υγείας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τριτοκοσμικές καταστάσεις με «ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία τις μέρες των εορτών – Ως και 8 ώρες αναμονή!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.