ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριτοκοσμική η δημόσια Υγεία: Άθλιες συνθήκες στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Μέχρι και σφηκοφωλιά βρέθηκε σε θάλαμο!

Νοσοκομείο Νίκαιας: «Ασθενείς, συγγενείς, γιατροί και νοσηλευτές είναι συνωστισμένοι σε άθλιους χώρους», καταγγέλλει η η παθολόγος Όλγα Κοσμοπούλου
Τριτοκοσμική η δημόσια Υγεία: Άθλιες συνθήκες στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Μέχρι και σφηκοφωλιά βρέθηκε σε θάλαμο!

Σε ένα προεκλογικό σποτάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ο πρωθυπουργός παρουσίαζε τους τρεις εθνικούς στόχους της επόμενης τετραετίας. Ένας από αυτούς του στόχους ήταν να αποκτήσει η χώρα τη… «Δημόσια δωρεάν Υγεία που μας αξίζει».

Περίπου 100 ημέρες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, οι πολίτες διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ποια Υγεία εννοούσε ο πρωθυπουργός ότι αξίζει στον ελληνικό λαό: Υποστελεχωμένες δομές Υγείας, πλημμυρισμένα νοσοκομεία, στοιβαγμένοι ασθενείς ο ένας δίπλα στον άλλον, ράντζα σε διαδρόμους, ασυντήρητοι και βρώμικοι χώροι νοσηλείας, κοινές τουαλέτες για πολλούς θαλάμους, χαλασμένα υδραυλικά, ανύπαρκτη πυροπροστασία, μέχρι και… σφηκοφωλιά βρέθηκε μέσα σε θάλαμο του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας, σύμφωνα με καταγγελία!

Μιλάμε φυσικά για τριτοκοσμικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς, συγγενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, λόγω της κρατικής αδιαφορίας και της υποχρηματοδότησης. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν αφεθεί οι δομές Υγείας, είναι τα όσα μεταφέρονται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο μίλησε το πρωί της Πέμπτης (5/10) στο OPEN η παθολόγος – πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείο Νίκαιας, Όλγα Κοσμοπούλου.

«Το νοσοκομείο της Νίκαιας είναι πάρα πολύ παλιό. Ο πρώτος όροφος όπου είναι οι παθολογικές κλινικές είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Σίγουρα αυτοί δεν είναι χώροι νοσηλείας, χωρίς τουαλέτες μέσα στους θαλάμους», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Τα κρεβάτια είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Ασθενείς, συγγενείς, γιατροί και νοσηλευτές είναι συνωστισμένοι σε άθλιους χώρους. Δεν μπορεί να γίνει νοσηλεία και περίθαλψη με τέτοιους όρους», υπογράμμισε η κ. Κοσμοπούλου.

Και συνέχισε περιγράφοντας μια εικόνα εγκατάλειψης που όχι μόνο δεν παραπέμπει σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, άλλα δεν θα βλέπαμε ούτε σε προπολεμικό Σανατόριο των αρχών του 20ου αιώνα:

«Στον πρώτο όροφο επειδή είναι η περιοχή τέτοια έχει έτσι και αλλιώς σε μόνιμη βάση πάρα πολλά κουνούπια. Χθες βρέθηκε μία φωλιά από σφήκες μέσα σε έναν θάλαμο. Φυσικά ο θάλαμος άδειασε. Δεν νομίζω ότι τσίμπησαν ασθενείς», υπογράμμισε η κ. Κοσμοπούλου. Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία 24 χρόνια μόνο «το 1999 μετά τους σεισμούς είχαν βαφτεί δύο θάλαμοι»!

Μιλάμε για την απόλυτη απαξίωση του πολίτη και του δικαιώματός του σε μία αξιοπρεπή νοσηλεία. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν αποτελούν εξαίρεση, άλλα «κανονικότητα» επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες αφότου καρατομήθηκε ο διοικητής του «Αγία Όλγα» για τις εικόνες ντροπής που βγήκαν στη δημοσιότητα από την Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, με βρώμικες τουαλέτες, καταστραμμένα είδη υγιεινής, οροφές να στάζουν νερό αλλά και μια άθλια κτηριακή κατάσταση γενικότερα.

Φυσικά αυτή ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση του υπουργείου Υγείας για στάχτη στα μάτια των πολιτών, αφού οι τριτοκοσμικές καταστάσεις στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται γενναία κρατική χρηματοδότηση. Όχι να λειτουργούν ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» και να σαπίζουν μέχρι να πέσουν σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά των ιδιωτικών συμφερόντων που σαρώνουν τη δημόσια υγεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός μιλούσε προεκλογικά για «αναβαθμισμένα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας»…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τριτοκοσμική η δημόσια Υγεία: Άθλιες συνθήκες στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Μέχρι και σφηκοφωλιά βρέθηκε σε θάλαμο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.