ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριτοκοσμικοί: Κάνει θραύση το φαινόμενο της «καρότσας» επί Γεωργιάδη – Μετέφεραν ασθενή με αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς

Κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας - Το ένα ασθενοφόρο δεν δούλευε και το άλλο ήταν ακατάλληλο για επαρχιακούς δρόμους
Τριτοκοσμικοί: Κάνει θραύση το φαινόμενο της «καρότσας» επί Γεωργιάδη – Μετέφεραν ασθενή με αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου δίνοντας συγχαρητήρια στον εαυτό του για την… «ανάταξη του ΕΣΥ», αλλά η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι καταφεύγουν σε αυτό, δείχνει ότι ούτε κατ’ ελάχιστο δεν έχουν πάψει οι υπηρεσίες υγείας να είναι τριτοκοσμικές.

Το ντροπιαστικό φαινόμενο της… καρότσας συνεχίζει να παρατηρείται στην επαρχία, όπου τα ασθενοφόρα εξακολουθούν να είναι μια δυσεύρετη «πολυτέλεια». Και έτσι ασθενείς για να σώσουν τη ζωή τους αναγκάζονται να μεταφέρονται στο νοσοκομείο σαν… ζώα εκτροφής πάνω σε καρότσες αγροτικών.

Συγκεκριμένα, άλλος ένας ασθενής, αυτή τη φορά στο Πήλιο, μεταφέρθηκε πάνω σε καρότσα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Το ΚΥ διαθέτει μόνο 2 ασθενοφόρα: το μικρό που μπορούσε να κινηθεί σε επαρχιακά δρομάκια ήταν ελλιπώς συντηρημένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το μεγάλο βρισκόταν σε διακομιδή άλλου ασθενούς. Ούτως ή άλλως όμως το μεγάλο ασθενοφόρο δεν χωρούσε να περάσει από τα στενά δρομάκια της περιοχής που βρισκόταν ο ασθενής.

Ο άνθρωπος που σώθηκε με μια… καρότσα, τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος. Άμεσα από το Κέντρο Υγείας γιατρός και νοσηλευτής έσπευσαν στο σημείο, όπου σταθεροποίησαν την αιμορραγία. Ωστόσο ελλείψει ασθενοφόρου, έβαλαν τον ασθενή σε καρότσα αγροτικού και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας.

«Ήταν συγκλονιστικό αυτό το πράγμα. Να είσαι στον κεντρικό δρόμο του χωριού σου και να περνάει από μπροστά σου ένα αγροτικό με έναν ασθενή πάνω, και δύο άτομα επίσης στην καρότσα που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν», είπε στο MEGA, o Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας ΚΚΕ.

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ένα ατύχημα, έπεσε από κάποιο ύψος αυτός ο άνθρωπος, υπήρχε μεγάλη αναμονή γιατί το καινούριο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας ήταν σε διακομιδή. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι επειδή είμαστε απομακρυσμένη περιοχή, μία διακομιδή στον Βόλο μπορεί να ξεπεράσει και τις 3 ώρες. Το δεύτερο ασθενοφόρο που είναι το παλαιότερο, δεν επισκευάζεται ποτέ, η Περιφέρεια δεν προκρίνει την επισκευή του γιατί υποστηρίζει ότι «έχουμε ήδη ένα». Θέλουμε να αναδείξουμε ότι υποτάσσει την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας η ΝΔ, στην λογική του κόστους και οφέλους», σημείωσε.

Αυτά είναι τα τραγικά φαινόμενα που προκαλεί η υποστελέχωση των Υγειονομικών Περιφερειών, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής ελεγχόμενης κατάρρευσης του ΕΣΥ που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να ντραπεί που με ευθύνη του μεταφέρονται ασθενείς σε καρότσες σαν να ζουν σε χώρα της Αφρικής, επαίνεσε το σύστημα υγείας που «έσωσε τη ζωή» του πολίτη και υποστήριξε ότι είναι… λογικό να μην λειτουργεί συχνά το ένα από τα 2 ασθενοφόρα, γιατί «είναι δεκαπενταετίας» και «έχει πολλά χιλιόμετρα». Συνεχίζουν δηλαδή να χλευάζουν την αντίληψη του κόσμου και να καλύπτουν αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση, η οποία μάλιστα γίνεται τρισχειρότερη στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Σε πάρα πολλές περιοχές της επαρχίας και των μικρών νησιών, οι διακομιδές ασθενών γίνονται με σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων, ή με αγροτικά οχήματα, με ΙΧ και οτιδήποτε άλλο, με ότι σημαίνει αυτό για τους κινδύνους που εκτίθενται οι διακομιζόμενοι ασθενείς.

Ολόκληρα χωριά και ακριτικές περιοχές αδειάζουν από κατοίκους γιατί δεν υπάρχουν υποδομές Υγείας, αλλά ούτε και μέσα για να τους μεταφέρουν στην κοντινότερη μονάδα Υγείας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τριτοκοσμικοί: Κάνει θραύση το φαινόμενο της «καρότσας» επί Γεωργιάδη – Μετέφεραν ασθενή με αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.