ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρομοκράτηση και ακρίβεια στρέφουν τα νοικοκυριά σε «συσκότιση» – Μειώθηκε η κατανάλωση πριν καν μπει ο χειμώνας!

Ήδη από το καλοκαίρι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μείωσαν κατά πολύ την κατανάλωση για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια.
Τρομοκράτηση και ακρίβεια στρέφουν τα νοικοκυριά σε «συσκότιση» – Μειώθηκε η κατανάλωση πριν καν μπει ο χειμώνας!

Ακρίβεια – ρεύμα: Πριν καν μπει για τα καλά ο χειμώνας και ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα, φαίνεται πως η κατατρομοκράτηση των πολιτών από κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης, ήδη αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Εγκλωβισμένοι σε μια εντελώς τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθείται για τα «μάτια» της Ουκρανίας, οι Έλληνες στρέφονται προς την ενεργειακή λιτότητα και προσαρμόζουν τα νοικοκυριά τους όλο και περισσότερο σε συνθήκες «κατοχής».

Άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαία η χρονολογία που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, εισέρχονται στον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942». Για να θυμηθούμε και λίγο την ιστορία, ο χειμώνας του 1942 βρήκε την Ελλάδα με την δοσιλογική κυβέρνηση του Γεώργιου Τσολάκογλου, ενώ η εξαθλίωση, ο υποσιτισμός και η ασιτία προκάλεσαν εκατόμβες νεκρών. Εκείνο τον χειμώνα οι Έλληνες αντιμετώπισαν δραματικές καιρικές συνθήκες με δριμύ ψύχος, ενώ το ρεύμα κοβόταν από 6 έως 11 ώρες καθημερινά.

Σήμερα, ενδίδοντας στην προπαγάνδα φόβου που γίνεται σε καθημερινή βάση και έχοντας ως μόνιμο «εφιάλτη» το κάθε άνοιγμα λογαριασμού ρεύματος, οι πολίτες άρχισαν να «κατεβάζουν διακόπτες» ήδη από τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε εφέτος τον Αύγουστο κατά 12,92% (ήταν 5002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5329 GWh πέρυσι).

Ενδεικτικό είναι – μάλιστα – πως για άλλη μια φορά τον «λογαριασμό» των ανεύθυνων κυβερνητικών χειρισμών πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης που διαμορφώθηκε στις 3156 GWh (μείωση 18,6%).

Στις δε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν υψηλή τάση (βιομηχανίες κ.λπ.) η μείωση που διαπιστώθηκε ήταν κατά πολύ μικρότερη, της τάξης του 3% (501 GWh).

Μετά την σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, πτωτικά κινείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο 8μηνο, καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι (-0,54 %).

Παρά τη μείωση της ζήτησης, η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε θεαματική αύξηση (τετραπλασιασμός) των εξαγωγών ρεύματος, στις 636 γιγαβατώρες ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,84 % στις 275 γιγαβατώρες.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως οι Έλληνες αναγκάζονται να γυρίσουν… 80 χρόνια πίσω, γιατί η κυβέρνηση διατείνεται πως αυτό είναι το τίμημα του να βρίσκεσαι στην… σωστή πλευρά της ιστορίας. Ασχέτως αν αυτή η ιστορία δεν γράφεται για το καλό της χώρας, άλλα για το καλό των μεγάλων δυνάμεων που βάλθηκαν να σύρουν την Ευρώπη στις παρυφές ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Οι πολίτες έβαλαν «πλάτη» για 10 χρόνια μνημονίων, έβαλαν «πλάτη» για δύο χρόνια κακοδιαχείρισης μιας πανδημίας και τώρα καλούνται να «προσαρμοστούν» ή να «πεθάνουν» όπως είπε ο κ. Πέτσας, βάζοντας «πλάτη» στο ενεργειακό «τζογάρισμα» των διεθνών «παικτών» που ακολουθεί κατά πόδας η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να προστατεύει ουσιαστικά τον λαό από την ενεργειακή «καταιγίδα». Και κάπως έτσι, τα νοικοκυριά στρέφονται προς την οικειοθελή «συσκότιση» αφού το κράτος σε καμία περίπτωση δεν τους εξασφαλίζει την επιβίωση τους.

Άλλωστε αν το καλοσκεφτούμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το έναυσμα της ενεργειακής ένδειας, όταν δήλωνε απερίφραστα πως «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τρομοκράτηση και ακρίβεια στρέφουν τα νοικοκυριά σε «συσκότιση» – Μειώθηκε η κατανάλωση πριν καν μπει ο χειμώνας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.