ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τσακωμένοι» με τη λέξη «πλαφόν» – Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής του ο Γ. Οικονόμου, για τις τιμές ρεύματος!

Απρόθυμη να προστατέψει τον πολίτη, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τολμά να επιβάλλει πλαφόν στις ξέφρενες τιμές του ρεύματος.
«Τσακωμένοι» με τη λέξη «πλαφόν» – Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής του ο Γ. Οικονόμου, για τις τιμές ρεύματος!

Πραγματική «αλλεργία» φαίνεται πως παθαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη και μόνο με την προφορά της λέξης «πλαφόν», αφού παρά την επέλαση της ακρίβειας που βασανίζει τα νοικοκυριά, το Μαξίμου συνεχίζει να μη είναι διατεθειμένο να «σπάσει αυγά» για να προστατέψει τον πολίτη.

Ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ, και έκανε ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν τολμά άλλα ούτε και επιθυμεί να επιβάλλει πλαφόν στις ξέφρενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος .

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν υπάρχει στο τραπέζι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος, όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή». «Η κυβέρνηση μελετά ό,τι μπορεί να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται» είπε αρχικά, άλλα πρόσθεσε: «Αν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογουμένους, γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά, αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Πρόκειται για το γνωστό αφήγημα, την ίδια «καραμέλα» που χρησιμοποιήθηκε και για τον ΕΦΚ στα καύσιμα, όπου κι εκεί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μειώσει τον φόρο και να επιβάλλει πλαφόν στην πώληση καυσίμων, με την πρόφαση πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση των εσόδων του κράτους και άρα υψηλότερη φορολογία σε άλλους τομείς, ώστε να καλυφθεί το «κενό».

Ασφαλώς δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία κάτι τέτοιο, αφού ούτως ή άλλως ο πολίτης που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, θα μειώσει δραστικά την ποσότητα καυσίμων που αγοράζει ή θα αφήσει απλήρωτο τον λογαριασμό ρεύματος, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Κάτι που σημαίνει πως και πάλι το κράτος θα βγει ζημιωμένο.

Με μεγάλη προσπάθεια και επιχειρώντας να επιστρατεύσει δυσνόητους τεχνικούς όρους ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι αν επιβαλλόταν πλαφόν: «ενδεχομένως να μην ήταν αυτής της έκτασης η έκπτωση στους λογαριασμούς». Ενώ αναπαρήγαγε για μια ακόμη φορά το «μότο» του Κ. Μητσοτάκη, πως το πλαφόν στην τιμή της χονδρεμπορικής στην ενέργεια είναι ευρωπαϊκό και όχι … εθνικό θέμα.

Ήδη η αναλγησία της κυβέρνησης μπροστά στην καταιγίδα ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις , προκαλεί την αγανάκτηση όλο και περισσότερου κόσμου, ο οποίος – προκειμένου να επιβιώσει – αφήνει σε δεύτερη μοίρα τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος, αφού φτάσαμε δυστυχώς στο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που αποτυπώνεται και στο νέο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022, όπου καταγράφεται αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών από τους 3 στους 4 Έλληνες (!), δηλαδή το 77%, έναντι 33% των πολιτών που δηλώνουν το ίδιο στην υπόλοιπη ΕΕ.

Κι όμως παρά την έμπρακτη αποδοκιμασία του κόσμου που τελευταία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση επιμένει να δρα προς το συμφέρον των καρτέλ και των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και βαθμολογείται από το μέσο πολίτη κάτω από τη βάση, σε ότι έχει να κάνει με την ακρίβεια, την υψηλή φορολογία, και την απροθυμία να παρθούν ριζικά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Τσακωμένοι» με τη λέξη «πλαφόν» – Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής του ο Γ. Οικονόμου, για τις τιμές ρεύματος!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.