ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας: Τι ισχύει για τα κλιματιστικά

Η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί τη διασπορά του καιρού, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, δίνοντας παράλληλα συμβουλές για τον αερισμό του χώρου αλλά και διευκρινίσεις για τη χρήση των κλιματιστικών. Την άποψη ότι η αλλαγή του καιρού δεν θα επηρεάσει την καμπύλη των κρουσμάτων από κορονοϊό στη...
Τσιόδρας: Τι ισχύει για τα κλιματιστικά

Η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί τη διασπορά του καιρού, εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, δίνοντας παράλληλα συμβουλές για τον αερισμό του χώρου αλλά και διευκρινίσεις για τη χρήση των κλιματιστικών.

Την άποψη ότι η αλλαγή του καιρού δεν θα επηρεάσει την καμπύλη των κρουσμάτων από κορονοϊό στη χώρα μας εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτημα για μελέτες που θέλουν τον ιό να εντοπίζεται και στον αέρα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλός αερισμός του χώρου και να τηρούνται όλες οι οδηγίες υγιεινής που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.

Τσιόδρας: Τι ισχύει για τα κλιματιστικά

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στη χρήση των κλιματιστικών, για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα να στέλνουν τον αέρα προς τα έξω και όχι να γίνεται ανακύκλωση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συνίσταται αερισμός του χώρου, καθώς ήδη υπάρχουν έρευνες που τον εντοπίζουν στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ελλάδα: 68 νεκροί – 60 νέα κρούσματα (vid)

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σε εξέλιξη είναι συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών στον αέρα. Χρειάζεται πάντως καλός αερισμός, επανέλαβε.

Τι ισχύει τελικά για τη χρήση της μάσκας;

Σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα είδη μασκών που πρέπει να χρησιμοποιούν και ποιοι, προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Tο ερώτημα είναι πόσο συμμετέχουν αυτοί χωρίς συμπτώματα στην διασπορά της νόσου. Κάποιοι χωρίς συμπτώματα συμμετέχουν άθελά τους στην διασπορά της νόσου. «Αυτός είναι κι ο λόγος που χθες, σε αντίθεση με όσα στήριζε ως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το περίφημο CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση, ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης, έστω και με αυτοσχέδιο μέσο.

Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης, αλλά για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε τον ιό και να μην το γνωρίζουμε. Και έτσι προστατεύουμε τους άλλους. Για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως», σημείωσε.

«Προσοχή όμως. Αυτά τα καλύμματα δεν είναι χειρουργικές μάσκες. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι. Μετά, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% έως 90% των σωματιδίων, παγιδεύονται στο ύφασμα. Εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής, βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν πλένω τα χέρια μου και μολύνομαι», τόνισε.

«Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φορούν, να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν. Και γι’ αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος κι έχω ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής μας να τοποθετηθούμε.

Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά την απάντηση που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τσιόδρας: Τι ισχύει για τα κλιματιστικά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.