ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τσουνάμι» ακρίβειας: Τι θα κάνει η κυβέρνηση της «αριστείας» για να μην πούμε το «ψωμί ψωμάκι»;

Μια ανεξέλεγκτη έκρηξη ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση καλείται να πάρει σοβαρά μέτρα, εδώ και τώρα.
«Τσουνάμι» ακρίβειας: Τι θα κάνει η κυβέρνηση της «αριστείας» για να μην πούμε το «ψωμί ψωμάκι»;

Έκρηξη ακρίβειας: Σα να μην ήταν ήδη αρκετά τα προβλήματα των πολιτών αυτού του τόπου, ένας νέος θηριώδης εχθρός ορθώνεται και απειλεί να χτυπήσει αλύπητα τα ελληνικά νοικοκυριά τον χειμώνα. Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις ενέργειας και προϊόντων βασικής  ανάγκης.

Το κόστος του ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%, του φυσικού αερίου κατά 73%, του πετρελαίου κίνησης κατά 20%, η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί ήδη κατά 30% από τον Μάιο και αναμένεται περεταίρω αύξηση 14%, το κόστος στέγασης αυξάνεται κατά 4,2%, το ψωμί θα ακριβύνει κατά 25%, η τιμή του καφέ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού θα αυξηθούν κατά 53%, στα υλικά οικοδομής υπάρχει αύξηση 4,1%, στα νωπά φρούτα 15%, στη γυναικεία ένδυση σχεδόν 10%.

Όλο αυτό το τρομακτικό κύμα ακρίβειας που ενδέχεται να είναι μονάχα η κορυφή ενός παγόβουνου, έρχεται να χτυπήσει τους ήδη γονατισμένους πολίτες, που μετά τη θύελλα της πανδημίας, των καταστροφικών lockdown, της πτώσης του εισοδήματος, του εκβιασμού μέσω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της ανεργίας που εκτινάσσεται, τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια απειλή προς την ίδια τους την επιβίωση.

Οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις προκύπτουν από τη διεθνή αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και μιλάμε για μια «εισαγόμενη» – παγκόσμια έκρηξη ακρίβειας που ουσιαστικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, μιας και δεν μπορεί να εξηγηθεί το γιατί αυξάνεται τόσο πολύ η τιμή του πετρελαίου σε μια περίοδο παγκόσμιας ύφεσης (λόγω της πανδημίας) και από τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές του πετρελαίου αρκετές φορές έχουν ξεπεράσει στο παρελθόν και τα 100 δολάρια το βαρέλι, χωρίς να προκύψουν τέτοιες παγκόσμιες ανατιμήσεις.

Μήπως μιλάμε λοιπόν για μια τεχνητή κρίση; Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο «τσουνάμι» αισχροκέρδειας που θα σκάσει πάνω στους γονατισμένους από την πανδημία λαούς; Και η κυβέρνηση πως ακριβώς θα αντιμετωπίσει αυτό το επερχόμενο πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό;

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σάββατο στη ΔΕΘ, και ειδικότερα κάποια μέτρα για ευάλωτες ομάδες και σε κάποια πεδία στα οποία το κράτος μπορεί να δράσει, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

Για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθυμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα των επιχειρηματιών που αναμένεται να πλουτίσουν από την ανέχεια του λαού. Όχι μόνο δεν συγκρούεται άλλα στέκεται και ως συμπαραστάτης στο ανεξέλεγκτο κέρδος των ιδιωτών.

Μεγαλοπιχειρηματίες που διακινούν αγαθά πρώτης ανάγκης (ειδικά τα super market που ξέρουμε τι αστρονομικά έσοδα είχαν κατά τη διάρκεια των lockdown), προμηθευτές, άλλα και πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρίες ενέργειας, μπροστά σε αυτό το μεγάλο κύμα ακρίβειας που αναμένεται να σκάσει, θα πρέπει να ελεγχθούν αυστηρά, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, και έτσι να προστατευτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα των πολιτών.

Όχι να αφήσει η κυβέρνηση ανεξέλεγκτους τους κερδοσκόπους και τα διάφορα καρτέλ να κάνουν «πάρτι» στην αγορά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει μέτρα-ασπιρίνες για λίγες ευάλωτες ομάδες και να προσποιούνται στον Ελληνικό λαό ότι έκαναν ό, τι μπορούσαν. Γιατί τα όσα δίνει να εννοηθούν ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις δηλώσεις του ως τώρα, αυτό ακριβώς δείχνουν ότι θα γίνει.

Τονίζει συνεχώς πως τα όσα έρχονται οφείλονται σε ένα «παγκόσμιο φαινόμενο» διαμορφώνοντας κλίμα προκαταβολικής αποποίησης των ευθυνών, ενώ ο λαός τους ψήφισε γι’ αυτό ακριβώς: Για να αντιμετωπίζουν και τις εθνικές και τις παγκόσμιες προκλήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον του λαού.

Αν εκατοντάδες ή και χιλιάδες οικογένειες ξαφνικά βρεθούν χωρίς ρεύμα, δεν θα έχουμε να κάνουμε με ένα αόριστο «παγκόσμιο φαινόμενο», άλλα με μια θλιβερή πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Και ο τρόπος που κερδοσκοπεί η ΔΕΗ αυξάνοντας κατά 50% το ρεύμα, δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται καθόλου αυτό το σενάριο.

Αν χιλιάδες συμπολίτες μας, φτάσουν σε σημείο να απευθύνονται σε συσσίτια για να ζήσουν δεν θα μιλάμε πλέον για «εξωγενή αίτια», άλλα για μια εθνικού και κοινωνικού επιπέδου ντροπή, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από σοβαρά μέτρα μέριμνας της κυβέρνησης, από τώρα. Πριν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του καταναλωτή, που θα λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» απέναντι σε αυτό που έρχεται. Γιατί τα όσα συμβαίνουν στη χώρα από πέρυσι ως και σήμερα, προαναγγέλλουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Τσουνάμι» ακρίβειας: Τι θα κάνει η κυβέρνηση της «αριστείας» για να μην πούμε το «ψωμί ψωμάκι»;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.