ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγαίνει με 5ετές ομόλογο στις αγορές η Ελλάδα

Νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 5ετους ομολόγου σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ. Για «σαφή» τάση επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, μίλησε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «ελιγμούς» και «λάθη».
Βγαίνει με 5ετές ομόλογο στις αγορές η Ελλάδα

Έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου φέρεται να είναι ο ΟΔΔΗΧ, στην πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτήρισε «σαφή» την τάση της Ελλάδας για επιστροφή στις αγορές.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με την έκδοση νέου ομολόγου, είναι η άντληση ποσού που δε θα υπερβαίνει τα 2,5  δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Οι αποδόσεις κρίνονται ευνοϊκές, καθώς η απόδοση του ελληνικού ομολόγου υποχώρησε με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και διαμορφώθηκε στο 3,024% έναντι 3,18% που είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά. Ήταν μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται το βιβλίο των προσφορών να ανοίξει ακόμη και εντός των επόμενων ωρών.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι «είναι σαφής η τάση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

«Η Ελλάδα τώρα δοκιμάζει τις αγορές χτίζοντας τη λεγόμενη «καμπύλη απόδοσης» και τεστάρει τις αποδόσεις διάφορων ομολογιών. Την απόφαση για την ακριβή ημερομηνία έκδοσης και ποσού θα την λάβουν οι ελληνικές Αρχές», ανέφερε, επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις.

Πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει λάβει ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας για να μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά κι ούτε έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες να καλύψει, στην άμεση μεταμνημονιακή περίοδο».

Εκτίμησε ότι το γενικότερο περιβάλλον στις αγορές είναι τώρα καλύτερο απ’ ό,τι το φθινόπωρο οπότε και υπήρχε ασάφεια σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της Ιταλίας. Το γεγονός, όμως, ότι μείωσε το έλλειμμά της, «καθησύχασε τις αγορές και τα spreads έπεσαν», εξήγησε ο αντιπρόεδρος.

Στην έξοδο στις αγορές αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ότι «θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

«Θα είναι ίσως ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να δοκιμάσουμε μία έξοδο στις αγορές και να ανατροφοδοτήσουμε ένα μέρος του ακριβού χρέους — έχουμε χρέος προς το ΔΝΤ με επιτόκιο γύρω στα 5% μεικτά — ελπίζουμε το επιτόκιο που θα επιτύχουμε να είναι αισθητά χαμηλότερο, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος με φθηνότερο χρήμα», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο».

πηγή: sputniknews.gr

Νέες 120 δόσεις: Τα τέσσερα βήματα για τη ρύθμιση χρεών

Αύξηση του κατώτατου μισθού και έξοδο στις αγορές ανακοινώνει σήμερα Τσίπρας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βγαίνει με 5ετές ομόλογο στις αγορές η Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.