ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βικτώρια: Καταστροφές σε όλη τη χώρα, συνεχίζει να μαίνεται (pics)

Που έχει «χτυπήσει» η «Βικτώρια»...
Βικτώρια: Καταστροφές σε όλη τη χώρα, συνεχίζει να μαίνεται (pics)

Ζημιές και πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Βικτώρια» η οποία ξεκίνησε να χτυπά την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη την Τρίτη, ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης άρχισε να «σφυροκοπά» και την Αθήνα.

Τα προβλήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς υπάρχει αυξημένη κίνηση αφού πολλοί αποφάσισαν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητα τους εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η κίνηση όμως συνεχίστηκε και τις απογευματινές ώρες, με πολλούς κεντρικούς δρόμους να είναι μπλοκαρισμένοι.

Μετ’ εμποδίων διεξάγονται και τα δρομολόγια του Προαστιακού, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η αμαξοστοιχία 1215 (Αεροδρόμιο – Πειραιάς) ακινητοποιήθηκε στο Κορωπί λόγω διακοπής της γραμμής επαφής της ηλεκτροδότησης. Ταυτόχρονα, έγινε μονοδρόμηση γραμμής και κατάργηση των δύο τελευταίων δρομολογίων στο τμήμα Λιόσια – Κορωπί.

Στην Κρήτη, οι τοπικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με αποκομμένους οικισμούς, καταστροφές σε διαβάσεις, κατολισθήσεις ακόμα και εγκλωβισμούς οχημάτων σε οδικό δίκτυο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ο νομός Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – «Βικτώρια»: Καταιγίδα τώρα στην Αττική – Προειδοποιήσεις για ακραία φαινόμενα

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ πιο αργά θα αποφασιστεί αν ανοίξουν ή όχι τα σχολεία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο νομό Χανίων καθώς οι έντονες καταιγίδες κατέστρεψαν την πρόχειρη διάβαση που είχε τοποθετηθεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη.

Οι κάτοικοι του Αλικιανού παρέμειναν για αρκετή ώρα αποκομμένοι από τις γύρω περιοχές ενώ προσωρινή λύση στο πρόβλημα έδωσε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, Τάσο Κουρουπάκη, να επανατοποθετηθεί η στρατιωτική γέφυρα τύπου Bailey για την διέλευση των οχημάτων.

Μαθητές λυκείου στο Τυμπάκι, στην Κρήτη για να βγουν από την αίθουσα διδασκαλίας και να μεταβούν σε στεγνό χώρο στο προαύλιο του σχολείου τοποθέτησαν καρέκλες στην πλημμυρισμένη αυλή, σχηματίζοντας γέφυρα. στην πλημμυρισμένη αυλή, σχηματίζοντας γέφυρα.

Καταπλακώθηκαν σπίτια

Από την μανία της κακοκαιρίας δεν γλίτωσε η Κεφαλλονιά, καθώς προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα στο πέρασμά της, με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές ακόμη και σε οικίες.

Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία. Μεγάλοι χείμαρροι με λασπόνερα και κάθε είδους υλικά πέρασαν μέσα από τις δύο κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός.

Τέσσερις οικίες στο χωριό Νυφί καταπλακώθηκαν από λάσπες και υλικά, ενώ κινδύνευσε και μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από το ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και να μεταφερθεί καλά στην υγεία της, σε ασφαλές σημείο.

Κέρκυρα: «Το ‘στρωσε»

Ένα μοναδικό φαινόμενο αφήνει πίσω της η «Βικτώρια» στην Κέρκυρα, η οποία συνεχίζει,πάντως, να δέχεται επίθεση από την κακοκαιρία.

Δεν είναι χιόνι, αλλά ένα παχύ στρώμα αφρού που μεταφέρθηκε από τη θάλασσα στην ξηρά, μετά το πέρασμα της «Βικτώριας».

Ένα παχύ λευκό στρώμα σαν χιόνι σκέπασε παράκτιες περιοχές της Κέρκυρας, μετά το πέρασμα της «Βικτώρια».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δεν πρόκειται φυσικά για στρωμένο χιόνι, αλλά ένα παχύ στρώμα αφρού, που παρασύρθηκε από τη θάλασσα στην ξηρά, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

«Το θαλασσινό νερό περιέχει διαλυμένα άλατα, πρωτεΐνες, λίπη, νεκρά φύκια και άλλους ρύπους, και πολλά ακόμη μικροσωματίδια οργανικής και ανόργανης ύλης. Ο συνδυασμός υψηλού κυματισμού και ανάδευσης οδηγεί στο φαινόμενο σχηματισμού ενός παχέως στρώματος αφρού στις ακτές που παρασύρεται από τους ανέμους», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του meteo.gr και διευκρινίζεται πως «δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, τουλάχιστον στη μορφή που παρατηρείται σήμερα στην Κέρκυρα».

Πού θα «χτυπήσει» η «Βικτώρια» τις επόμενες ώρες

Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως και αργά σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις που επικαλείται το meteo.gr, θα σχηματιστεί μια σημαντική σε έκταση ζώνη σύγκλισης από το Κεντρικό έως το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα μεγάλης κατά τόπους έντασης. Η ζώνη αυτή σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Το έκτακτο δελτίο καιρού που βρίσκεται σε ισχύ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σήμερα στις εξής περιοχές.

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση κυρίως από τις απογευματινές ώρες.

Για την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην ανατολική Μακεδονία,τη Θράκη,την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη Θράκη,τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά οπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βικτώρια: Καταστροφές σε όλη τη χώρα, συνεχίζει να μαίνεται (pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.